Tortuga 2.

Írok, ha úgy érzem. Olvasok, mindig.

Friss topikok

  • alaurent: Kösz a figyelmeztetést, javítottam. (2013.03.08. 07:30) Tadamm
  • perenne-2: A várost felvásárolták az oroszok (szó szerint), így a tulajdonosokat hallottad. (2012.11.14. 06:17) Karlovy Vary

Címkék

ajándék (1) arborétum (3) Ausztria (7) Balaton (4) balett (3) Ballada (2) bank (1) barátok (13) Bécs (10) boldogság (1) bor (2) Budapest (27) csak úgy (19) család (38) Csehország (3) csoki (2) divat (1) doki (5) egészség (2) egyestés (1) Egyiptom (2) ékszer (1) élmény (1) emlékek (16) esszék (3) étterem (7) ezjó (19) festészet (4) film (12) foci (1) fotó (5) Füles (1) Gaudi (1) gazdaság (1) gonosz (1) gyász (7) gyerek (3) háború (3) hagyomány (4) hatalom (4) hazánk (33) házasság (7) (3) Hollandia (14) Horvátország (1) ígéret (1) irodalom (3) Itália (10) játék (2) jókívánság (10) kaland (1) Káli-medence (2) kapcsolat (3) kár (2) karácsony (6) karikatúra (1) kert (6) Kiállítás (8) Kirándulás (27) koncert (1) konyha (13) könyv (21) környezet (6) krimi (5) kultúra (41) kutya (1) London (6) macska (1) Málta (7) mesélek (19) munka (14) művészet (12) múzeum (17) Nemzeti Park (1) nők (7) nosztalgia (10) oceanárium (1) oknyomozás (1) oktatás (2) olvasmány (23) opera (14) öregség (1) ötlet (1) ötvenhat (4) Passio (1) Pécs (4) pénz (15) politika (26) régészet (2) repülés (5) rohanás (1) romantika (1) Sajnos (15) scifi (3) Skócia (1) Slamperáj (19) sör (2) sosetanulunk (1) Spanyolország (15) sport (13) szecesszió (4) Szeged (1) szerelem (1) szerencse (1) színház (28) Szlovénia (1) szocreál (1) szökőkút (1) szórakozás (14) tánc (13) tanulás (2) technika (1) Télapó (1) telek (1) templom (10) tengerpart (2) természet (9) történelem (27) tudomány (3) tutifrankó (9) ünnep (21) USA (17) utazás (70) üzlet (3) vágy (3) válás (3) vár (7) városnézés (53) végrendelet (1) vers (26) vígjáték (1) virág (13) víz (6) vulkán (1) wellness (3) zene (58) zoo (2) Címkefelhő

Tadamm

"De az a máglyára vetett Radnóti-kötet nekem azt üzeni: muszáj szólni.

Hát az egyházaknak, különösen a „történelmieknek”? Nem kellene végre komolyan megsértődniük, hogy orrba-szájba zsidózó, cigányozó, buzizó (igen!) szervezetek, emberek magukat „kereszténységükkel” akarják „igazolni”? Nem kellene minden korábbinál határozottabban visszautasítani, hogy a legaljasabb törekvéseket próbálják a keresztény hittel „szentesíteni”? Nem kellene a híveknek elmondani, milyen sátáni bűnökről van szó? Nem kellene a társadalomnak megüzenni: nem hagyják szó nélkül, ha gyilkos indulatok fertőzöttjei keresztényinek mondják a barbár aljasságot?"

2010.03.16. 08:11 alaurent

Ipolytarnóc

A hosszú hétvége egyik napján elmentünk Ipolytarnócra, az ősmaradványokhoz, egyikünk járt már ott, és meg akarta mutatni a többieknek is - meg ő is kíváncsi volt az újonnan kialakított részekre (képek a végén).

Ipolytarnócon valamikor az 1760-as években találták az első leleteket. A kutatások kiderítették, hogy egy folyóparti rész sekély, homokos partjára az állatok inni jártak, és otthagyták a nyomaikat. A nyomokat egy váratlan vulkánkitörés betemette, a szerves maradványokat részben elzárta, részben elszenesítette, és ezeket a nyomokat találták meg a kutatók. A hely a világon egyedülálló ebből a korból, a maihoz hasonló, bár azóta átalakult vagy kihalt állatok nyomai, ragadozók és növényevőké együtt, ilyen tömegben másutt nem található.

A fogadóépületet mostanában alakították ki, nagyon kulturált előadó- és vetítőtermek, tisztaság mindenhol.

A pénztárban megvettük a jegyeket, és felsétáltunk a tanösvény mentén a vezetett bemutató találkozóhelyéhez.

Ez alatt 20 millió évet megyünk vissza az időben, az út mentén ugyanis bemutatják 2 millió évenként a hely jellemző kőzeteit, ásványait, és leírják röviden a geológiai történéseket.

A parkban a vezetetten láthatón kívül további két, egyedül is bejárható tanösvény is van, azokat most kihagytuk, mert 5-10 centis latyakos  hó fedte az utakat. A három út együtt egy teljes napi kirándulást kitesz a családnak.

A vezetések óra harminckor indulnak, a mi csoportunkban voltunk vagy harmincan. A vezetőnk nagyon szimpatikusan és felkészülten mutatta be a helyet, a látnivalókat, nem mulasztotta el a környezetvédelem és az örökségvédelem fontosságára felhívni a figyelmet. Érdekesen, plasztikusan magyarázott, jó volt hallgatni a kicsit paposan tanító, magyarázó mondatait.

A fedett nagycsarnokban találhatók a megkövesedett homokpad által megőrzött nyomok (balra egy felnőtt ősorrszarvúé látható), a fenti rajzon látható hatalmas fa egyik darabjával (jobbra) együtt. Miután kigyönyörködtük magunkat a tablókban és a nyomokban, kezdődött a vetítés. Ehhez a belépővel együtt megkaptuk a 3D szemüveget. A film kb 15 perces volt, magyar stúdió készítette, a minősége, a "becsapásélmény" nagyon jó volt, a kardfogú mancsa elől többen elhajoltak, egy kislány csalódottan nyújtózott: nem tudom megsimogatni a macit! A figurák animálásán még lehetne csiszolni, de azt hiszem, a stúdió nem kell, hogy szégyenkezzen a munkája és a tudása miatt. (Kérdés, hogy léteznek, dolgoznak-e még, a honlapjukon két éve semmi mozgás...)

A filmen felbuzdulva kíváncsiak lettünk a fogadóépület vetítőtermének ajánlására is: mi az, hogy 4D mozi? Beültünk, és nem bántuk meg. Ugyanannak a stúdiónak láttuk egy másik, időutazással egybekötött filmjét az ipolytarnóci múltról (rövid, véletlen látogatással a jövőjében). Az utazás során a székek mozgása adta a járműben ülés-utazás illúzióját, gyenge gyomrúak kikapcsoltathatják, nekem határeset volt, ha tovább tart, én is kikapcsoltatom. A múltba/jövőbe egy féreglyukon keresztül jutottunk el, fantasztikus élmény volt a suhanás, majd a megérkezés, és az idilli környezet, az állatok nyugalma, a kitörés előtti percek izgalma.

Jól összerázott üres gyomrunkat Széchényben egy városközponti sétával, és a Bástya étteremben elköltött kései ebéddel nyugtattuk meg, a város is, a vendéglő (egyben panzió) is ajánlható.

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra tudomány múzeum természet Kirándulás


A bejegyzés trackback címe:

https://laur.blog.hu/api/trackback/id/tr215859684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása