Tortuga 2.

Írok, ha úgy érzem. Olvasok, mindig.

Friss topikok

  • alaurent: Kösz a figyelmeztetést, javítottam. (2013.03.08. 07:30) Tadamm
  • perenne-2: A várost felvásárolták az oroszok (szó szerint), így a tulajdonosokat hallottad. (2012.11.14. 06:17) Karlovy Vary

Címkék

ajándék (1) arborétum (3) Ausztria (7) Balaton (4) balett (3) Ballada (2) bank (1) barátok (13) Bécs (10) boldogság (1) bor (2) Budapest (27) csak úgy (19) család (38) Csehország (3) csoki (2) divat (1) doki (5) egészség (2) egyestés (1) Egyiptom (2) ékszer (1) élmény (1) emlékek (16) esszék (3) étterem (7) ezjó (19) festészet (4) film (12) foci (1) fotó (5) Füles (1) Gaudi (1) gazdaság (1) gonosz (1) gyász (7) gyerek (3) háború (3) hagyomány (4) hatalom (4) hazánk (33) házasság (7) (3) Hollandia (14) Horvátország (1) ígéret (1) irodalom (3) Itália (10) játék (2) jókívánság (10) kaland (1) Káli-medence (2) kapcsolat (3) kár (2) karácsony (6) karikatúra (1) kert (6) Kiállítás (8) Kirándulás (27) koncert (1) konyha (13) könyv (21) környezet (6) krimi (5) kultúra (41) kutya (1) London (6) macska (1) Málta (7) mesélek (19) munka (14) művészet (12) múzeum (17) Nemzeti Park (1) nők (7) nosztalgia (10) oceanárium (1) oknyomozás (1) oktatás (2) olvasmány (23) opera (14) öregség (1) ötlet (1) ötvenhat (4) Passio (1) Pécs (4) pénz (15) politika (26) régészet (2) repülés (5) rohanás (1) romantika (1) Sajnos (15) scifi (3) Skócia (1) Slamperáj (19) sör (2) sosetanulunk (1) Spanyolország (15) sport (13) szecesszió (4) Szeged (1) szerelem (1) szerencse (1) színház (28) Szlovénia (1) szocreál (1) szökőkút (1) szórakozás (14) tánc (13) tanulás (2) technika (1) Télapó (1) telek (1) templom (10) tengerpart (2) természet (9) történelem (27) tudomány (3) tutifrankó (9) ünnep (21) USA (17) utazás (70) üzlet (3) vágy (3) válás (3) vár (7) városnézés (53) végrendelet (1) vers (26) vígjáték (1) virág (13) víz (6) vulkán (1) wellness (3) zene (58) zoo (2) Címkefelhő

Tadamm

"De az a máglyára vetett Radnóti-kötet nekem azt üzeni: muszáj szólni.

Hát az egyházaknak, különösen a „történelmieknek”? Nem kellene végre komolyan megsértődniük, hogy orrba-szájba zsidózó, cigányozó, buzizó (igen!) szervezetek, emberek magukat „kereszténységükkel” akarják „igazolni”? Nem kellene minden korábbinál határozottabban visszautasítani, hogy a legaljasabb törekvéseket próbálják a keresztény hittel „szentesíteni”? Nem kellene a híveknek elmondani, milyen sátáni bűnökről van szó? Nem kellene a társadalomnak megüzenni: nem hagyják szó nélkül, ha gyilkos indulatok fertőzöttjei keresztényinek mondják a barbár aljasságot?"

2012.05.25. 18:53 alaurent

s-Hertogenbosch

A hosszú hétvégén, hosszú idő után újra utaztunk. G már jóelőre tudta, hogy szabadságot kell kérnie (ebből aztán előre ledolgozás lett), sőt, azt is, hogy hajnalban kell kelni. Valamint, hogy az előrejelzés szerint 17-22 fokra kell csomagolnia, de azt, hogy hová, most nem árultam el, lévén a születésnapi csomag része.

Némi izgalommal indult a reggel, mert a csörgőre beállított órát nem élesítettem, így G-t ébresztette valami rossz érzés  - nyolc perc alatt kellett kint lennünk a lakásból, hát, sikerült, alig maradt itthon valami (az viszont szó szerint fájt az utolsó napon). Innen aztán minden gördülékenyen ment, és G is megtudta, hová s miért megyünk. Csak a kávét, a reggeli megváltó kávét, azt kellett Eindhovenig - Hollandia -, a landolás utánig nélkülöznöm :(

A reptéren kocsiba ültünk, a cél aznapra Utrecht városa volt. Első megálló a vagy 40 kilométerre lévő Észak-Brabanti székhely, s-Hertogenbosch ('a herceg erdeje') volt. A város két dologról nevezetes: az egyik, hogy itt született Hieronimus Bosch 1450 körül, és - amiért mentünk -, van egy gótikus, hatalmas és gyönyörű katedrálisa, a Sint-Jan (Szent János). Boschból semmit nem láttunk, leszámítva két bibliai tárgyú, meglehetősen sötét, és nagyon átlagos képét a katedrálisban, de a katedrális, az elbűvölő volt (alázene).

 A helyén már 1220-ban épült egy román templom, majd százhatvan évvel később ezt építették át, közel a mai méretére és formájára. Mindig lenyűgöz a gótika, különösen pedig a katedrális-gótika. A legszebb és legmaradandóbb katedrális-élményeim Metzhez és Kutna Horához fűződnek, Metzben egy harminctagú kórus próbált, amikor beléptünk, és földbe gyökerezett a lábunk, amíg szállt a hang, a tiszta, áhitattal teli, csodálatos emberi hang. Kutna Hora pedig egyszerűen szép volt, egyik első utunkon G-vel.

 Ez a katedrális túlburjánzóan gazdag díszítésű - kívülről különösen -,  a nagysága ellenére légiesen szárnyalnak a támasztóívek, a templombelső rengeteg teret ad a lélek szárnyalására - amit az orgona hangja csak segít,  fel a pókhálósan bordás mennyezet finom festéséig.

A szentély körüljárós, itt különösen furcsák a szélességi- és magassági arányok. A külső támasztóíveken messziről akantuszleveleknek tűnnek a kis zenészfigurák, a templom élő példája a gótikára oly jellemző társművészeti együttélésnek: több száz kisebb-nagyobb szobor látható a katedrális külsején, mind más, egyedi és kifejező. Huszonötöt nemrégiben pótoltak (savas esők ott is, és homokkő, ugye), van köztük két korszerű angyal is: egyik mobiltelefonál, a másik laptopot tart. A telefonálónak van mobilszáma is (!), hívható, kéréseket gondolom, a hangpostán kell hagyni - vagy röptükben úgyis eljutnak az illetékeshez?

A város piactere hatalmas, a városházán zenélő óra, egészkor lovagi tornát játszik, a piacon hatalmas sátrakban sajtok, virágok, zöldségek és halak, sülve-főve-pástétomban.  Aztán mellékest kerestünk G-nek, Gerry Webernél találtunk, miközben megállapítottuk, idén nem a mi stílusunk lesz  a menő - de azért szívesen fogadtak vásárlás nélkül is.

Körbejártuk a belvárost, a középkori falak egy része is áll még, köszönhetően annak, hogy egyben folyószabályozási feladatuk is van, másrészt az időben történt védetté nyilvánításnak. Hangulatos, kedves részei vannak a csatornapartokon, ezt persze nem most mondom el utoljára ebben a beszámolóban, ahol jártunk, azok a városok mind-mind telehálózva csatornával, hidakkal, fasorokkal a partokon. Mégis, nem csak az első ilyenre való rácsodálkozás okán mondom, hogy Hertogenbosch utcái megmaradnak bennünk. Csend, béke, nyugalom, mosolygás.

A katedrális képei a honlapon ( Interactief/ Fotoreportage)

 

Szólj hozzá!

Címkék: városnézés Hollandia


A bejegyzés trackback címe:

https://laur.blog.hu/api/trackback/id/tr665859101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása