Tortuga 2.

Írok, ha úgy érzem. Olvasok, mindig.

Friss topikok

  • alaurent: Kösz a figyelmeztetést, javítottam. (2013.03.08. 07:30) Tadamm
  • perenne-2: A várost felvásárolták az oroszok (szó szerint), így a tulajdonosokat hallottad. (2012.11.14. 06:17) Karlovy Vary

Címkék

ajándék (1) arborétum (3) Ausztria (7) Balaton (4) balett (3) Ballada (2) bank (1) barátok (13) Bécs (10) boldogság (1) bor (2) Budapest (27) csak úgy (19) család (38) Csehország (3) csoki (2) divat (1) doki (5) egészség (2) egyestés (1) Egyiptom (2) ékszer (1) élmény (1) emlékek (16) esszék (3) étterem (7) ezjó (19) festészet (4) film (12) foci (1) fotó (5) Füles (1) Gaudi (1) gazdaság (1) gonosz (1) gyász (7) gyerek (3) háború (3) hagyomány (4) hatalom (4) hazánk (33) házasság (7) (3) Hollandia (14) Horvátország (1) ígéret (1) irodalom (3) Itália (10) játék (2) jókívánság (10) kaland (1) Káli-medence (2) kapcsolat (3) kár (2) karácsony (6) karikatúra (1) kert (6) Kiállítás (8) Kirándulás (27) koncert (1) konyha (13) könyv (21) környezet (6) krimi (5) kultúra (41) kutya (1) London (6) macska (1) Málta (7) mesélek (19) munka (14) művészet (12) múzeum (17) Nemzeti Park (1) nők (7) nosztalgia (10) oceanárium (1) oknyomozás (1) oktatás (2) olvasmány (23) opera (14) öregség (1) ötlet (1) ötvenhat (4) Passio (1) Pécs (4) pénz (15) politika (26) régészet (2) repülés (5) rohanás (1) romantika (1) Sajnos (15) scifi (3) Skócia (1) Slamperáj (19) sör (2) sosetanulunk (1) Spanyolország (15) sport (13) szecesszió (4) Szeged (1) szerelem (1) szerencse (1) színház (28) Szlovénia (1) szocreál (1) szökőkút (1) szórakozás (14) tánc (13) tanulás (2) technika (1) Télapó (1) telek (1) templom (10) tengerpart (2) természet (9) történelem (27) tudomány (3) tutifrankó (9) ünnep (21) USA (17) utazás (70) üzlet (3) vágy (3) válás (3) vár (7) városnézés (53) végrendelet (1) vers (26) vígjáték (1) virág (13) víz (6) vulkán (1) wellness (3) zene (58) zoo (2) Címkefelhő

Tadamm

"De az a máglyára vetett Radnóti-kötet nekem azt üzeni: muszáj szólni.

Hát az egyházaknak, különösen a „történelmieknek”? Nem kellene végre komolyan megsértődniük, hogy orrba-szájba zsidózó, cigányozó, buzizó (igen!) szervezetek, emberek magukat „kereszténységükkel” akarják „igazolni”? Nem kellene minden korábbinál határozottabban visszautasítani, hogy a legaljasabb törekvéseket próbálják a keresztény hittel „szentesíteni”? Nem kellene a híveknek elmondani, milyen sátáni bűnökről van szó? Nem kellene a társadalomnak megüzenni: nem hagyják szó nélkül, ha gyilkos indulatok fertőzöttjei keresztényinek mondják a barbár aljasságot?"

2010.12.14. 15:38 alaurent

Bécs

Történt, hogy a sok munkától már olyannyira herótunk volt, hogy valamikor november elején, egy társaságban, amikor mesélték, hogy a család fia kombinált jeggyel jár vonattal a bécsi egyetemre, ami érvényes az összes tömegközlekedésre is a városban, jött az ötlet, ez jó. Menjünk, és legott hagyjunk mindent itthon, PC-t, monitort, munkát, telefont, egy hosszú, ám dologtalan hétvége erejéig. Időpont is kitűzetett, szervezés is megkezdődött.

Majd, ahogy lenni szokott, de így, de úgy, következésképpen a szállást sem foglaltam le - nem álltam a sarkamra, pedig azt kellett volna. Maradt a szombat reggel oda, este vissza, mint az utóbbi években többször is.

Azt azért kinéztem, mik vannak, Frida Kahlo Bécsben, Botero Budapesten, ez a nem semmi, nézzük meg. De mert így alakultak a dolgok, a szervezés itt meg is állt, kirohanunk -visszarohanunk és kész. Na itt szúrtuk el.

Nem Bécset, azt nem lehet, minden a helyén volt, változatlanul és szerethetőn. Megnyugtatón, békebelin, és mint a nyolcvanas évek végéig: távolian. Hanem Kahlót. A kiállítás (lám, volt, aki bejutott) az utolsó napjait élte, mint nálunk a Szépművészeti előtt, irdatlan hosszú sor állt már tízkor, sőt, két sor, jobbról a jegynélküliek, balról a neten jegyet vásárlók, ez utóbbi sor volt a rövidebb, a másik viszont nagyon hosszú. Délután még visszanéztünk, de nem lett jobb a helyzet, így továbbálltunk.

Bécsben egyébként esett az éjjel vagy 10 centi hó, amit a járdákról szépen összehordtak az út szélére, takaros kupacokba. Az autókon, úttesten sokfelé megmaradt, nagyon hangulatos volt.

(Audrey Hannah: It's December)

Így nekiindultunk, felfedezni Bécset. Az Altwiener Christkindlmarkton kezdtük, a Freyungon,  minusz hét fokra való tekintettel egy jó punccsal, és G kinézett egy üvegműves angyalkát. A vásár sok újat nem nyújtott. csak keresztülsétáltunk rajta, majd észrevettünk egy palotát, felirata Freyung Passage, nosza. Az épület belülről még szebb, nagyon reprezentatív, a valamikori Osztrák-Magyar Nemzeti Bank részére épült, majd később a tőzsdének is helyet adott. Ma csak a nagyon elegáns passzázs látogatható a földi halandók számára. A díszítése engem a Mátyás-templom belső kialakítására emlékeztetett, ugyanaz a festés, stílus. Több üzlet is van benne, minket a legjobban a csokoládébolt fogott meg, kívül desszertek, sütikék, belül több ezer féle csokoládé, kakaó, sütemény, csorgattunk a nyálunk egy keveset, mielőtt odébbálltunk. Érdekességképpen: nem emlékszem, hogy Mozart-csokik lettek volna.

Az épület hátsó részénél, az ottani Centrál Kávéházzal szemben láttuk, hogy bemutatkozik Niederösterreich tartomány. A tartományi minisztérium első emeletén a díszteremben helyi vállalkozások kínálták a jellegzetes áruikat, termékeiket, a szarvaskolbásztól a mézeskalácson át a csipkeverő néniig. A palota bejáratánál a lépcsőház kupolás mennyezetére felvetítették az uniós csillagokat, ezzel vége is volt a nemzetköziségnek. Az udvaron kajáldák sorban, kolbászkákkal, párolt káposztákkal, töltött húsokkal, székelykáposztával (naná, hogy nem, de úgy nézett ki), virslivel, kaisersmarnnal. Mögöttük kis színpad, a  tizenkét fős kórus alig fért fel, Mozartnak mindegy volt, ő kitöltötte a teret. Később az emeleti teraszról fúvószenekar emelte a lent beszélgető, falatozó tömeg, zömmel osztrákok hangulatát.

A díszteremben középen asztalok, mögöttük árusok, népviseletben, beszélgettek, kiszolgáltak, csomagoltak, magyaráztak. A terem maga gyönyörű famennyezettel, rajta lebegő angyalok Szűz Mária körül. A szörpből, kolbászból, halfalatkákból volt kóstoló, de az árak inkább a kistermelői különlegességekhez voltak méretezve, még az osztrák jövedelmekhez képest is (ki lehetett volna ennél szebben fejezni, hogy csak a szánkat tátottuk?). Kint az oldaltermekben gyertyás, töklámpásos, gyurmafigurás, könyves árulta a portékáit, a másik oldalon pedig betlehem-kiállítás volt, művészek alkotásaiból.A kápolna külön kis ékszerdoboz, a plébános pedig a kapuja előtt ült, és reverendában faragta fatáblára a domborműveket...

20101202_Bécs13.jpgJól átmelegedve indultunk a Rathaus felé, nem annyira a vásár vonzott, de mentünk a tömeggel. Útközben keresztülvágtunk a Milka-kitelepülésen, hosszú sor állt a csokiszökőkútnál, nem volt lila sapka fehér bojttal, de sokféle emléktárgyat és csokifélét árultak, télapó is volt, a büszke atyák boldogan fotózták gyermekeiket a karjában/mellette. Körben játékok, ahol mit is? ja, Milka-csokit lehetett nyerni.

A Ratshausnál nem csalódtunk, itt sok a kínai gagyi, kevesebb a minőségi holmi, de azért lehet találni. És nagyon sok a magyar-szlovák-stb nézgelődő, ami nem tesz jót a hangulatnak, a karácsony-fílingnek, ahogy elnéztem, az iskolai buszokból is ide ömlesztették a diáksereget. Gyorsan besurrantunk a Rathausba, a földszinten végigjártuk a gyerekfoglalkoztatót, színvonalasan szervezett, sokféle foglalkozással, türelmes foglalkozás-vezetőkkel, elmélyülten dolgozó gyerekekkel.  Amit alkottak, haza is vihették, a vezetők gyorsan elvégezték a műremekeken az utolsó simításokat, az esetleges konzerválási munkát, majd mehet a fa alá, fadobozok szalvéta-technikával, mézes sütemények habbal díszítve, fényképalbum, meg még ki tudja mi.

Az utunk a neten kinézett fotókiállításra vezetett a MUSA-ba, ez is ott van a Ratshaus oldalában. A kiállítás plakátképe ( a linken a felső kép) többet sejtetett, mint amit kaptunk - volt ott ventillátorral hajtott piros papírsárkány, mütyürke fotók, digitális képkeretek kisfilmekkel, az egész két szobányi kiállítóteremben, és persze vagy hat fotó, egyik sem olyan jó, mint a becsalogató.  A SIOSEH-kiállítás mellette, az nagy szám volt, lásd a csüngő dobozokat (bizonyára a nyelvi nehézségek miatt mondom ezt).

Lassan esteledett, még körülrepültünk a Meinlben a Grabenen - WC az emeleten a marcipánospult mögött :) -, kifelé néhány itthon nem kapható csokit kerestünk, és rebarbarás lekvárt nekem, no meg egy bécsi kávét!!

Még egy célunk volt, a Wilhelminenbergi vásár. Ez fent van Bécs nyugati oldalán egy Gellért-hegynyi dombon, erdős, kellemes környezetben. Mellette korcsolyapálya, hat-nyolc pavilon, rajtunk kívül csak bécsiek, sétálók családok, kutyasétáltatók, beszélgetők, korizók. A leszálló éjben alattunk feléledtek a város fényei, messze a Schönbrunni kastély, balra tőle a kivilágított Gloriettel, a főutak és épületek lámpái.

Bár a Kahlóért kár, de így is szép nap volt, munka és telefonok nélkül, kettesben G-vel. Vasánap már megint úgysem találkoztunk, csak ebédkor és lefekvéskor :(

 

Szólj hozzá!

Címkék: fotó kultúra utazás városnézés Bécs Ausztria Kiállítás


A bejegyzés trackback címe:

https://laur.blog.hu/api/trackback/id/tr625884673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása