Tortuga 2.

Írok, ha úgy érzem. Olvasok, mindig.

Friss topikok

  • alaurent: Kösz a figyelmeztetést, javítottam. (2013.03.08. 07:30) Tadamm
  • perenne-2: A várost felvásárolták az oroszok (szó szerint), így a tulajdonosokat hallottad. (2012.11.14. 06:17) Karlovy Vary

Címkék

ajándék (1) arborétum (3) Ausztria (7) Balaton (4) balett (3) Ballada (2) bank (1) barátok (13) Bécs (10) boldogság (1) bor (2) Budapest (27) csak úgy (19) család (38) Csehország (3) csoki (2) divat (1) doki (5) egészség (2) egyestés (1) Egyiptom (2) ékszer (1) élmény (1) emlékek (16) esszék (3) étterem (7) ezjó (19) festészet (4) film (12) foci (1) fotó (5) Füles (1) Gaudi (1) gazdaság (1) gonosz (1) gyász (7) gyerek (3) háború (3) hagyomány (4) hatalom (4) hazánk (33) házasság (7) (3) Hollandia (14) Horvátország (1) ígéret (1) irodalom (3) Itália (10) játék (2) jókívánság (10) kaland (1) Káli-medence (2) kapcsolat (3) kár (2) karácsony (6) karikatúra (1) kert (6) Kiállítás (8) Kirándulás (27) koncert (1) konyha (13) könyv (21) környezet (6) krimi (5) kultúra (41) kutya (1) London (6) macska (1) Málta (7) mesélek (19) munka (14) művészet (12) múzeum (17) Nemzeti Park (1) nők (7) nosztalgia (10) oceanárium (1) oknyomozás (1) oktatás (2) olvasmány (23) opera (14) öregség (1) ötlet (1) ötvenhat (4) Passio (1) Pécs (4) pénz (15) politika (26) régészet (2) repülés (5) rohanás (1) romantika (1) Sajnos (15) scifi (3) Skócia (1) Slamperáj (19) sör (2) sosetanulunk (1) Spanyolország (15) sport (13) szecesszió (4) Szeged (1) szerelem (1) szerencse (1) színház (28) Szlovénia (1) szocreál (1) szökőkút (1) szórakozás (14) tánc (13) tanulás (2) technika (1) Télapó (1) telek (1) templom (10) tengerpart (2) természet (9) történelem (27) tudomány (3) tutifrankó (9) ünnep (21) USA (17) utazás (70) üzlet (3) vágy (3) válás (3) vár (7) városnézés (53) végrendelet (1) vers (26) vígjáték (1) virág (13) víz (6) vulkán (1) wellness (3) zene (58) zoo (2) Címkefelhő

Tadamm

"De az a máglyára vetett Radnóti-kötet nekem azt üzeni: muszáj szólni.

Hát az egyházaknak, különösen a „történelmieknek”? Nem kellene végre komolyan megsértődniük, hogy orrba-szájba zsidózó, cigányozó, buzizó (igen!) szervezetek, emberek magukat „kereszténységükkel” akarják „igazolni”? Nem kellene minden korábbinál határozottabban visszautasítani, hogy a legaljasabb törekvéseket próbálják a keresztény hittel „szentesíteni”? Nem kellene a híveknek elmondani, milyen sátáni bűnökről van szó? Nem kellene a társadalomnak megüzenni: nem hagyják szó nélkül, ha gyilkos indulatok fertőzöttjei keresztényinek mondják a barbár aljasságot?"

2010.07.13. 16:17 alaurent

Madrid felé 1.

Elöljáróban: hazaértünk.

Odakint alig volt net, ha kiírták a wifit, az vagy igaz volt, vagy nem, egyszer sikerült úgy netközelbe jutnom, hogy idő is volt, akkor feltettem a két előző bejegyzést. Most folytatom, ahogy az idő engedi. Hoztam egy kis meleget :)

2010 július 1.
Megyünk egy kört Barcelona és a Pireneusok közt. Első úticél Vic városa. Öreg katedrális, sok fa, kedves hentes a főtéren utánunk szalad a helyi nevezetességgel, a kolbásszal, csak kóstoló. A város - csakúgy, mint egész Katalónia-, tele van a tartomány függetlenségét, a helyi pártot éltető falfirkákkal. Jól elhuzakodnak a spanyolokkal, verbálisan legalábbis, de közben a városukban legalább minden ötödik nő csadorban, az utcákon, az építkezéseken nem is dolgozik csak indiai, arab vagy afrikai - vajon mi lesz az ezeréves vici katedrálisban száz év múlva?

Repoll lett volna a  következő cél, hegyi tízezres város, valahai püspöki székhely (az előző ezredfordulón), de a gps elnavigált, és vagy negyven kilométerrel később jöttünk rá, hogy vissza kéne menni érte. Gyors kalkulálás: nem, most kimarad.

Olot: gyönyörű paloták, hatalmas sétány platánokkal, és sok ipari épület.

Besalu toszkán kisváros spanyol kiadásban, légiesség, könnyedség nélkül, de mégis van hangulata. Két román katedrálisa van. A Sant Vincent megragadóan nehézkes és zömök. A pap még beenged a szieszta előtt egy gyors körre, majd elsiet haza.

A városból kifelé észrevesszük a hidat, a Fluvia folyó felett, a síkság  felől vezet a városba egy különös, két bástyával erősített híd, annyira valószerűtlen és színpadias, hogy G szerint a turisták kedvéért emelték - a kiírások ezt próbálták cáfolni, és mindenféle évszázados, a rómaiakig visszanyúló eseményekről adtak számot.

 Girona az utolsó állomás, mielőtt elindulunk Madrid felé vezető utunkra.

Majdnem kettő, mire ide érkezünk. Minden zárva, de ha nyitva lenne, sem érdekelne senkit ebben a 39 fokos hőségben. Ebéd, megjegyzem, a "menü X euro, itallal együtt" típusú kiírások alapvetően igazak, de nagyon lesik, mikor hozhatnak valami extrát neked, amit aztán keményen felszámolnak. És már a bubis víz is extra. Utána  a sikátorokban bóklászunk kicsit, majd a Saint Pere XI. sz. századi tömbje mellett, a várkertben, pálmák, fenyők, szelídgesztenyék alatt csendespihenő, én alszom, G-nek nem megy.

Végül benézünk a Sant Feliu templomba, hatalmas körablakán a Szív királynője, körülötte az őt imádó királyok és angyalok. A templom magas, de sötét, oszlopai vaskosak, egy hatalmas oldalkápolna echte barokk stílusban még tovább ront az összképen.

A főtéren éppen egyházzenei fesztivál volt- persze, nem délben.

A város a turistákra épül és róluk szól - aztán kifelé látjuk az ipari negyedet, a lakótelepeket is. Útközben elrobogunk Montserrat hegye mellett, most nem annyira párás, megállok lefotózni a kopár gombócokat.

Az éjszakát Lleidában töltjük, a szálló fantasztikusan modern és olcsó, a vasútállomás épületének utóhasznosítása. Az állomás persze, hogy működik alattunk, a Barcelona és Madrid közötti nagysebességű vonatok  is megállnak, nagy a forgalom, de az állomás korszerű, kvázi tiszta. A szobákban nem hallani az állomási zajokat.  Lefekvés előtt egy gyors futás a városban, a váron kívül nem találunk semmit, az is már zárva, ránk esteledik, csak mi vagyunk európaiak az utcán, meg a két kékvillogós mopedes rendőr. A belváros régi házainak lepukkant, olcsó lakásai a bevándorlóké, az őslakosok a kijjebb eső lakótelepeken élnek, amennyire megítélhető ennyiből, jól elkülönülve. Ijedtünkben eltévedünk, vagy egy óra séta, mire visszatalálunk, a megkérdezettek sem a 'ferrovia', sem a 'renfe', sem a 'station' kifejezéseket nem hallották azelőtt, angolról ne is álmodjunk. Újból érezzük, ez a spanyol-katalán-baszk szembenállás alapvetően van elhibázva.

Szólj hozzá!

Címkék: utazás templom városnézés Spanyolország


A bejegyzés trackback címe:

https://laur.blog.hu/api/trackback/id/tr375872695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása