Tortuga 2.

Írok, ha úgy érzem. Olvasok, mindig.

Friss topikok

  • alaurent: Kösz a figyelmeztetést, javítottam. (2013.03.08. 07:30) Tadamm
  • perenne-2: A várost felvásárolták az oroszok (szó szerint), így a tulajdonosokat hallottad. (2012.11.14. 06:17) Karlovy Vary

Címkék

ajándék (1) arborétum (3) Ausztria (7) Balaton (4) balett (3) Ballada (2) bank (1) barátok (13) Bécs (10) boldogság (1) bor (2) Budapest (27) csak úgy (19) család (38) Csehország (3) csoki (2) divat (1) doki (5) egészség (2) egyestés (1) Egyiptom (2) ékszer (1) élmény (1) emlékek (16) esszék (3) étterem (7) ezjó (19) festészet (4) film (12) foci (1) fotó (5) Füles (1) Gaudi (1) gazdaság (1) gonosz (1) gyász (7) gyerek (3) háború (3) hagyomány (4) hatalom (4) hazánk (33) házasság (7) (3) Hollandia (14) Horvátország (1) ígéret (1) irodalom (3) Itália (10) játék (2) jókívánság (10) kaland (1) Káli-medence (2) kapcsolat (3) kár (2) karácsony (6) karikatúra (1) kert (6) Kiállítás (8) Kirándulás (27) koncert (1) konyha (13) könyv (21) környezet (6) krimi (5) kultúra (41) kutya (1) London (6) macska (1) Málta (7) mesélek (19) munka (14) művészet (12) múzeum (17) Nemzeti Park (1) nők (7) nosztalgia (10) oceanárium (1) oknyomozás (1) oktatás (2) olvasmány (23) opera (14) öregség (1) ötlet (1) ötvenhat (4) Passio (1) Pécs (4) pénz (15) politika (26) régészet (2) repülés (5) rohanás (1) romantika (1) Sajnos (15) scifi (3) Skócia (1) Slamperáj (19) sör (2) sosetanulunk (1) Spanyolország (15) sport (13) szecesszió (4) Szeged (1) szerelem (1) szerencse (1) színház (28) Szlovénia (1) szocreál (1) szökőkút (1) szórakozás (14) tánc (13) tanulás (2) technika (1) Télapó (1) telek (1) templom (10) tengerpart (2) természet (9) történelem (27) tudomány (3) tutifrankó (9) ünnep (21) USA (17) utazás (70) üzlet (3) vágy (3) válás (3) vár (7) városnézés (53) végrendelet (1) vers (26) vígjáték (1) virág (13) víz (6) vulkán (1) wellness (3) zene (58) zoo (2) Címkefelhő

Tadamm

"De az a máglyára vetett Radnóti-kötet nekem azt üzeni: muszáj szólni.

Hát az egyházaknak, különösen a „történelmieknek”? Nem kellene végre komolyan megsértődniük, hogy orrba-szájba zsidózó, cigányozó, buzizó (igen!) szervezetek, emberek magukat „kereszténységükkel” akarják „igazolni”? Nem kellene minden korábbinál határozottabban visszautasítani, hogy a legaljasabb törekvéseket próbálják a keresztény hittel „szentesíteni”? Nem kellene a híveknek elmondani, milyen sátáni bűnökről van szó? Nem kellene a társadalomnak megüzenni: nem hagyják szó nélkül, ha gyilkos indulatok fertőzöttjei keresztényinek mondják a barbár aljasságot?"

2012.12.28. 18:53 alaurent

Bécs '27

A busz majdnem időben indult, azzal nem is volt semmi gond. Az utasok jó magyar szokás szerint beültek egyesével, a másik ülésre táska, kabát, szatyor, mindenféle, aztán vérig sértődtek, ha más is melléjük akart ülni. Két egymás mögötti ülésre kéretőztünk be másodiknak, de a hölgy, aki a hátsón ült, felajánlotta, hogy előreül. Az ottani pasi ettől sem lett lelkesebb, sötét arccal és gyilkos pillantásokkal vette tudomásul a körei zavartatását.

A menetrendet tartotta a busz, a Gasometer utáni metróállomáshoz érkeztünk. Itt van a helyi közlekedési vállalat egy ügyfélszolgálata, ahol a Bécs-kártyát meg tudtuk venni, és elkezdődött a három napos bérletünk felhasználása. Első alkalommal kezelni kellett, azóta viszont a kutya sem kérte.

A szállást hamar megtaláltuk, a bejutás nehézkes volt, mert nincs recepció, és ma délelőtt küldték a PIN-kódokat a kapuhoz és a kulcs-automatához, amit persze már nem láttunk... Telefonon szerencsére minden rendeződött, és elfoglaltuk az apartmant. Rögtön el is indultunk a városba. A sarkon (Kutschker-gasse) mindjárt belebotlottunk egy kis piacba, virágok, zöldségek, szilveszteri bizbaszok és kedves árusok között tettünk egy kört. Kicsit odébb megvacsoráztunk-ebédeltünk egy hamburgeresnél, majd a villamos bevitt a Rathaus mellé. 20121227 Wien002Rengeteg ember volt a belvárosban, ha nem is annyi, mint egy ezüstvasárnap. A bódévárost éppen bontották.A színház lépcsőjén egy jól öltözött nő szoptatott, két gyereke körülötte szaladgált, az apa ellágyult tekintettel figyelte a műveletet.

Az üzletek nyitva, az Altenmarkt sarkán forralt bort árultak és sültgesztenyét. Az egykori közös nemzeti bank passzázsa tele volt emberekkel, középen, a szökőkútnál, a kupola alatt egy idős férfi hárfázott olyan klepetusban, hogy először szerzetesnek véltem. Rendes, nagyméretű zenekari hárfán játszott, kisebb csődület állta körbe, a tömegen két magyarul beszélgető konyhai kisegítő vágott át szemeteszsákokkal. A Hofburg felé közeledve megszaporodtak a konflisok, az egyiken csinos, fiatal, lófarkas lány magyarázott angolul a rómaiakról, észrevétlenül irányítva közben a lovakat.

A Kohlmarkton G választott ékszert, majd visszajövünk érte, aztán felfedeztük a Demel-boltot,(K&K udvari cukrász HOFZUCKERBÄCKER), tele karácsonyi és szilveszteri csodákkal,  szerencse-elefántokkal, habcsók-malacokkal, mézeskalácsokkal, körbejártuk, megcsodáltuk. Végül a kirakatból egy krampusz vitte el a pálmát. 

20121227 Wien038A Grabenen folytattuk, itt Albin Denk porcelánboltját jártuk körbe, pár éve jártunk benne, most sem volt csalódás - nem annyira a Rosenthal és Meisseni étkészletek miatt, mint a karácsonyi, esküvői és más alkalmakra készített kis figurák, zenedobozok, ajándéktárgyak miatt (és a hagyományos technikával, üvegből készített és kézzel festett karácsonyfadíszek miatt).

20121227 Wien036A Graben végén megcéloztuk az Aidát, ez egy cukrászda, kívántunk egy kávét, és kis ücsörgést. A süteményeik szépek és finomak, de a hely, köszönhetően a rengeteg vendégnek, és az éppen szolgálatos főnökasszony mentalitásának, egy "Schlamperei", a pultoslányt öt méterről cseszte le, hogy a vendégnek háttal mérjük a röviditalt, nem szemben vele, mert ne lássa, mit mérünk... Majd bokros teendői nem tették lehetővé, hogy fizessünk... És egy vendég reklamálta, hogy nem jó tortát kapott, erre szó nélkül visszatették a többi közé amit visszahozott, és kapott a másikból (az utóbbi nem baj)...

Ezek után már csak a hazametrózás maradt, egy Billában bevásároltunk vizet, meg amit kár lett volna otthonról cipelni, és lepihentünk.

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: városnézés Bécs


A bejegyzés trackback címe:

https://laur.blog.hu/api/trackback/id/tr944983980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása