Tortuga 2.

Írok, ha úgy érzem. Olvasok, mindig.

Friss topikok

  • alaurent: Kösz a figyelmeztetést, javítottam. (2013.03.08. 07:30) Tadamm
  • perenne-2: A várost felvásárolták az oroszok (szó szerint), így a tulajdonosokat hallottad. (2012.11.14. 06:17) Karlovy Vary

Címkék

ajándék (1) arborétum (3) Ausztria (7) Balaton (4) balett (3) Ballada (2) bank (1) barátok (13) Bécs (10) boldogság (1) bor (2) Budapest (27) csak úgy (19) család (38) Csehország (3) csoki (2) divat (1) doki (5) egészség (2) egyestés (1) Egyiptom (2) ékszer (1) élmény (1) emlékek (16) esszék (3) étterem (7) ezjó (19) festészet (4) film (12) foci (1) fotó (5) Füles (1) Gaudi (1) gazdaság (1) gonosz (1) gyász (7) gyerek (3) háború (3) hagyomány (4) hatalom (4) hazánk (33) házasság (7) (3) Hollandia (14) Horvátország (1) ígéret (1) irodalom (3) Itália (10) játék (2) jókívánság (10) kaland (1) Káli-medence (2) kapcsolat (3) kár (2) karácsony (6) karikatúra (1) kert (6) Kiállítás (8) Kirándulás (27) koncert (1) konyha (13) könyv (21) környezet (6) krimi (5) kultúra (41) kutya (1) London (6) macska (1) Málta (7) mesélek (19) munka (14) művészet (12) múzeum (17) Nemzeti Park (1) nők (7) nosztalgia (10) oceanárium (1) oknyomozás (1) oktatás (2) olvasmány (23) opera (14) öregség (1) ötlet (1) ötvenhat (4) Passio (1) Pécs (4) pénz (15) politika (26) régészet (2) repülés (5) rohanás (1) romantika (1) Sajnos (15) scifi (3) Skócia (1) Slamperáj (19) sör (2) sosetanulunk (1) Spanyolország (15) sport (13) szecesszió (4) Szeged (1) szerelem (1) szerencse (1) színház (28) Szlovénia (1) szocreál (1) szökőkút (1) szórakozás (14) tánc (13) tanulás (2) technika (1) Télapó (1) telek (1) templom (10) tengerpart (2) természet (9) történelem (27) tudomány (3) tutifrankó (9) ünnep (21) USA (17) utazás (70) üzlet (3) vágy (3) válás (3) vár (7) városnézés (53) végrendelet (1) vers (26) vígjáték (1) virág (13) víz (6) vulkán (1) wellness (3) zene (58) zoo (2) Címkefelhő

Tadamm

"De az a máglyára vetett Radnóti-kötet nekem azt üzeni: muszáj szólni.

Hát az egyházaknak, különösen a „történelmieknek”? Nem kellene végre komolyan megsértődniük, hogy orrba-szájba zsidózó, cigányozó, buzizó (igen!) szervezetek, emberek magukat „kereszténységükkel” akarják „igazolni”? Nem kellene minden korábbinál határozottabban visszautasítani, hogy a legaljasabb törekvéseket próbálják a keresztény hittel „szentesíteni”? Nem kellene a híveknek elmondani, milyen sátáni bűnökről van szó? Nem kellene a társadalomnak megüzenni: nem hagyják szó nélkül, ha gyilkos indulatok fertőzöttjei keresztényinek mondják a barbár aljasságot?"

2010.07.14. 20:17 alaurent

Madrid felé 2.

2010. július 2.
Reggel, indulás előtt felszaladunk Lleidában a várba, körbejárjuk a katedrálist, hatalmas, áttört kőcsipke ablakok a kerengő körül, de valami UNESCO-konferencia miatt sokat kellene várni, előttünk pedig még hosszú az út Madridig, ott estig el kell foglalni a szállást.

 

Átmegyünk a 3. hosszúsági fokon, ezt külön tábla jelzi a pálya mellett, majd megállunk Calatayud (Ayud romjai, egy 7. századi arab vezérről elnevezve) városában. A romok a csöpögésig fullasztóan párás levegőben vibrálnak a kék ég előtt a város mellett emelkedő kopár hegy tetején.

A város maga kiábrándító, szegénység mindenhol, kivéve a bevásárló-utca nálunk is ismert márkáinak területe, épületei. Sok a foghíj, ahonnan lebontották az öreg épületeket, de helyükre erkélyes, nem túl szofisztikált emeletes házak kerülnek, tele bevándorlóval.

A Santa Maria templomban Mária-szobrok, naponta (?) új ruhába öltöztetik őket, az egyik a szokásos ünneplő, a másik gyászolja fiát. Az egyházfi felettébb morcos, türelmetlenül hesseget kifelé, aztán kimegy, felveszi a lábtörlőt, és kiviszi a járda szélére kiverni belőle a port. Ezt kihasználva visszaszököm, és megvan a másik Mária is, a kapuban találkozunk, lemondóan legyint, és becsapja a hatalmas fa ajtót.A város mudéjár stílusú temploma (arab-keresztény stíluskeverék) nem adja magát, tornya kifelé dől, belső sarkán hatalmas gólyafészek, mintha ők egyensúlyoznák a kidőlés ellen. A város egyébként tele van gólyafészekkel, a tornyokon, kupolák párkányán, sőt, a toronydaru ellensúlyán is költenek, a daru forgása nem zavarja őket.

A város határában végre találunk egy áruházat, ahol feltöltjük készleteinket.

Guadalajara az utolsó megálló Madrid előtt. A városnak három érdekes épületét találtuk, a Santa Maria katedrálist, kívül mudéjar, belül barokk, egy kis kápolnát, arab elemekkel, és a hercegi palotát, amelyik a stílus egyik legszebb példája. Homlokzata, belső udvara, a patio tele faragásokkal. Itt elültünk egy darabig, gyönyörködtünk az ívekben, és élveztük a viszonylagos hűvösséget.

Utána felhívjuk a madridi emberünket, megbeszéljük a találkozót, kitaláljuk, hová tegyük a kocvsit, majd elindulunk. Madrid meglepően jól járható a péntek esti csúcs ellenére. Hamar elérünk a kinézett metróállomáshoz, ott már tényleg nem fizetős, befordul előttünk egy rendőrautó a mellékutcába, követjük, két utcával arrébb rendőrörs, ő ott megáll, mi tíz méterrel arrébb találunk egy helyet. Metró, Belváros, a pasival a kapuban találkozunk. A lakás kicsi, mellbevág a forróság, klíma nincs, álló ventillátor forgatja a levegőt, de a konyha, fürdő OK.

Arra, hogy a város legzajosabb környékén lakunk, és az ötödik emelet nem jelent zajcsökkentést, csak éjjel jövünk rá. A zaj független a foci VB-től, az éjszakai élet nagyjából konstans, és az elfogyasztott hűsítők számával exponenciálisan nő a kifejezésvágy.

Szólj hozzá!

Címkék: utazás templom városnézés Spanyolország


A bejegyzés trackback címe:

https://laur.blog.hu/api/trackback/id/tr165878982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása