Tortuga 2.

Írok, ha úgy érzem. Olvasok, mindig.

Friss topikok

  • alaurent: Kösz a figyelmeztetést, javítottam. (2013.03.08. 07:30) Tadamm
  • perenne-2: A várost felvásárolták az oroszok (szó szerint), így a tulajdonosokat hallottad. (2012.11.14. 06:17) Karlovy Vary

Címkék

ajándék (1) arborétum (3) Ausztria (7) Balaton (4) balett (3) Ballada (2) bank (1) barátok (13) Bécs (10) boldogság (1) bor (2) Budapest (27) csak úgy (19) család (38) Csehország (3) csoki (2) divat (1) doki (5) egészség (2) egyestés (1) Egyiptom (2) ékszer (1) élmény (1) emlékek (16) esszék (3) étterem (7) ezjó (19) festészet (4) film (12) foci (1) fotó (5) Füles (1) Gaudi (1) gazdaság (1) gonosz (1) gyász (7) gyerek (3) háború (3) hagyomány (4) hatalom (4) hazánk (33) házasság (7) (3) Hollandia (14) Horvátország (1) ígéret (1) irodalom (3) Itália (10) játék (2) jókívánság (10) kaland (1) Káli-medence (2) kapcsolat (3) kár (2) karácsony (6) karikatúra (1) kert (6) Kiállítás (8) Kirándulás (27) koncert (1) konyha (13) könyv (21) környezet (6) krimi (5) kultúra (41) kutya (1) London (6) macska (1) Málta (7) mesélek (19) munka (14) művészet (12) múzeum (17) Nemzeti Park (1) nők (7) nosztalgia (10) oceanárium (1) oknyomozás (1) oktatás (2) olvasmány (23) opera (14) öregség (1) ötlet (1) ötvenhat (4) Passio (1) Pécs (4) pénz (15) politika (26) régészet (2) repülés (5) rohanás (1) romantika (1) Sajnos (15) scifi (3) Skócia (1) Slamperáj (19) sör (2) sosetanulunk (1) Spanyolország (15) sport (13) szecesszió (4) Szeged (1) szerelem (1) szerencse (1) színház (28) Szlovénia (1) szocreál (1) szökőkút (1) szórakozás (14) tánc (13) tanulás (2) technika (1) Télapó (1) telek (1) templom (10) tengerpart (2) természet (9) történelem (27) tudomány (3) tutifrankó (9) ünnep (21) USA (17) utazás (70) üzlet (3) vágy (3) válás (3) vár (7) városnézés (53) végrendelet (1) vers (26) vígjáték (1) virág (13) víz (6) vulkán (1) wellness (3) zene (58) zoo (2) Címkefelhő

Tadamm

"De az a máglyára vetett Radnóti-kötet nekem azt üzeni: muszáj szólni.

Hát az egyházaknak, különösen a „történelmieknek”? Nem kellene végre komolyan megsértődniük, hogy orrba-szájba zsidózó, cigányozó, buzizó (igen!) szervezetek, emberek magukat „kereszténységükkel” akarják „igazolni”? Nem kellene minden korábbinál határozottabban visszautasítani, hogy a legaljasabb törekvéseket próbálják a keresztény hittel „szentesíteni”? Nem kellene a híveknek elmondani, milyen sátáni bűnökről van szó? Nem kellene a társadalomnak megüzenni: nem hagyják szó nélkül, ha gyilkos indulatok fertőzöttjei keresztényinek mondják a barbár aljasságot?"

2011.02.18. 16:51 alaurent

Tánciskola 2.

Kezdődnek a bajok. Újabb óra, újabb két tánc. Négyszög-rumba és salsa. Nem egy versenytánci-bonyodalmas egyik sem, számolni sem kell csak négyig maximum, de a múltkori angol keringővel és csa- csa-csával együtt már négy táncnál tartunk. De legalább elmondhatom, duplájára nőttek az ismereteim.

Ami jó, hogy rengeteget gyakoroljuk. Nincs üresjárat, nincs lötyögés, Zoli erős tempót diktál. A csa-csa-csát tegnap egy teljes körön át gyakoroltuk, ami azt jelenti, kb. harminc pár, körben állva, a fiúk belül, a lányok kívül, és két négyszög-két oldalra után sasszé a szomszéd pár lánytagjához, örültem, ha rámosolygok, nem hogy be is mutatkozzam - mindenesetre megállapíthattam, nem mindegy, mégy egy ilyen összekapaszkodás-mentes táncnál sem, hogy milyen a partner. A túlmozgásos legázol, alig tudsz kitérni előle, úgy riszál és lenget, közben kicsiket lép, ezért rajtad keresztül térne vissza a helyére - és persze mert nő, gondolja, vigyáztál volna jobban. Kettő is volt ilyen, a többivel nem volt nehézség, ők is vigyáztak a tág négyszögre, én is igyekeztem. Azért örültem, amikor visszakerültem G elé...

Az angol keringő tetszett, egészen jól lejtettük (nem néztem a tükörbe, akkor biztos nem ezt mondanám), de az érzés, a hangulata jó volt, jó volt csinálni. És itt nem volt párcsere :). Ja, a tükör. Mondtam már, hogy a terem egyik falát full tükör borítja? Nem gond, meg lehet oldani, hogy az ember másfél óra alatt ne nézzen bele, bár a tánclépések mennének ilyen rutinosan...

A salsa nem az én táncom, G is panaszkodott, hogy idegen neki az a ritmus. Majd talán ráérzünk.

Az órát végig Zoli tartotta, nem vált ketté a csoport, mert a nej fél óra után balra el.

Egy kis tudástár, pl. nekem. (Az "extrém magasságokon és mélységeken" még csiszolnunk kell).

--------------------------------------------------------------------

Angolkeringő

Az Angolkeringő a 1920-as években a Bostonból fejlődött ki, mely a Bécsi keringő utódja volt. Érdekessége, hogy a régi "kerek" fordulók mellett már az "egyenes irányú mozgás" új elemeit is tartalmazta.

Az Angolkeringőt származási helye után nevezték el. Már az 1922-es világbajnokságon táncolták, de magát az elnevezést csak 1929-től használták a versenyeken. A tánc a Boston és a Slowfox stílusában kezdett formálódni. Először inkább előretörekvő tánc volt - "dance of passing feet"-nek nevezték -, majd az idők folyamán a megnövekedett fordulásokból következően az ütem végén zárták a lábakat. Szerkezete átlós jelleget kapott, mert a teljes fordulatok bonyolultnak tűntek, s a jobbra ill. balra fordulásoknál csak háromnegyedet fordultak. Ezt az új táncformát az angol tánctanárok dolgozták ki, melyet 1927-ben az Imperial Society is elfogadott.

Az Angolkeringő - melyet lágy, szentimentális zenére táncolnak - ritmikusan lendülő mozdulatai által a legharmonikusabb standard tánccá vált. Táncos jellege a lassú és egyenletesen lendülő, térben haladó fordulómozgásokban nyilvánul meg, melyek törésmentesen uralják a táncparkettet.
Az Angolkeringő a versenyeken a standard kategória első táncaként szerepel. Sokan a táncok "királynőjének" nevezik.
Zenéje: lassan áradó, lágy, harmonikus és szelíd, mely ingaszerűen az ütem első ütését hangsúlyozza. Üteme 3/4-es.
Tempó: tudásszint szerint 29-32 ütem/perc lehetséges, versenyen 30 ütem/perc.
Jellegzetessége:
hogy táncmozgását az extrém magasságok és mélységek jellemzik.
Zenei jellegzetesség: az első ütés zenei hangsúlya egyidejű az új lendület legnagyobb erejével. A második lépésre esik a fordulat fő hangsúlya és ezzel éri el a pár a legerősebb térbeli hatást.
Ritmusa: 1- 2-3, 1-2-3 vagy 1-2-3, 4-5-6

(forrás: http://keleti-andrea.mindenkilapja.hu)

 

Szólj hozzá!

Címkék: tanulás tánc élmény


A bejegyzés trackback címe:

https://laur.blog.hu/api/trackback/id/tr705884765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása