Tortuga 2.

Írok, ha úgy érzem. Olvasok, mindig.

Friss topikok

  • alaurent: Kösz a figyelmeztetést, javítottam. (2013.03.08. 07:30) Tadamm
  • perenne-2: A várost felvásárolták az oroszok (szó szerint), így a tulajdonosokat hallottad. (2012.11.14. 06:17) Karlovy Vary

Címkék

ajándék (1) arborétum (3) Ausztria (7) Balaton (4) balett (3) Ballada (2) bank (1) barátok (13) Bécs (10) boldogság (1) bor (2) Budapest (27) csak úgy (19) család (38) Csehország (3) csoki (2) divat (1) doki (5) egészség (2) egyestés (1) Egyiptom (2) ékszer (1) élmény (1) emlékek (16) esszék (3) étterem (7) ezjó (19) festészet (4) film (12) foci (1) fotó (5) Füles (1) Gaudi (1) gazdaság (1) gonosz (1) gyász (7) gyerek (3) háború (3) hagyomány (4) hatalom (4) hazánk (33) házasság (7) (3) Hollandia (14) Horvátország (1) ígéret (1) irodalom (3) Itália (10) játék (2) jókívánság (10) kaland (1) Káli-medence (2) kapcsolat (3) kár (2) karácsony (6) karikatúra (1) kert (6) Kiállítás (8) Kirándulás (27) koncert (1) konyha (13) könyv (21) környezet (6) krimi (5) kultúra (41) kutya (1) London (6) macska (1) Málta (7) mesélek (19) munka (14) művészet (12) múzeum (17) Nemzeti Park (1) nők (7) nosztalgia (10) oceanárium (1) oknyomozás (1) oktatás (2) olvasmány (23) opera (14) öregség (1) ötlet (1) ötvenhat (4) Passio (1) Pécs (4) pénz (15) politika (26) régészet (2) repülés (5) rohanás (1) romantika (1) Sajnos (15) scifi (3) Skócia (1) Slamperáj (19) sör (2) sosetanulunk (1) Spanyolország (15) sport (13) szecesszió (4) Szeged (1) szerelem (1) szerencse (1) színház (28) Szlovénia (1) szocreál (1) szökőkút (1) szórakozás (14) tánc (13) tanulás (2) technika (1) Télapó (1) telek (1) templom (10) tengerpart (2) természet (9) történelem (27) tudomány (3) tutifrankó (9) ünnep (21) USA (17) utazás (70) üzlet (3) vágy (3) válás (3) vár (7) városnézés (53) végrendelet (1) vers (26) vígjáték (1) virág (13) víz (6) vulkán (1) wellness (3) zene (58) zoo (2) Címkefelhő

Tadamm

"De az a máglyára vetett Radnóti-kötet nekem azt üzeni: muszáj szólni.

Hát az egyházaknak, különösen a „történelmieknek”? Nem kellene végre komolyan megsértődniük, hogy orrba-szájba zsidózó, cigányozó, buzizó (igen!) szervezetek, emberek magukat „kereszténységükkel” akarják „igazolni”? Nem kellene minden korábbinál határozottabban visszautasítani, hogy a legaljasabb törekvéseket próbálják a keresztény hittel „szentesíteni”? Nem kellene a híveknek elmondani, milyen sátáni bűnökről van szó? Nem kellene a társadalomnak megüzenni: nem hagyják szó nélkül, ha gyilkos indulatok fertőzöttjei keresztényinek mondják a barbár aljasságot?"

2010.04.21. 09:40 alaurent

Városnézés

 

Amilyen óvatlan voltam, a hajnali fekvéskor bennmaradt a telefonom, és persze, hogy hívtak rajta, próbálok a lyukon kinézni. A mai nap laza lesz még, sokan csak ma érkeznek, délelőtt teszek egy kört az óvárosban, és az előadásomra készülök. Holnap reggel ilyenkor már igencsak be leszek rogyva tőle. Addig még a hangomat is vissza kell nyernem.

Összefoglalom, amit San Marinóról tudni kell.

A városállam a 300-as években alakult,  több más környékbeli várossal egyidejűleg. A keresztényüldöztetések elől menekülő környező népek húzódtak fel a védhető hegyekre. Vezetőjük egy dalmáciai szerzetes volt, aki kolostort alapított. A parlamentjük 1000-től működik. A hármas hegy benne van a címerükben.

A közelben található Santa Agata és San Leo, hasonlóan szép fekvésű városkák, az elsőt Szent Ágnes, a másikat Szent Leo alapította, de ők beolvadtak az olasz államba már megalakulásakor.

A délelőtt még szabad volt, hát felruccantunk egy kollégával az óvárosba.

 

Bíztak Istenben, szárazon tartották a puskaport, jól kezelték a pénzt (mostanában nagyrészt másét, harminckét bankja van a harmincezer lakosra). És még egy, láthatatlan, de annál erősebb bástya: az összetartás, és az a fajta demokratikus berendezkedés, ami alapból kizárja az egyeduralkodó, a túlhatalom létrejöttét (normál körülmények közt), és biztosítja a városállam érdekeinek képviseletét. A város vezetői a capitánók, (kapitányok), akiket a választott parlament jelöl ki a saját soraiból, egyet a kereszténydemokraták, egyet a szocialisták (45 után egyébként itt volt a világ első -talán azóta is egyetlen?- szabadon választott kommunista kormánya, és nem úgy emlékeznek vissza arra a néhány évre, mint az ördög birodalmára, az ország romba döntésének időszakára - boldog sammarinézék, akkor is működött a rendszer). A két kapitány együtt és közösen kormányoz, hat teljes hónapig. A beiktatásuk minden évben április elsején és október elsején van, még sosem jutott eszükbe a szökőév miatt tologatni a dátumokat :).

Egyszer szállták meg őket, de akkor is egységesen felkeltek, és a pápa visszahívta a csapatait. Csak én érzem ennek a mondatnak és az előző képaláírásnak a fintorát?

Napóleon nem megszállta, hanem a maga alá gyűrt olaszok rovására akarta növelni a városállam területét: önérzetesen visszautasították, mint afféle sárkányfog-veteményt. Ez a mondat már nem fintor, ez Jim Carrey maga (bocs a képzavarért, jól sikerült fokoznom, ugye?).

Csodálatos volt az a csend és béke, ami a várost megülte. Sehol a nyári turistahadak, a tömeg, köszönhetően az előszezonnak és a vulkáni pornak. Kb. 10 turista, és két csoport iskolás alkotta a látogatókat, jó, a tíz az túlzás, de egy-két perc várakozás után az ember tudott üres utcát fotózni. A diákok egyébként meglepően rendesek és kultúráltak voltak, harmincukra volt két nevelő, hangos szót nem hallottam, pedig végigmentünk a váron közel egymáshoz.

A végén, a két hátsó vár közt pedig leültek, elő a papírt-ceruzát, és mindenki elkészítette a saját rajzát a látványról. Szabadon választhattak, mit rajzolnak, csak onnan kellett látszódnia, volt, aki a tornyot, volt, aki a csipkéket, és volt, aki a pineákat rejzolta.

Még egy dolog eszembe jutott, a pénzről, ami kicsiben talán mutat valamit a zsenialitásukból. Korábban lírájuk volt, az euró-övezet óta eurójuk, az olaszokkal együtt. Van saját hátlappal készített eurójuk, de nem hozták forgalomba. Minden évben kiadnak belőle egy sorozatot, beleteszik egy CD-tok szerű tartóba, és hatszoros áron (!) árulják az egyes évfolyamok teljes sorozatát. Mivel valódi pénz, elfogadják a boltban is, de ki fizetne vele?

Holnap előadást tartok, azzal kezdődik a nap, és angolul.Nem vagyok normális. De a délután szabad, közös városnézés - mivel ez sörözésbe fog torkollni, már most töröm a fejem valami alternatív megoldáson - négy óra rengeteg idő, itt Olaszországban különösen, ahhoz, hogy egy taverna mélyén töltsem...

Szólj hozzá!

Címkék: utazás virág városnézés mesélek Itália


A bejegyzés trackback címe:

https://laur.blog.hu/api/trackback/id/tr75867302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása