Tortuga 2.

Írok, ha úgy érzem. Olvasok, mindig.

Friss topikok

  • alaurent: Kösz a figyelmeztetést, javítottam. (2013.03.08. 07:30) Tadamm
  • perenne-2: A várost felvásárolták az oroszok (szó szerint), így a tulajdonosokat hallottad. (2012.11.14. 06:17) Karlovy Vary

Címkék

ajándék (1) arborétum (3) Ausztria (7) Balaton (4) balett (3) Ballada (2) bank (1) barátok (13) Bécs (10) boldogság (1) bor (2) Budapest (27) csak úgy (19) család (38) Csehország (3) csoki (2) divat (1) doki (5) egészség (2) egyestés (1) Egyiptom (2) ékszer (1) élmény (1) emlékek (16) esszék (3) étterem (7) ezjó (19) festészet (4) film (12) foci (1) fotó (5) Füles (1) Gaudi (1) gazdaság (1) gonosz (1) gyász (7) gyerek (3) háború (3) hagyomány (4) hatalom (4) hazánk (33) házasság (7) (3) Hollandia (14) Horvátország (1) ígéret (1) irodalom (3) Itália (10) játék (2) jókívánság (10) kaland (1) Káli-medence (2) kapcsolat (3) kár (2) karácsony (6) karikatúra (1) kert (6) Kiállítás (8) Kirándulás (27) koncert (1) konyha (13) könyv (21) környezet (6) krimi (5) kultúra (41) kutya (1) London (6) macska (1) Málta (7) mesélek (19) munka (14) művészet (12) múzeum (17) Nemzeti Park (1) nők (7) nosztalgia (10) oceanárium (1) oknyomozás (1) oktatás (2) olvasmány (23) opera (14) öregség (1) ötlet (1) ötvenhat (4) Passio (1) Pécs (4) pénz (15) politika (26) régészet (2) repülés (5) rohanás (1) romantika (1) Sajnos (15) scifi (3) Skócia (1) Slamperáj (19) sör (2) sosetanulunk (1) Spanyolország (15) sport (13) szecesszió (4) Szeged (1) szerelem (1) szerencse (1) színház (28) Szlovénia (1) szocreál (1) szökőkút (1) szórakozás (14) tánc (13) tanulás (2) technika (1) Télapó (1) telek (1) templom (10) tengerpart (2) természet (9) történelem (27) tudomány (3) tutifrankó (9) ünnep (21) USA (17) utazás (70) üzlet (3) vágy (3) válás (3) vár (7) városnézés (53) végrendelet (1) vers (26) vígjáték (1) virág (13) víz (6) vulkán (1) wellness (3) zene (58) zoo (2) Címkefelhő

Tadamm

"De az a máglyára vetett Radnóti-kötet nekem azt üzeni: muszáj szólni.

Hát az egyházaknak, különösen a „történelmieknek”? Nem kellene végre komolyan megsértődniük, hogy orrba-szájba zsidózó, cigányozó, buzizó (igen!) szervezetek, emberek magukat „kereszténységükkel” akarják „igazolni”? Nem kellene minden korábbinál határozottabban visszautasítani, hogy a legaljasabb törekvéseket próbálják a keresztény hittel „szentesíteni”? Nem kellene a híveknek elmondani, milyen sátáni bűnökről van szó? Nem kellene a társadalomnak megüzenni: nem hagyják szó nélkül, ha gyilkos indulatok fertőzöttjei keresztényinek mondják a barbár aljasságot?"

2011.06.15. 18:03 alaurent

Könyvekről

Amiket olvastam, és a molyon is értékeltem az elmúlt hónapokban (és mind analóg könyv!).

Zenei aláfestés.

Iain Banks: A száműző

Újabb könyv a nagyon sikeres írótól, a korábbi fiaskó után kapott tőlem még egy esélyt.

Érdekes világ, sajátos körülmények, különleges, nem-humán életformák, mégis minden ugyanaz: a hatalomvágy, a hódítás, a leigázás – és szemben a tehetetlenül hányódó vagy éppen pusztuló tömegek, néhány tökös-eszes-szerencsés kiválasztott kivételével, akik megmutatják, megkeresik, keresztülhúzzák. Mindez élvezetesen és kellő izgalmakkal fűszerezve – mi kell még egy sci-fitől? A nagy talány végső megoldása egy Asimov Alapítványán edzett olvasónak a regény felétől ismert kellett, hogy legyen, de ez nem csökkentette a hátralévő rész izgalmait.

A stílusa kicsit hullámzó, a figurái túlzottan is emberi tulajdonságokkal rendelkeznek, legyenek bár a legfurább kémiában születettek - ezekkel együtt bennem visszabillentette a pozitív oldalra az íróról kialakított képet.

Michael Chrichton: Ködsárkányok

 

Barátom könyvespolcán találkoztam vele, és a filmet sem láttam (A 13. harcos), így kölcsönkértem. A történet egy, a maga felsőbbrendűsége és magasabb kultúrája tudatában lévő arab utazó kalandjai a vikingek között, egy 10. századi útleírás kiszínezésével és továbbgondolásával. Az utazó - minden idegenkedése ellenére - nyitott, érdeklődő, hamar átlátja a "barbár északiak" szokásait, hiedelmeit. Részt vesz az előkelőség emberáldozattal körített temetésén, a lakomákon és a harcokban is, a kívülálló, ám mégis érintett és beavatott szemével leírva azokat.
Crichton mindig érdekes, lendületes, fantáziadús - itt kivételesen helyenként elnagyolt, és felületes. Lehet, hogy tényleg fogadásból írta?

Kaari Utrio: Éva lányai

Érdekes könyv, a történelem a nők szemszögéből, ha minden mondatával nem is tudtam maradéktalanul egyetérteni – nyilván, mert én a másik oldalon állok. Nagyon alapos, rengeteg történetet hoz fel példaként a történelemből, csak ezekért is érdemes elolvasni. A nyelvezete olvasmányos, de a logikája egy srófra jár. A képanyag egyszerűen fantasztikus, a mellé írt magyarázatokkal együtt önmagukban is élvezhetők, a fekete-fehér kivitel dacára. A legjobb, hogy zömmel ismeretlen ábrák, a Helsinki Egyetemi Könyvtár ezek szerint igen gazdag anyagából.

Czeslaw Chruszczewski: A kozmosz tüneménye

 

Nem könnyű olvasmány a világegyetem urai által vizsgáztatott emberiségről, amelyik mindig optimista, sosem hiszékeny, folyton összetartó, és csak a békét keresi: na de ha bántják! Utópia a javából egy olyan korban, amikor a "konszenzus" szót olyan veszi a szájára, aki elképzelésem sincs, hol hallhatta, de, hogy a jelentését nem ismeri, az bizonyos.

Ewa Lach: A láthatatlan expressz

Ha a „Micsoda kölykök”-ben jópofa, kedves és tisztelettudó gyerekekről írt, ez a novelláskötete a lemez másik oldaláról: a lelkileg elnyomorított, félrevezetett, meggyötört gyerekekről szól, a felnőtt-társadalom minden fusztrációja, hazugsága, önzősége és kicsinyessége tükröződik bennük. Egyik családban sem lennék gyerek: nyomasztó világot rajzol elénk az írónő. Pedig a humora, a mondatai és a szituációk néha Janikovszky Évára emlékeztetnek, de ami ott komikummá, öniróniává olvad, itt sötét, fájdalmas, életre szóló emlék marad.

Hogyor József: A bércek titkai

Bakonybél ezeréves története elevenedik meg a kis kötet lapjain, az alapítástól, Szent Istvántól kezdve. A szerző felkutatta a levéltárakban, oklevelekben az apátsággal kapcsolatos, vagy kapcsolatba hozható említéseket, pereket, döntéseket, és a gyakran csak egy mondatos, száraz tényközlést kis történetté kerekítette. Az István-korabeli alapítás igen legendás és magasztos, tele megbocsátással és "ha szarvast láttunk, legyen Szarvaskő!"-típusú névadásokkal, de a későbbiek olvasmányos kis novellák, hús-vér szereplőkkel, jó és istentelen apátokkal, földesurakkal, rablóvezérekkel. Az apátság igencsak megsínylette az évszázadokat, rövid időszakokat leszámítva folyamatos küzdelemben voltak törökkel, végvári vitézekkel, császáriakkal, kuruccal-labanccal, mindenkinek a vélt vagy valós kincsekre, és az apátság földjeire fájt a foga. A magyarság történelme egy kiskanálban - tanulságos olvasmány az ifjú nemzedéknek. A stílusa, meseszövése alapján a tizenéves érdeklődők a célközönség, de bevallom, már csak tárgyánál fogva is érdeklődéssel, sőt örömmel olvastam.

Németh László élete képekben

Egy újabb irodalmi műhely a Balatonnál, Tihanyban. Ahol az ötvenes-hatvanas években a magyar kulturális élet nagyjai úgy fordultak, fordulhattak meg, mint akik haza mennek. Számomra ez volt a legmegragadóbb a kötetben - a rövid önvallomások, naplórészletek, szemelvények mellett. Természetesen sok családi kép, események, a Horváthné meghal első díjas novellát közlő Nyugat címlapja, vázlatok és skiccek is helyet kaptak benne. A teljes életutat, a szerző felesége által válogatott idézetekkel és naplórészletekkel kommentálva végigköveti a kötet, a szülővárostól a temetésig.

(folyt. köv.)

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: könyv olvasmány


A bejegyzés trackback címe:

https://laur.blog.hu/api/trackback/id/tr746072418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása