Tortuga 2.

Írok, ha úgy érzem. Olvasok, mindig.

Friss topikok

  • alaurent: Kösz a figyelmeztetést, javítottam. (2013.03.08. 07:30) Tadamm
  • perenne-2: A várost felvásárolták az oroszok (szó szerint), így a tulajdonosokat hallottad. (2012.11.14. 06:17) Karlovy Vary

Címkék

ajándék (1) arborétum (3) Ausztria (7) Balaton (4) balett (3) Ballada (2) bank (1) barátok (13) Bécs (10) boldogság (1) bor (2) Budapest (27) csak úgy (19) család (38) Csehország (3) csoki (2) divat (1) doki (5) egészség (2) egyestés (1) Egyiptom (2) ékszer (1) élmény (1) emlékek (16) esszék (3) étterem (7) ezjó (19) festészet (4) film (12) foci (1) fotó (5) Füles (1) Gaudi (1) gazdaság (1) gonosz (1) gyász (7) gyerek (3) háború (3) hagyomány (4) hatalom (4) hazánk (33) házasság (7) (3) Hollandia (14) Horvátország (1) ígéret (1) irodalom (3) Itália (10) játék (2) jókívánság (10) kaland (1) Káli-medence (2) kapcsolat (3) kár (2) karácsony (6) karikatúra (1) kert (6) Kiállítás (8) Kirándulás (27) koncert (1) konyha (13) könyv (21) környezet (6) krimi (5) kultúra (41) kutya (1) London (6) macska (1) Málta (7) mesélek (19) munka (14) művészet (12) múzeum (17) Nemzeti Park (1) nők (7) nosztalgia (10) oceanárium (1) oknyomozás (1) oktatás (2) olvasmány (23) opera (14) öregség (1) ötlet (1) ötvenhat (4) Passio (1) Pécs (4) pénz (15) politika (26) régészet (2) repülés (5) rohanás (1) romantika (1) Sajnos (15) scifi (3) Skócia (1) Slamperáj (19) sör (2) sosetanulunk (1) Spanyolország (15) sport (13) szecesszió (4) Szeged (1) szerelem (1) szerencse (1) színház (28) Szlovénia (1) szocreál (1) szökőkút (1) szórakozás (14) tánc (13) tanulás (2) technika (1) Télapó (1) telek (1) templom (10) tengerpart (2) természet (9) történelem (27) tudomány (3) tutifrankó (9) ünnep (21) USA (17) utazás (70) üzlet (3) vágy (3) válás (3) vár (7) városnézés (53) végrendelet (1) vers (26) vígjáték (1) virág (13) víz (6) vulkán (1) wellness (3) zene (58) zoo (2) Címkefelhő

Tadamm

"De az a máglyára vetett Radnóti-kötet nekem azt üzeni: muszáj szólni.

Hát az egyházaknak, különösen a „történelmieknek”? Nem kellene végre komolyan megsértődniük, hogy orrba-szájba zsidózó, cigányozó, buzizó (igen!) szervezetek, emberek magukat „kereszténységükkel” akarják „igazolni”? Nem kellene minden korábbinál határozottabban visszautasítani, hogy a legaljasabb törekvéseket próbálják a keresztény hittel „szentesíteni”? Nem kellene a híveknek elmondani, milyen sátáni bűnökről van szó? Nem kellene a társadalomnak megüzenni: nem hagyják szó nélkül, ha gyilkos indulatok fertőzöttjei keresztényinek mondják a barbár aljasságot?"

2011.06.29. 18:41 alaurent

Itália 2. nap - Aquileia, Pádua - képtelen

A Bazilika, elöl a keresztelőképolnával

Mozaikkép

Fürdés után indultunk. Első úticél Aquileia városa, nem messze az Adriától, a neve a Láthatatlan emberből is ismerős lehet. A város a római korban jelentős ipari és kereskedelmi központ, nagy kikötővel, 160 körül százezer lakossal. Attila hunjai, Róma felé törve, a város határában ütköztek meg a légiókkal. A csata eldöntetlen volt, Halászós jelenet a Bazilika padlójárólA légiók nem tudták megállítani a hódítót, de az mégsem jutott el Rómába. A város sorsa mindenesetre megpecsételődött, lakosai, már akik túlélték a csata utáni napokat, a lagúnákba Freskó az altemplombólmenekültek, talán Velence későbbi alapításához is lehetett közük az innen menekülőknek (lám, ebben is benne a kezünk...). Ma kis városka, a régi gazdagságára csak a már feltárt, és a még a föld alatt rejtőző emlékek utalnak. A kora keresztény bazilika jó állapotban megmaradt, nagyvárosra méretezett, a padlója pedig apró mozaikkal van kirakva. Látható a Jónás és a cethal, hatalmas szemű delfinekkel és tintahalakkal, halászjelenetek, geometriai minták, és mesterségek megformázásai között. Az altemploma tele freskókkal az ó- és újszövetségből. A bazilikával szembeni utcában pedig egy kellemes fagyizó várt bennünket.

A következő megálló Padova. Itt nem szándékoztunk sok időt tölteni, egyedül Giottó festményeiért, a Capella degli Scrovegni megnézésére mentünk, az előző út adósságaként. (A kápolnabelsőről fotók itt találhatók).

A kápolna homlokzata maA Scrovegni-család gazdagságát az uzsorából szerezte, egyik tagjuk az Isteni színjátékban is megemlítésre kerül. Az ő fia, annak reményében, hogy a család tagjait megmentheti a kárhozattól, adott megbízást a kápolna építésére, és kérte fel a kor elismert művészét, Giottót a freskók elkészítésére. Giottó az első festő az európai festészet történetében, aki képes volt térben elhelyezett, élettel teli jeleneteket alkotni. A freskói a korabeli képek közül is kiemelkednek, a mozdulatok életszerűsége, az arckifejezések természetessége és a térábrázolás, a perspektíva mesteri használata miatt.

Az utolsó Ítélet freskója (a fenti címról származó fotó)A kápolna freskói többnyire eredetiek. A mellette álló Scrovegni-házat és az előtte álló loggiát a 18. század végén elbontották, így megszűnt falak kitámasztása. Az épület gazda nélkül állt, és ez a fél évszázad rengeteg kárt okozott az állagában. Végre a városnak feltűnt a tarthatatlan helyzet, és az egyszerűbb bontás helyett távlatosan gondolkodva a felújítást választották.

A látogatás kétszer tizenöt perces. Limitált létszámú csoportokban lehet bemenni. Az első tizenöt perc egy klimatizált helyiségben töltendő, ahol a kápolna történetét ismerteti egy kisfilm, majd így lehűlve és megnyugodva mehetünk be a freskókhoz. A freskókhoz, amelyek teljesítik a várakozásaimat, csodálatosak és feledhetetlenek.

Pádovai villamosVégül egy kérdés: Mi a szokatlan a pádovai villamosokon?

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra utazás festészet Itália


A bejegyzés trackback címe:

https://laur.blog.hu/api/trackback/id/tr446073167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása