Tortuga 2.

Írok, ha úgy érzem. Olvasok, mindig.

Friss topikok

  • alaurent: Kösz a figyelmeztetést, javítottam. (2013.03.08. 07:30) Tadamm
  • perenne-2: A várost felvásárolták az oroszok (szó szerint), így a tulajdonosokat hallottad. (2012.11.14. 06:17) Karlovy Vary

Címkék

ajándék (1) arborétum (3) Ausztria (7) Balaton (4) balett (3) Ballada (2) bank (1) barátok (13) Bécs (10) boldogság (1) bor (2) Budapest (27) csak úgy (19) család (38) Csehország (3) csoki (2) divat (1) doki (5) egészség (2) egyestés (1) Egyiptom (2) ékszer (1) élmény (1) emlékek (16) esszék (3) étterem (7) ezjó (19) festészet (4) film (12) foci (1) fotó (5) Füles (1) Gaudi (1) gazdaság (1) gonosz (1) gyász (7) gyerek (3) háború (3) hagyomány (4) hatalom (4) hazánk (33) házasság (7) (3) Hollandia (14) Horvátország (1) ígéret (1) irodalom (3) Itália (10) játék (2) jókívánság (10) kaland (1) Káli-medence (2) kapcsolat (3) kár (2) karácsony (6) karikatúra (1) kert (6) Kiállítás (8) Kirándulás (27) koncert (1) konyha (13) könyv (21) környezet (6) krimi (5) kultúra (41) kutya (1) London (6) macska (1) Málta (7) mesélek (19) munka (14) művészet (12) múzeum (17) Nemzeti Park (1) nők (7) nosztalgia (10) oceanárium (1) oknyomozás (1) oktatás (2) olvasmány (23) opera (14) öregség (1) ötlet (1) ötvenhat (4) Passio (1) Pécs (4) pénz (15) politika (26) régészet (2) repülés (5) rohanás (1) romantika (1) Sajnos (15) scifi (3) Skócia (1) Slamperáj (19) sör (2) sosetanulunk (1) Spanyolország (15) sport (13) szecesszió (4) Szeged (1) szerelem (1) szerencse (1) színház (28) Szlovénia (1) szocreál (1) szökőkút (1) szórakozás (14) tánc (13) tanulás (2) technika (1) Télapó (1) telek (1) templom (10) tengerpart (2) természet (9) történelem (27) tudomány (3) tutifrankó (9) ünnep (21) USA (17) utazás (70) üzlet (3) vágy (3) válás (3) vár (7) városnézés (53) végrendelet (1) vers (26) vígjáték (1) virág (13) víz (6) vulkán (1) wellness (3) zene (58) zoo (2) Címkefelhő

Tadamm

"De az a máglyára vetett Radnóti-kötet nekem azt üzeni: muszáj szólni.

Hát az egyházaknak, különösen a „történelmieknek”? Nem kellene végre komolyan megsértődniük, hogy orrba-szájba zsidózó, cigányozó, buzizó (igen!) szervezetek, emberek magukat „kereszténységükkel” akarják „igazolni”? Nem kellene minden korábbinál határozottabban visszautasítani, hogy a legaljasabb törekvéseket próbálják a keresztény hittel „szentesíteni”? Nem kellene a híveknek elmondani, milyen sátáni bűnökről van szó? Nem kellene a társadalomnak megüzenni: nem hagyják szó nélkül, ha gyilkos indulatok fertőzöttjei keresztényinek mondják a barbár aljasságot?"

2010.12.31. 15:55 alaurent

Amsterdam'30 (képtelen)

Újabb hajnali kelés, tíz előtt kevéssel újra sor, össze nem hasonlítható az előző napiakkal, most a Hermitage előtt. A pénztár a hátsó épületben volt, hatalmas üres udvaron mentünk keresztül a fogadócsarnokig. A belépés gyors volt, aztán alig találtuk meg a hirdetett Nagy Sándor-kiállítást. Persze, a ruhatárnál rossz irányba fordultunk...

Kápolna, a város leghosszabb terme egybenCserébe bejártuk az épületet, a jegyünkkel kétszer is 'beléptünk' vonalkód-olvasós kapun, hosszú, üres folyosókon vándoroltunk, közben megtaláltuk a Kápolnát (itt látták vendégül Churchillt 1946-ban), és a Hermitage Amszterdam létének magyarázatát.

Főhomlokzat1991-ben a Nieuwe kerk főkurátora járt Szentpétervárott. Ott azt a javaslatot tette a vendéglátóinak, hogy a régi, erős holland és orosz kapcsolatokra és családi kötelékekre való tekintettel az Ermitázsnak hozzanak létre egy filiáléját Amszterdamban. A családi összefüggéseket mindjárt egy tablón meg is mutatták, a Romanov-házból vett feleséget a holland királyi család. Épületként felajánlotta a már használaton kívüli egykori aggok házát (320 évig töltötte be ezt a funkciót). A tárgyalások megkezdődtek, majd a holland állam megbízott egy építészt, egy belsőépítészt és egy kerttervezőt, hogy hozzanak létre a falak közt egy korszerű, jól használható kiállítási teret, a szükséges háttérműhelyekkel. Az épület 2009-ben készült el, már volt egy nagy kiállítása, Matisse-től Malevichig, és most ez a Nagy Sándor, a halhatatlan (még márciusig).

II. Ptolemaios és II. ArsinoeA kiállítás A mítosz, A valóság, Utazásai, Öröksége részekből épül fel, láthatjuk a  harcait, az utazásokon szerzett tapasztalatokat, a kiépülő birodalmat, a vallás viszonylag gyors átalakulását, új istenek tiszteletének megjelenését, és életművének a halála utáni továbbélését, korszakának hatását a hellenizmusra. A kiállított tárgyak zöme az Ermitázsból származik. Csakúgy, mint a mellékelt II. Ptolemaios és II. Arsinoe kámeó nézd a medúzafejet Arsinoe vállán! Egyébként pedig sok ékszer, szobor, figura, kép és ékszer volt, lehetett molyolni a tárlatokat.

A Palace volt a következő célpont, előtte futottunk egy kört a Dam mellett a sétálóutcában (az első napi fotó ugyanitt készült), kávét keresve. Találtunk is, egy finompékségben.

A fogadócsarnokA Palota bejárata most a renoválás miatt a Damról van. Itt is sor volt, mert csak 12-17 közt van nyitva, ha éppen nincs valami celebráció odabent. A fogyadócsarnok nagyon impozáns, éppen a szilveszteri fogadásra készítették elő. A csarnokból két ugyanide visszatérő folyosó indul, amelyeken körbe lehet sétálni, és az azokból nyíló szobákat meg lehet nézni. A berendezés pompás, elegáns, egységes. Közel sem olyan hivalkodóan fensőséges, mint a franciáknál szokásos, itt nem volt cél, hogy kicsinek, jelentéktelennek érezd magad. Ha ott kellene tengődnöm, nem érezném magamelveszve, annyira emberléptékű az egész.

KápolnabelsőA szobák nem túl nagyok, a legtöbbe csak a küszöbtől lehetett benézni, a trónteremben körbe is lehetett sétálni. Az egész nagyon szimpatikus volt, királyi és emberi egyszerre. Ez még a fogadócsarnokra is igaz volt. El ne felejtsem, hatalmas, gyönyörű virágkompozíciók voltak a lépcsőfordulóban, és némelyik szobában - csalódásomra művirágból...

Nő a bakonFotó után fizess, vagy....

A Damra kilépve, a délután közepén jártunk, hatalmas volt a tömeg, és folyt az élet a mutatványosok nagy része már vagy ott volt, vagy beöltözött, a zenészek csinálták a hangzavart. A konflisok folyamatosan üzemben voltak, csattogtak a fényképezőgépek, gazdát cseréltek az eurók...

Egyedi design

Elindultunk az Anna Frank-ház felé, ekkor már csaknem négy óra volt. Szerencsére vitt arra villamos, hamar ott voltunk - és letettünk a látogatásról, a sor vagy százméteres volt. Nagyon tetszett, hogy rengeteg fiatal állt abban a sorban. Gyors alternatíva-keresés: szemben itt a tulipánmúzeum!  Nem reméltük, hogy erre jut még idő, de így belefért.

Kerékpáron

A Tulipmuseum bizonyos szempontból csalódás volt, a plakátja legalábbis többet, tulipános festményeket, és múzeumot ígért. Ehelyett a földszinten egy kis üzlet van, amelyben hagymákat, emléktárgyakat lehet kapni (a szokásos berendezkedés: a shopot ki sem tudod kerülni már egyik múzeumban, kiállítóhelyen sem, ennyiben megfelelt a "kívánalmaknak"), maga a néznivaló az üzlet alatti pincében volt, nem több, mint harminc négyzetméteren. Ott azonban egy kicsi, de jól összerakott áttekintést kaptunk a tulipánok származásáról, Európába érkezéséről, a nemesítésről, elsősorban természetesen a holland termesztés kialakításáról. A végén volt egy kisfilm, ahol a nagyüzemi termesztést láthattuk, a gépeivel, a teljes folyamatával. A belépőt nem érte volna meg, de az I Amsterdam kártyával ingyenes volt.

Tulipános váza..unalmas monotonitását...Két képet innen. Az elsőn - ki más? - Zbigniew Herbert egy gondolata, ami megvilágítja, miért pont Hollandia :), majd élő virágokkal egy holland tulipános váza, amit már sokat láttunk üzletben, múzeumban, de mindenhol virág nélkül (olajfestmény nem számít). Nagyon jól mutat.

Még sötétedés előtt elmentünk a vasútállomáshoz, onnan indulnak a városnéző vizibuszok. Felültünk a következőre, kb. egy órás a menet, körbe a belváros körül, megnéztük vízről is a házakat, hidakat.

A Bibliamúzeum ablakaÖt híd látható egyszerre...Vacsorát is itt néztünk ki a közelben, egy ír pubot, de odaérve az nem volt bizalomgerjesztő (a dohányfüst sűrűsége miatt), így továbbmentünk, a hazavezető irányban kerestünk vendéglőt. Végül a La Brasa nevű argentin steakhouse-ra esett a választásunk. Bár ekkorra már mindent megettünk volna, amit elénk raktak, de mind a steak, mind a vörösbor nagyon jó volt (és megfizethető).

 

Csatornapart a negyedbenVacsora után kis séta a belvárosban, részben a vöröslámpás negyeden át, az előző napi fiatal lányok és az utcán egymást heccelő tinédzserek eltűntek, a kirakatokban gigantikus néger, és leharcoltnak tűnő középkorú nők integettek, a többiek biztos dolgoztak. A tömeg nem csökkent (a hosszú expozíciós idő miatt tűnik üresnek az utca), minden második ház vendéglő vagy kávézó, a Grasshopperseket messziről meg lehet ismerni, ha szél felől mész.

A sétával elbúcsúztunk Amszterdamtól, talán visszajutunk, kívántuk mindketten. Jó volt, szép volt, pihentető volt, változatos volt, vendégszerető volt, jól szervezett és működő volt. Na ja, dolgoznunk nem kellett :)

Szólj hozzá!

Címkék: utazás múzeum városnézés Hollandia


A bejegyzés trackback címe:

https://laur.blog.hu/api/trackback/id/tr255884706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása