Tortuga 2.

Írok, ha úgy érzem. Olvasok, mindig.

Friss topikok

  • alaurent: Kösz a figyelmeztetést, javítottam. (2013.03.08. 07:30) Tadamm
  • perenne-2: A várost felvásárolták az oroszok (szó szerint), így a tulajdonosokat hallottad. (2012.11.14. 06:17) Karlovy Vary

Címkék

ajándék (1) arborétum (3) Ausztria (7) Balaton (4) balett (3) Ballada (2) bank (1) barátok (13) Bécs (10) boldogság (1) bor (2) Budapest (27) csak úgy (19) család (38) Csehország (3) csoki (2) divat (1) doki (5) egészség (2) egyestés (1) Egyiptom (2) ékszer (1) élmény (1) emlékek (16) esszék (3) étterem (7) ezjó (19) festészet (4) film (12) foci (1) fotó (5) Füles (1) Gaudi (1) gazdaság (1) gonosz (1) gyász (7) gyerek (3) háború (3) hagyomány (4) hatalom (4) hazánk (33) házasság (7) (3) Hollandia (14) Horvátország (1) ígéret (1) irodalom (3) Itália (10) játék (2) jókívánság (10) kaland (1) Káli-medence (2) kapcsolat (3) kár (2) karácsony (6) karikatúra (1) kert (6) Kiállítás (8) Kirándulás (27) koncert (1) konyha (13) könyv (21) környezet (6) krimi (5) kultúra (41) kutya (1) London (6) macska (1) Málta (7) mesélek (19) munka (14) művészet (12) múzeum (17) Nemzeti Park (1) nők (7) nosztalgia (10) oceanárium (1) oknyomozás (1) oktatás (2) olvasmány (23) opera (14) öregség (1) ötlet (1) ötvenhat (4) Passio (1) Pécs (4) pénz (15) politika (26) régészet (2) repülés (5) rohanás (1) romantika (1) Sajnos (15) scifi (3) Skócia (1) Slamperáj (19) sör (2) sosetanulunk (1) Spanyolország (15) sport (13) szecesszió (4) Szeged (1) szerelem (1) szerencse (1) színház (28) Szlovénia (1) szocreál (1) szökőkút (1) szórakozás (14) tánc (13) tanulás (2) technika (1) Télapó (1) telek (1) templom (10) tengerpart (2) természet (9) történelem (27) tudomány (3) tutifrankó (9) ünnep (21) USA (17) utazás (70) üzlet (3) vágy (3) válás (3) vár (7) városnézés (53) végrendelet (1) vers (26) vígjáték (1) virág (13) víz (6) vulkán (1) wellness (3) zene (58) zoo (2) Címkefelhő

Tadamm

"De az a máglyára vetett Radnóti-kötet nekem azt üzeni: muszáj szólni.

Hát az egyházaknak, különösen a „történelmieknek”? Nem kellene végre komolyan megsértődniük, hogy orrba-szájba zsidózó, cigányozó, buzizó (igen!) szervezetek, emberek magukat „kereszténységükkel” akarják „igazolni”? Nem kellene minden korábbinál határozottabban visszautasítani, hogy a legaljasabb törekvéseket próbálják a keresztény hittel „szentesíteni”? Nem kellene a híveknek elmondani, milyen sátáni bűnökről van szó? Nem kellene a társadalomnak megüzenni: nem hagyják szó nélkül, ha gyilkos indulatok fertőzöttjei keresztényinek mondják a barbár aljasságot?"

2010.08.30. 16:06 alaurent

Nyári könyvek 3.

A Sorel-ház (Salamon Pál)

Nem tudom, hogyan kerülhette el a figyelmemet korábban a kötet, hiszen a mostani a negyedik kiadás. A szerzőről sem tudtam sokat, hallottam a nevét, de nem olvastam tőle még semmit.

Ez az a regény, amelyet a XX. század magyar történelméről, és benne egy család életéről meg kellett volna írni, akár nekem, ha írnék, vagy Apámnak, ha a sorsa az írástól el nem irányítja, vagy bárki megírhatott volna , aki egy, valahol a Kárpátok völgyeiben fekvő kis faluból indult az életnek .

Egy ilyen bevezető után mit lehet még elmondani a könyvről? Indul az első világháború  előtt, a K und K hadseregben, folytatódik a Beregszász környéki Kárpátok falujában, ugyanitt Csehszlovákiában, majd Pest mellett (Szentendrén?), aztán Buchenwald, majd Svédország, újra Szentendre-Budapest, és sok-sok év után végül ismét a kis falu.

A Kárpát-medence történelme alulnézetből, zanzásítva, felesleges utalások és kikacsintások nélkül, mi, "huszonnyolcasok*" saját vagy családi emlékezetből ismerjük, tudjuk, találkoztunk az eseményekkel. Találkoztunk a történelemformáló  személyekkel, a fennhéjázással, az elhivatottsággal, a vesszen-mindennel, a céltalansággal, az egyházi gőggel, ismerjük a csodavárás hamis ízét, és az emberiség tanulási képességét az elkövetett hibákból.

És találkoztunk Isten alázatos, kétkedő szolgájával, akinek a közvetítését elfogadtuk, éreztük a kitagadottság ízét, és kerestük az Utat magunkban és társaságban egyaránt, és megtaláltuk Istent, ki-ki  a maga tisztásán.

A könyvet meg lehetett írni anélkül, hogy zsidónak kellett volna lenni hozzá, nem véletlen, hogy a főszereplő sem az. Nem  is tősgyökeres magyar (de ki az ebben a medencében?), a családi emlékezet szerint francia őseik  vándoroltak be ide, mégsincs egyetlen "hazafiatlan" gondolatuk a három nemzedék alatt.

A történet két részre válik: az első rész a második világháború végéig tart, a második a szocialista világ építése, a hatvanas évek közepéig. A könyv az első részben letehetetlen, a második részben odaköt. Talán a szerző személyes megtapasztalása, talán a közvetlen ismereteim, talán  a mindent-el-akarok-mondani szándéka, talán a váratlan és meglepő események sora teszi, de ez a rész szerintem gyengébbre sikerült, mint az első - de ez ne befolyásoljon senkit. Némely meseszerű fordulatnál (csak, hogy egy példát mondjak, Ráchel szentté avatása, pl.) felmerül a kétely a valódiságát, a kivitelezhetőségét illetően, de ez sosem válik az olvashatóság és élvezhetőség rovására. És ki merné  egy történetre kijelenteni az elmúlt század történelme alapján, hogy az akkor és ott tényleg lehetetlen volt?

A főszereplő mindig az aktuális generáció Sorelje, minden gondolatukat, terveiket, tetteik mozgatórugóit megismerjük, nagyon árnyalt képet kapunk róluk. A mellékszereplők zömmel nők, kisebb részben férfiak, ők inkább elnagyoltak, sokszor csak a történet továbblendítéséhez szükséges mértékben kerülnek bemutatásra. De a nők, azok mind csodálatosak és pontosak.

Az egész könyvet áthatja a humánum és a hit. Az emberségről, a megértésről és a másik iránti tiszteletről és türelemről szól, az első oldaltól az utolsóig. A történelmet nem alakítjuk, az valahol felettünk történik, a mi dolgunk (és lehetőségünk) embernek maradni, és megmaradni. Ez utóbbihoz némi szerencse sem árt.

"Az Isten alkotó-teremtő szellem. Minket, embereket az Ő szellemi képmására teremtett. Nehéz óráinkban ... a választ saját lelkünk adja meg, és az egyben Isten válasza."

"Isten  a vlágmindenség megteremtésével megtette a maga csodáját. A Földön a csodatevés emberi foglalkozás. Csak éppen csodát tenni nehezebb, mint csodát várni."

"A demokrácia nem politikai ügy, hanem jellem dolga. A hit is az."

És végül: "Senkitől ne félj fiam, csak a magad gyengeségétől."

Van, akivel elolvastatnám, akár akarja, akár nem, hátha. A többiek élvezni fogják.

*

(Ugyanott a következő részei is).

 

Szólj hozzá!

Címkék: vers könyv történelem olvasmány


A bejegyzés trackback címe:

https://laur.blog.hu/api/trackback/id/tr405883432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása