Tortuga 2.

Írok, ha úgy érzem. Olvasok, mindig.

Friss topikok

  • alaurent: Kösz a figyelmeztetést, javítottam. (2013.03.08. 07:30) Tadamm
  • perenne-2: A várost felvásárolták az oroszok (szó szerint), így a tulajdonosokat hallottad. (2012.11.14. 06:17) Karlovy Vary

Címkék

ajándék (1) arborétum (3) Ausztria (7) Balaton (4) balett (3) Ballada (2) bank (1) barátok (13) Bécs (10) boldogság (1) bor (2) Budapest (27) csak úgy (19) család (38) Csehország (3) csoki (2) divat (1) doki (5) egészség (2) egyestés (1) Egyiptom (2) ékszer (1) élmény (1) emlékek (16) esszék (3) étterem (7) ezjó (19) festészet (4) film (12) foci (1) fotó (5) Füles (1) Gaudi (1) gazdaság (1) gonosz (1) gyász (7) gyerek (3) háború (3) hagyomány (4) hatalom (4) hazánk (33) házasság (7) (3) Hollandia (14) Horvátország (1) ígéret (1) irodalom (3) Itália (10) játék (2) jókívánság (10) kaland (1) Káli-medence (2) kapcsolat (3) kár (2) karácsony (6) karikatúra (1) kert (6) Kiállítás (8) Kirándulás (27) koncert (1) konyha (13) könyv (21) környezet (6) krimi (5) kultúra (41) kutya (1) London (6) macska (1) Málta (7) mesélek (19) munka (14) művészet (12) múzeum (17) Nemzeti Park (1) nők (7) nosztalgia (10) oceanárium (1) oknyomozás (1) oktatás (2) olvasmány (23) opera (14) öregség (1) ötlet (1) ötvenhat (4) Passio (1) Pécs (4) pénz (15) politika (26) régészet (2) repülés (5) rohanás (1) romantika (1) Sajnos (15) scifi (3) Skócia (1) Slamperáj (19) sör (2) sosetanulunk (1) Spanyolország (15) sport (13) szecesszió (4) Szeged (1) szerelem (1) szerencse (1) színház (28) Szlovénia (1) szocreál (1) szökőkút (1) szórakozás (14) tánc (13) tanulás (2) technika (1) Télapó (1) telek (1) templom (10) tengerpart (2) természet (9) történelem (27) tudomány (3) tutifrankó (9) ünnep (21) USA (17) utazás (70) üzlet (3) vágy (3) válás (3) vár (7) városnézés (53) végrendelet (1) vers (26) vígjáték (1) virág (13) víz (6) vulkán (1) wellness (3) zene (58) zoo (2) Címkefelhő

Tadamm

"De az a máglyára vetett Radnóti-kötet nekem azt üzeni: muszáj szólni.

Hát az egyházaknak, különösen a „történelmieknek”? Nem kellene végre komolyan megsértődniük, hogy orrba-szájba zsidózó, cigányozó, buzizó (igen!) szervezetek, emberek magukat „kereszténységükkel” akarják „igazolni”? Nem kellene minden korábbinál határozottabban visszautasítani, hogy a legaljasabb törekvéseket próbálják a keresztény hittel „szentesíteni”? Nem kellene a híveknek elmondani, milyen sátáni bűnökről van szó? Nem kellene a társadalomnak megüzenni: nem hagyják szó nélkül, ha gyilkos indulatok fertőzöttjei keresztényinek mondják a barbár aljasságot?"

2010.03.09. 17:36 alaurent

A filozófus lelke

Orfeusz és Eurüdiké, avagy a filozófus lelke című operával találkoztam. A szerelmespár története a világirodalom, a festészet, a költészet, talán valamennyi művészeti ág által bőségesen feldolgozásra került, opera sem ez az egy készült belőle (Gluck, pl.).

A művet tavaly, a tavaszi fesztiválon mutatták be. Én még sosem hallottam Haydn operát, legfeljebb egy-egy áriát vagy duettet valami koncerten, kiemelve a környezetéből.

Haydn kb huszonegy operát írt, ebből egyet, a fentit nem Eszterházán, a herceg szolgálatában, hanem Londonban. Nem is mutatták be, csak 1950-ben. Az operákról, ha jó vezetőt fogsz ki, a Fertődi kastélyban hallhattál eddig is, úgy hírlik, újjáépítik az épületét, és korhű környezetben adják majd elő a rekonstruált (vagy annak vélt) műveket.

A Haydn-operák sohasem a bőséges cselekményű librettóikról ismertek. Ez a műve három mondatban elmesélhető, gyakorlatilag semmi nem történik benne, a szerelmespár történetét nagyjából felvázolja, de aztán ennyi. Ennek ellenére érdemes lenne (de már nem él a link) Zsótér Sándor cselekmény-ismertetőjét elolvasni, én jót szórakoztam rajta, bár stílusa a legkevésbé sem operaian emelkedett, és több cselekményt tartalmaz a díszlet-elemek mozgására, mint a történetre.

Rost_1.jpgA szerepek nagyon hálásak, a két főszereplőtől a kórusig. Rost Andrea hangja nagyon tetszett, öröm volt élőben hallani - színészetre nemigen volt módja, egy zeneakadémiai koncerten ugyanezt láthattuk volna tőle.

brickner_szabolcs.jpgBrickner Szabolcs méltó párja volt, páros áriáik feleltek egymásnak, a férfi tenorja képes volt feledtetni a nem-evilágra való szerelmes mérhetetlen nyűglődését is. Megdöbbentő teljesítmény volt, amikor szerelme elvesztése fölött érzett fájdalmában megtépve ruháit, epilepsziás görcsök közt hánykolódott a padlón, és eközben is az operát megtöltő, el nem csukló, meg nem bicsakló hangon tudott énekelni, ez nem volt semmi.

A színpadi díszlet minimalista: Haydn eredetileg 18 színben írta meg, amelyek komoly átrendezést igényeltek, itt ezt három-négy, kerekeken gördíthető házikóval, hajóval, stb. oldották meg, a kórus időnként felpattant, és a felfestett újabb pozícióba tolta a kelléket, szereplőstől.

orfeusz es euridike_kata 080.jpgA megoldások néha meglepőek: Euridikét a kígyó megmarja, ő fájdalmában kifut, és ráveti magát a földön hullámokként hömpölygő férfiakra, akik haláláig -az operaszerzők kánonjában  elengedhetetlen haldoklás-kavatina közben- ringatják-hánykolódtatják - igen, ez a túlvilágra vezető Léthé folyó. (Schiller Kata képe).

Hasonlóan könnyen-nehezebben dekódolható jelenettel többször találkozunk, talán erre mondta a mögöttem álló a társának a ruhatár előtti sorállás közben: "hát ez jön ki abból, ha a mai rendezők műveletlenek, nem elég olvasottak"? De legalább a nézők műveltek :), addig érdemes rendeznie Zsótér Sándornak... Benedek Mari fagylaltszínekben  pompázó jelmezei a kar tagjainak hovatartozását volt hivatva mutatni, a pár segítőinek homlokára helyezett fémes-bordó színű labda szerepe vitatott, labdaként való alkalmazásuk a színpadi bénázás iskolapéldája.

800px-Veil_Nebula_by_Hubble_2007,_segment_2.jpgA darab érdekes módon nem aratott nagy sikert, a taps csak a legvégén volt méltó az énekesi teljesítményekhez, és a Fischer Ádám által nagyon összekapott zenekar munkájához. Már egy éve megy, de nem valószínű, hogy még sokáig: ha kíváncsi vagy, igyekezz, nem jósolok neki még legfeljebb egy évadot.

A Bajor söröző hozta a formáját: a sör hideg, a kaja finom, a pincérnő kedves, a hely hangulatos, két órát beszélgettünk utána...

nem az opera, de Haydn és Orpheus

Szólj hozzá!

Címkék: opera zene kultúra szórakozás színház Budapest


A bejegyzés trackback címe:

https://laur.blog.hu/api/trackback/id/tr195858974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása