Tortuga 2.

Írok, ha úgy érzem. Olvasok, mindig.

Friss topikok

  • alaurent: Kösz a figyelmeztetést, javítottam. (2013.03.08. 07:30) Tadamm
  • perenne-2: A várost felvásárolták az oroszok (szó szerint), így a tulajdonosokat hallottad. (2012.11.14. 06:17) Karlovy Vary

Címkék

ajándék (1) arborétum (3) Ausztria (7) Balaton (4) balett (3) Ballada (2) bank (1) barátok (13) Bécs (10) boldogság (1) bor (2) Budapest (27) csak úgy (19) család (38) Csehország (3) csoki (2) divat (1) doki (5) egészség (2) egyestés (1) Egyiptom (2) ékszer (1) élmény (1) emlékek (16) esszék (3) étterem (7) ezjó (19) festészet (4) film (12) foci (1) fotó (5) Füles (1) Gaudi (1) gazdaság (1) gonosz (1) gyász (7) gyerek (3) háború (3) hagyomány (4) hatalom (4) hazánk (33) házasság (7) (3) Hollandia (14) Horvátország (1) ígéret (1) irodalom (3) Itália (10) játék (2) jókívánság (10) kaland (1) Káli-medence (2) kapcsolat (3) kár (2) karácsony (6) karikatúra (1) kert (6) Kiállítás (8) Kirándulás (27) koncert (1) konyha (13) könyv (21) környezet (6) krimi (5) kultúra (41) kutya (1) London (6) macska (1) Málta (7) mesélek (19) munka (14) művészet (12) múzeum (17) Nemzeti Park (1) nők (7) nosztalgia (10) oceanárium (1) oknyomozás (1) oktatás (2) olvasmány (23) opera (14) öregség (1) ötlet (1) ötvenhat (4) Passio (1) Pécs (4) pénz (15) politika (26) régészet (2) repülés (5) rohanás (1) romantika (1) Sajnos (15) scifi (3) Skócia (1) Slamperáj (19) sör (2) sosetanulunk (1) Spanyolország (15) sport (13) szecesszió (4) Szeged (1) szerelem (1) szerencse (1) színház (28) Szlovénia (1) szocreál (1) szökőkút (1) szórakozás (14) tánc (13) tanulás (2) technika (1) Télapó (1) telek (1) templom (10) tengerpart (2) természet (9) történelem (27) tudomány (3) tutifrankó (9) ünnep (21) USA (17) utazás (70) üzlet (3) vágy (3) válás (3) vár (7) városnézés (53) végrendelet (1) vers (26) vígjáték (1) virág (13) víz (6) vulkán (1) wellness (3) zene (58) zoo (2) Címkefelhő

Tadamm

"De az a máglyára vetett Radnóti-kötet nekem azt üzeni: muszáj szólni.

Hát az egyházaknak, különösen a „történelmieknek”? Nem kellene végre komolyan megsértődniük, hogy orrba-szájba zsidózó, cigányozó, buzizó (igen!) szervezetek, emberek magukat „kereszténységükkel” akarják „igazolni”? Nem kellene minden korábbinál határozottabban visszautasítani, hogy a legaljasabb törekvéseket próbálják a keresztény hittel „szentesíteni”? Nem kellene a híveknek elmondani, milyen sátáni bűnökről van szó? Nem kellene a társadalomnak megüzenni: nem hagyják szó nélkül, ha gyilkos indulatok fertőzöttjei keresztényinek mondják a barbár aljasságot?"

2010.06.04. 19:07 alaurent

Barbár a kertben, Siena

Van a könyvben egy Sienáról szóló fejezet. A város a toszkánai dombvidék közepén fekszik, régi városállam, amelyik a szomszédos erős Firenzével szemben is meg tudta őrizni a függetlenségét. Tulajdonképpen egész történelme arról szól, hogy Firenzével szemben pozícionálta magát. Kezdetben katonák, majd bankárok voltak, többek közt a pápáké is: érdekes belegondolni, hogy a nem fizető adósok elleni egyházi szankciók milyen elvi megfontolásokon nyugodtak...

06280033_Foter_Palazzo_Pubblico.jpgMa egyike a - G és énszerintem is - legszebb olasz városoknak. A város több dombon fekszik, két nagy temploma van, a jellegtelen Sienai Szent Katalin templom értődötten fordít hátat a márványborítással, kupolával 06280027_Sienai_SKatalin_templombelso.jpgékes Duomonak. Hét éve, úton Firenzéből Rómába, betértünk ide, és - ahogy az egész toszkán vidékre, azóta visszavágyunk. Siena hangulata, utcái, palotái, főtere, és az a hihetetlen dóm nagyon megragadott minket. Mit ír a városról Z.H?

06280037Palazzo_Pubblico_udvara.jpg

"A városháza tere, az Il Campo, a kagyló homorú részére emlékeztet. minden bizonnyal a világ egyik legszebb tere, egyetlenegyhez sem hasonlítható, ezért nem is könnyű leírni. Paloták és házak fogják körül félkörben, az öreg téglák vörössége pedig olyan, mint a fakóbíbor. A városháza három tökéletesen harmónikus épülettömb; a középső rész egy emelettel a másik kettő fölé magaslik. Rideg, az ember erődnek nézhetné, ha a két kis fehér oszlop nem adna zenei ritmust a gótikus ablakoknak. A torony magas, fehér virág a csúcsa a kéklő, véraláfutások égben. (Hogy mennyivel magasabb a firenzei Signoriánál, azt egyetlen útikalauz sem mulasztja el megemlíteni, persze kérkedve. Az olaszok majd megvesznek a tornyokért, mint az amerikaiak az autókért.)" Majd bemegy a városházára, megnézni a sienai festészet nagyjainak, Simone Martininak és Ambrogio 06280034_Foter_nyugat.jpgLorenzettinek a freskóit.

Ahogy mi, ő is napokkal a Palio előtt járt a városban - kétszer van évente, Sarlós Boldogasszony napján és Mária Mennybemenetele napján. A főtér már körbekerítve, a kerítés és a tribünök közötti rész felszórva homokkal, csakúgy, mint a városháza udvara. A Palio régmúltba, legalább az 1200-as évekbe, de talán a római korba gyökerező szokás, a város 17 kerületéből 10 lovasa másfél perc alatt körbevágtatja a teret. A készülés négy nappal korábban megkezdődik, a lovak és lovasok kiválasztása, összesorsolása, a lovak megáldása a kerület templománál, a naponta két próba és a fogadások lázban tartják a várost. Nagyon színpompás rendezvény, minden kerületnek saját zászlója és meze van. A nagy napon különféle rendezvények fokozzák az izgalmat a "Sienai vágta" előtt: zászlólengetés, a lovasok kinevezése, felvonulások.

"Ott van nektek Sienában ez a becses valami, és rendkívüli, ahogy a városnegyedek közötti harcban benne van az egységetek. Az egész világ darabokra hullik, ti meg itt vagytok ezekkel az eleven rítusokkal, a múlthoz való hűségetekkel. Szerintem nincs több ilyen Olaszországban. Valamiféle titokzatos zsinór köt össze benneteket az összes, más korokban élt sienai polgárral." Mondta Fellini a Palióról.

06280046_Duomo_homlokzat.jpg06280042_Duomo_Campanile_fohajobol.jpgÉs végül a székesegyház, a Duomo. A legszebb gótikus építmény Itáliában a hozzáértők szerint. "A hatalmas rozetta a díszítőelemek sűrűjében úgy hangzik, mint a gong erős ütése a sípok, fuvolák és harangocskák együttesében." Az alsó rész nyugodtabb, románba hajló, a felső maga a tobzódó gótika, "erőszakosan párosítva az építészetet az ereklyetartót készítő ötvösművészettel." Sok évszázadig készült a homlokzat, de legalább befejezték, szemben a bolognaival.

06280043_Duomo_fohajo_lettvolna.jpgA dóm balján a tér nem más, mint a dóm továbbépítésének torzója, boltozata az ég, falai magasak, te re valószínűtlenül tágas. A hatalmas templomot nem tartották elég nagynak és gazdagnak, "...Jézus Krisztus Legszentségesebb Anyja és a mennyei kar áldassék és magasztaltassék, és hogy a városi kommuna is örök időkre megcsodáltassék. A miszticizmus szép példája a városatyák becsvágyával házasítva."

A nagyravágyás megfeneklett, egy aranyműves építészt bíztak meg, és a "platinalemez vastagságú" falak gyengék, vékonyak lettek, megrepedtek, dőléssel fenyegettek. Részben ez, részben a város lakóinak harmadát elvivő fekete halál az oka, hogy ma ott állhatunk az égretörő, sudár oszlopok között, és a galambok fordulás közbeni villanását nézhetjük a fölséges, azúrkék égen.

Nem írtam semmit a város hangulatáról, amit csak ott lehet megtapasztalni, ez nem elmesélhető. Z.H. szerint: "Csak azok a városok érnek valamit, amelyekben eltévedhetünk. Sienában úgy elveszhet az ember, mint a tű a szalmakazalban. A Via Galuzza házai egybeívelődnek, s mintha völgy mélyén járnánk: árad a középkor..."

(A 3., 6., 7. képek kivételével saját fotók).

A könyvben még szó esik: a Chartresi katedrálisról, Provance-ról, a temlomos lovagok elleni koncepciós perről, a trubadúrokról és Valois-ról. El lehet olvasni, utazás az ágyban.

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: utazás történelem esszék


A bejegyzés trackback címe:

https://laur.blog.hu/api/trackback/id/tr865844884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása