Tortuga 2.

Írok, ha úgy érzem. Olvasok, mindig.

Friss topikok

  • alaurent: Kösz a figyelmeztetést, javítottam. (2013.03.08. 07:30) Tadamm
  • perenne-2: A várost felvásárolták az oroszok (szó szerint), így a tulajdonosokat hallottad. (2012.11.14. 06:17) Karlovy Vary

Címkék

ajándék (1) arborétum (3) Ausztria (7) Balaton (4) balett (3) Ballada (2) bank (1) barátok (13) Bécs (10) boldogság (1) bor (2) Budapest (27) csak úgy (19) család (38) Csehország (3) csoki (2) divat (1) doki (5) egészség (2) egyestés (1) Egyiptom (2) ékszer (1) élmény (1) emlékek (16) esszék (3) étterem (7) ezjó (19) festészet (4) film (12) foci (1) fotó (5) Füles (1) Gaudi (1) gazdaság (1) gonosz (1) gyász (7) gyerek (3) háború (3) hagyomány (4) hatalom (4) hazánk (33) házasság (7) (3) Hollandia (14) Horvátország (1) ígéret (1) irodalom (3) Itália (10) játék (2) jókívánság (10) kaland (1) Káli-medence (2) kapcsolat (3) kár (2) karácsony (6) karikatúra (1) kert (6) Kiállítás (8) Kirándulás (27) koncert (1) konyha (13) könyv (21) környezet (6) krimi (5) kultúra (41) kutya (1) London (6) macska (1) Málta (7) mesélek (19) munka (14) művészet (12) múzeum (17) Nemzeti Park (1) nők (7) nosztalgia (10) oceanárium (1) oknyomozás (1) oktatás (2) olvasmány (23) opera (14) öregség (1) ötlet (1) ötvenhat (4) Passio (1) Pécs (4) pénz (15) politika (26) régészet (2) repülés (5) rohanás (1) romantika (1) Sajnos (15) scifi (3) Skócia (1) Slamperáj (19) sör (2) sosetanulunk (1) Spanyolország (15) sport (13) szecesszió (4) Szeged (1) szerelem (1) szerencse (1) színház (28) Szlovénia (1) szocreál (1) szökőkút (1) szórakozás (14) tánc (13) tanulás (2) technika (1) Télapó (1) telek (1) templom (10) tengerpart (2) természet (9) történelem (27) tudomány (3) tutifrankó (9) ünnep (21) USA (17) utazás (70) üzlet (3) vágy (3) válás (3) vár (7) városnézés (53) végrendelet (1) vers (26) vígjáték (1) virág (13) víz (6) vulkán (1) wellness (3) zene (58) zoo (2) Címkefelhő

Tadamm

"De az a máglyára vetett Radnóti-kötet nekem azt üzeni: muszáj szólni.

Hát az egyházaknak, különösen a „történelmieknek”? Nem kellene végre komolyan megsértődniük, hogy orrba-szájba zsidózó, cigányozó, buzizó (igen!) szervezetek, emberek magukat „kereszténységükkel” akarják „igazolni”? Nem kellene minden korábbinál határozottabban visszautasítani, hogy a legaljasabb törekvéseket próbálják a keresztény hittel „szentesíteni”? Nem kellene a híveknek elmondani, milyen sátáni bűnökről van szó? Nem kellene a társadalomnak megüzenni: nem hagyják szó nélkül, ha gyilkos indulatok fertőzöttjei keresztényinek mondják a barbár aljasságot?"

2009.12.14. 10:00 alaurent

Bécs

Megyarok, fel Bécsre!

- adhatta ki valaki a parancsot, a sok szófogadó ment, és a város nyöghette bús hadainkat esmég.

Én persze nem emiatt mentem, hanem G ezt kérte ajándékba. Bokros teendőink miatt csak a szombat jöhetett szóba, ezért kis tejszínhab a tortán: Spanyol lovasiskola, mint meglepetés.

Szeretem Bécset.

Aldas.jpgJancsi_es_Juliska.jpgHa ott járok, Monarchia-nosztalgiám támad. 250 km, és egy más életminőség. Kezdve a rendőrtől, aki egyszerűen ott van, segít beparkolnod, de 10 percen belül megbüntet, ha a járda meghosszabbításában parkoltál le. Az emberekig, akik, bár látják rajtad hogy külföldi vagy, de nem löknek fel, utat adnak a járdán. A boltos, aki tud angolul, németül, de segít vásárolni, kézzel-lábbal, ha szükséges.

A kiegyensúlyozottság, a béke, a nyugalom, és a kiszámíthatóság: amikről mi itt ezekben a végtelenül zaklatott, elképzelhetetlenül önző városokban álmodni sem tudunk. Ezen a túristahordák sem tudnak rontani - látom lelki szemeimmel a fellélegzést, amikor elmennek, de már takarítanak, rendet raknak, friss Sacher-tortát készítenek, bekészítik a kávét a gépbe, és nagyra klopfolják a színhúst, mert holnap megint jönnek.

Arus 1.jpgA vásár hangulata, mint mindig. Ha az ember időben érkezik, akkor elviselhető: az iskolás- és nyugdíjasbuszok még Hegyeshalomnál, az árusok már nyitva de még nincsenek leharcolva, a glühwein forró és finom (itthon miért hiszik, hogy nem kell bele fűszer, cukor, szív, iható bor, miközben az ára ugyanannyi?), és kevés a gagyi.

Konflis 2.jpgAz árusokról. A zömük osztrák, évek óta visszatérők, pedig ha valami, ez a hónap kifacsarhatja az embert. Sok a kézműves termék, minőségük, mint itthon, ha nem a búcsúbeli árust fogod ki persze, az osztrák beütést-stílust-kultúrát általában visszaadja a termék, amit csinálnak.

Konflis 1.jpgA konflisok aratnak, folyamatosan benne vannak a forgalomban, az autósok nem szentségelnek, dudálnak, türelmesebbek, mint azt az itthoni tapasztalatok alapján várnánk. És a meglepetés: a csinos néger lány a reklámkonflis bakján: vajon év közben is dolgozik?

oleb.jpgA mindenhol megjelenő fura figurák itt is jelen vannak. Persze én is megéheztem, és a fűszeres kolbászkának nem tudtam ellenállni: hogy lehet ennek az íze minden évben, télen és nyáron ugyanaz? Csakúgy, mint a kávéé és a sacher tortáé (de bármelyiket mondhatnám), mindegy, melyik nem túl proccos cukrászdát választod is? Lehet, azokban is ilyen, de az ember válogassa meg, hova ül be :)

Nehez kenyer.jpgAz árusokon kívül a város tele van tehetséges, műkedvelő és abszolút dilettáns szórakoztatóipari megélhetési mutatványosokkal - ahol tömeg van, ez természetes. Ők különlegesek voltak ketten: azt játszották, hogy a fehér szereti a közönséget, akkor is, ha nem fizet csak bámészkodik, a szürke pedig az ilyeneket hajkurászta, elbújt, elrejtette az arcát előlük. Ötletes játék volt, jól összeszokott partnerek között.

Két érdekes porcelánfigurát láttam a helyi Haas és Czjeknél (nem így hívják, de azt nem jegyeztem meg, miként a szerzőket sem, sajnos).

Fruska.jpgOrdoglany.jpgKét stílus, két felfogás, két sugalmazás, két világnézet. (Az ártatlanság sem annyira az, ha közelebbről megnézed). A jobboldali nekem nagyon tetszik, azzal tudnék együtt élni, betenném a polcra, és megvilágítanám (talán fentről-hátulról, amilyen filigrán). Kedves és szeretnivaló...

Még a lovasiskoláról. Meglepően sok magyar volt bent. A fényképezési tilalom teljes volt, a smasszerek folyamatosan járőröztek, ennek ellenére (vagy éppen pont ezért?) a mellettem ülő osztrák pasi többször elővette az iphone-t, és csinálta a képeket, én rendszerető honpolgárként nem :(.

A bemutató impozáns volt, a lovak gyönyörűek, a figurák, formációk pazarok, ez utóbbiból láttunk a legkevesebbet, mert az alapoktól, a lépések betanításától, módszereitől kezdték (tudja valaki, milyen lólépés a 'piaf'?), a végén vagy tíz percig volt benn nyolc lovas, és egyben bemutatták, amit addig az 'így készült'-ben láttunk. G örült, én vele.

Spanyol lovasiskola, Bécs

 

Szólj hozzá!

Címkék: utazás nosztalgia városnézés Bécs


A bejegyzés trackback címe:

https://laur.blog.hu/api/trackback/id/tr335845811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása