Tortuga 2.

Írok, ha úgy érzem. Olvasok, mindig.

Friss topikok

  • alaurent: Kösz a figyelmeztetést, javítottam. (2013.03.08. 07:30) Tadamm
  • perenne-2: A várost felvásárolták az oroszok (szó szerint), így a tulajdonosokat hallottad. (2012.11.14. 06:17) Karlovy Vary

Címkék

ajándék (1) arborétum (3) Ausztria (7) Balaton (4) balett (3) Ballada (2) bank (1) barátok (13) Bécs (10) boldogság (1) bor (2) Budapest (27) csak úgy (19) család (38) Csehország (3) csoki (2) divat (1) doki (5) egészség (2) egyestés (1) Egyiptom (2) ékszer (1) élmény (1) emlékek (16) esszék (3) étterem (7) ezjó (19) festészet (4) film (12) foci (1) fotó (5) Füles (1) Gaudi (1) gazdaság (1) gonosz (1) gyász (7) gyerek (3) háború (3) hagyomány (4) hatalom (4) hazánk (33) házasság (7) (3) Hollandia (14) Horvátország (1) ígéret (1) irodalom (3) Itália (10) játék (2) jókívánság (10) kaland (1) Káli-medence (2) kapcsolat (3) kár (2) karácsony (6) karikatúra (1) kert (6) Kiállítás (8) Kirándulás (27) koncert (1) konyha (13) könyv (21) környezet (6) krimi (5) kultúra (41) kutya (1) London (6) macska (1) Málta (7) mesélek (19) munka (14) művészet (12) múzeum (17) Nemzeti Park (1) nők (7) nosztalgia (10) oceanárium (1) oknyomozás (1) oktatás (2) olvasmány (23) opera (14) öregség (1) ötlet (1) ötvenhat (4) Passio (1) Pécs (4) pénz (15) politika (26) régészet (2) repülés (5) rohanás (1) romantika (1) Sajnos (15) scifi (3) Skócia (1) Slamperáj (19) sör (2) sosetanulunk (1) Spanyolország (15) sport (13) szecesszió (4) Szeged (1) szerelem (1) szerencse (1) színház (28) Szlovénia (1) szocreál (1) szökőkút (1) szórakozás (14) tánc (13) tanulás (2) technika (1) Télapó (1) telek (1) templom (10) tengerpart (2) természet (9) történelem (27) tudomány (3) tutifrankó (9) ünnep (21) USA (17) utazás (70) üzlet (3) vágy (3) válás (3) vár (7) városnézés (53) végrendelet (1) vers (26) vígjáték (1) virág (13) víz (6) vulkán (1) wellness (3) zene (58) zoo (2) Címkefelhő

Tadamm

"De az a máglyára vetett Radnóti-kötet nekem azt üzeni: muszáj szólni.

Hát az egyházaknak, különösen a „történelmieknek”? Nem kellene végre komolyan megsértődniük, hogy orrba-szájba zsidózó, cigányozó, buzizó (igen!) szervezetek, emberek magukat „kereszténységükkel” akarják „igazolni”? Nem kellene minden korábbinál határozottabban visszautasítani, hogy a legaljasabb törekvéseket próbálják a keresztény hittel „szentesíteni”? Nem kellene a híveknek elmondani, milyen sátáni bűnökről van szó? Nem kellene a társadalomnak megüzenni: nem hagyják szó nélkül, ha gyilkos indulatok fertőzöttjei keresztényinek mondják a barbár aljasságot?"

2010.05.11. 10:45 alaurent

Bontás

A múlt héten elkezdték bontani a Váci úton a volt Elzett-művek épületét.

A gyár azon kevesek közé tartozik, amelyek túlélték a kapitalizmus begyűrűzését, bár nem hazai tulajdonban, de a korábban gyártott termékeik jó részét ma is megkapjuk, mintaboltjuk is van, ha a világ végén is. A hatalmas gyárépületet már korábban elkezdték szeletelni, kiadni, most azonban eljött az utolsó órája. Igazából sem szép, sem különleges nem volt az épület - legalábbis, amit én láttam belőle -, nem is ezért írok, hanem a bontás...

Az épületen két hatalmas beton-nyűvőgép dolgozik, impozáns rágóival elroppantja a betongerendákat, mint kisgyerek, álltam és néztem, ahogy a törmelékdomb tetején egyensúlyozva módszeresen morzsolja az épület vázát, dönti ki a téglafalakat. Amíg ez a gép dolgozik, lent, az utcán áll egy szaki, láthatósági mellényben, balesetvédelem rulez, kezében slag, és locsolja a bontási területet, pormentesítési alibizés. A gép egyszerre több négyzetméteres felületen mozgatja a romokat, a slag pedig ennek töredékét fedi le. A környéken minden malterporban áll:

 

Londonban járva, a Szent Pál székesegyház tornyából lenézve, benézhettem egy bontási területre. Mellette eljőve néztem, mi lehet ez a bazi magas neylonborítás, mert nem látszott mögötte a ház, az állványzat.

Biztos, hogy volt por ott is a környéken, de a mennyisége nem összehasonlítható.

Erről az jut eszembe, amit Anyukám mesélt, az előző választások előtt a Polgármesterünkkel való (egyesületi találkozás után. A polgármeser elmondta, kérdésre válaszolva, hogy nem fordítottak kellő figyelmet a városképre, és ma már nem így csinálnák, az elmúlt 20 év alatt üktre adták ki a linkertéglás jellegtelen egyenkockadizájn épületekre az építési engedélyt, így a kerület egykor karakteres, bár kisvárosias jellegű főutcája ma semmiben nem különbözik más, hasonló sorsú városokétól. Magyarra fordítva az üzleti érdekek felülírták a városrész érdekeit, és eljellegtelenítették azt, amihez a főépítész asszisztált. Ugyanez történik egyébként azóta is, nincs változás, majd csak a sajnálkozás lesz egy kicsit mélyebb a következő választások előtt.

A bontásnál az engedély kiadása ugyanez, kicsit figyelünk, nem adjuk el magunkat egy tál lencséért, és a környéken lakók érdekeit fölébe helyezzük a vállalkozó "legyen tökócsó" érdekének. Vagy de. Ez van.

Már megírtam ezt a posztot, csak a képek nem voltak nálam, hogy feltegyem, amikor olvasom, hogy leborult a markoló a Váci útra, szerencsére senki nem sérült meg. Elképzelem ezt a londoni harmadikról, brrr...

Szólj hozzá!

Címkék: politika munka nosztalgia Budapest Slamperáj


A bejegyzés trackback címe:

https://laur.blog.hu/api/trackback/id/tr645872208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása