Tortuga 2.

Írok, ha úgy érzem. Olvasok, mindig.

Friss topikok

  • alaurent: Kösz a figyelmeztetést, javítottam. (2013.03.08. 07:30) Tadamm
  • perenne-2: A várost felvásárolták az oroszok (szó szerint), így a tulajdonosokat hallottad. (2012.11.14. 06:17) Karlovy Vary

Címkék

ajándék (1) arborétum (3) Ausztria (7) Balaton (4) balett (3) Ballada (2) bank (1) barátok (13) Bécs (10) boldogság (1) bor (2) Budapest (27) csak úgy (19) család (38) Csehország (3) csoki (2) divat (1) doki (5) egészség (2) egyestés (1) Egyiptom (2) ékszer (1) élmény (1) emlékek (16) esszék (3) étterem (7) ezjó (19) festészet (4) film (12) foci (1) fotó (5) Füles (1) Gaudi (1) gazdaság (1) gonosz (1) gyász (7) gyerek (3) háború (3) hagyomány (4) hatalom (4) hazánk (33) házasság (7) (3) Hollandia (14) Horvátország (1) ígéret (1) irodalom (3) Itália (10) játék (2) jókívánság (10) kaland (1) Káli-medence (2) kapcsolat (3) kár (2) karácsony (6) karikatúra (1) kert (6) Kiállítás (8) Kirándulás (27) koncert (1) konyha (13) könyv (21) környezet (6) krimi (5) kultúra (41) kutya (1) London (6) macska (1) Málta (7) mesélek (19) munka (14) művészet (12) múzeum (17) Nemzeti Park (1) nők (7) nosztalgia (10) oceanárium (1) oknyomozás (1) oktatás (2) olvasmány (23) opera (14) öregség (1) ötlet (1) ötvenhat (4) Passio (1) Pécs (4) pénz (15) politika (26) régészet (2) repülés (5) rohanás (1) romantika (1) Sajnos (15) scifi (3) Skócia (1) Slamperáj (19) sör (2) sosetanulunk (1) Spanyolország (15) sport (13) szecesszió (4) Szeged (1) szerelem (1) szerencse (1) színház (28) Szlovénia (1) szocreál (1) szökőkút (1) szórakozás (14) tánc (13) tanulás (2) technika (1) Télapó (1) telek (1) templom (10) tengerpart (2) természet (9) történelem (27) tudomány (3) tutifrankó (9) ünnep (21) USA (17) utazás (70) üzlet (3) vágy (3) válás (3) vár (7) városnézés (53) végrendelet (1) vers (26) vígjáték (1) virág (13) víz (6) vulkán (1) wellness (3) zene (58) zoo (2) Címkefelhő

Tadamm

"De az a máglyára vetett Radnóti-kötet nekem azt üzeni: muszáj szólni.

Hát az egyházaknak, különösen a „történelmieknek”? Nem kellene végre komolyan megsértődniük, hogy orrba-szájba zsidózó, cigányozó, buzizó (igen!) szervezetek, emberek magukat „kereszténységükkel” akarják „igazolni”? Nem kellene minden korábbinál határozottabban visszautasítani, hogy a legaljasabb törekvéseket próbálják a keresztény hittel „szentesíteni”? Nem kellene a híveknek elmondani, milyen sátáni bűnökről van szó? Nem kellene a társadalomnak megüzenni: nem hagyják szó nélkül, ha gyilkos indulatok fertőzöttjei keresztényinek mondják a barbár aljasságot?"

2010.07.05. 16:09 alaurent

Barcelona 1

2010. június 28.
A hajnali utazás mindig különleges élmé
ny, át a városon, főleg, ha nem én vezetek van időm nézni a napfelkelte előtti fényeket.
A repülő időben indul, három gép van az 1.Terminálon ugyanarra az időre írva, ennek megfelelő a tömeg, hiába az internetes checkolás, ha a csomagot fel kell adni. A biztonsági ellenőrzés gyorsan, olajozottan megy, ha az a 40 perc eltelt,amíg odáig eljutottál, keresztben a nagy csarnokon, majd a kordonok közt kanyarogva.
Barcelonában 24 fok a hőmérséklet, még nagyon reggel van. Kilépve a harmonikából, elmegyünk a gépre beszállásra várakozók között, egyáltalán nincs szétválasztva a le- és felszállók tömege - nem emiatt volt egy-két hónapja  balhé Ferihegyen?
Barc28_papagaj.jpgKb. két kilométer a csomagkiadásig, mozgójárda is van vagy száz méter benne - hiába aggódunk, majd' félórát kell várni, amíg megindul a futószalag.

Utána már csak egy ajtó, és kint vagyunk. Az autót hamar megkapjuk, ütött-kopott Ibiza, még nem tudjuk, mekkora szívást vettünk vele a nyakunkba, sehol nem lehet parkolni vele, P+R, na ne röhögtess, mélygarázsok és az utca, két óránkénti dobálással. A szállás nem elfoglalható még, de a csomagokat befogadják, és nyakunkba vehetjük a várost.
Elsőre koszosabb, mint Bp, nehéz volt elképzelni. 4 milliós, hatalmas kiterjedésű, nyolc metróvonallal, egy jegy a gyűjtőtömbből kb 200 Ft, amíg lent vagy, lent vagy, átszállással, ahogy akarod. És épül a következő. A valahavolt villamost megszüntették, meg is érdemelte, amiért Gaudit elgázolta. (* Nem szüntették meg, a külvárosokban jár csak.)

XIII. Alfonz palotája: Nemzeti múzeum van benne, sajnos hétfőn
zárva. A kiállítási negyeden keresztül vezet hozzá az út, most éppen a Márkák forradalma című rendezvény folyt, a város tele Vogue-reklámmal. A hegyoldalon végig szökőkutak, nem működnek, de délutánra mindet bekapcsolják - ez egyébként a város összes szökőkútjára érvényes.

Barc28_bango.jpgA templom körbezárva, nem tudtunk bemenni, körülötte érdekes virágok, többségét nem ismertem fel, és szobrok a fűben. A pálmáról éktelen zaj hangzik, alig találjuk meg az okozóit: zöld papagájok veszekednek. Hazavonszoljuk magunkat, nagyon fülledt a meleg, és ledőlünk egy órára, majd újult erővel bevállaljuk a Guel-parkot.

A metró helyett az ADIF vonataihoz megyünk be az aluljáróból: Barcelona alatt rengeteg vasúti megálló van, hát így könnyü. Az automata rendes volt, mert nem szedett le utazást a gyüjtöjegyről. A parkot felülről támadjuk, így végig lefelé megyünk a hegyoldalban, hatalmas virágzó kaktuszbokrok mellett vezet az út, lábunknál Barcelona panorámája. Az ég felhősödik, de a tenger megállítja és feloszlatja, hiába sötét az ég, nem tud esni belőle.

A nagyteraszra érkezünk, elgyönyörködünk a Gaudi-hullámokban, ülünk egy kicsit, körülöttünk folyamatos mozgás, vakuk villognak. Kicsit arrébb a műbarlangok, majd a villa, amelyben lakott. És alatta a főbejárat, a fogadócsarnok, a híres szalamadra, a kovácsoltvas kerítés. A bejáratnál kívül boltok, indiaiak üzemeltetik, ami bőrt le lehet húzni -bögre, állatok mozaikolva, óra, tányér, póló, alátét, minden a park motívumaival.

Erőszakosak, alig akarnak kiengedni, amikor megfordulunk a sok bóvli láttán.
Utána lemetrózunk a Gótikus negyedbe: semmi gótika (na jó: alig), de zegzugos utcák, kiskocsmák, kivetítőkkel, szurkolók tömege, teraszok, kiülők. hömpölygő tömeg, befordulunk a kisebb utcákba, inkább sikátorok, itt csak minden tizedik ház alja üzlet vagy vendéglő, csökken a tömeg, esteledik, lassan kigyúlnak a fények, G fagyira vágyik, alig találunk, majd utána minden húsz lépés után. Én söröznék, de a teraszok tele, bentre nem akarok ülni, de aztán egy tapas-bárral kivételt teszek.

Nem eszünk, csak iszunk, de megfigyeljük a választékot, a kajákat, ki mit rendel, az Estrella hideg és keserű, ahogy kell. A pultnál ülünk, a pincérnő többször ránk néz, nyugtázza, mindenünk megvan. Sok a halas-rákos-polipos kaja, de saláta és többféle hús is van. Közben vége a meccsnek, az utcák megtelnek, messze a szállás, gyalog megyünk, dől a forróság a falakból.

Szólj hozzá!

Címkék: utazás városnézés Spanyolország


A bejegyzés trackback címe:

https://laur.blog.hu/api/trackback/id/tr955872683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása