Tortuga 2.

Írok, ha úgy érzem. Olvasok, mindig.

Friss topikok

  • alaurent: Kösz a figyelmeztetést, javítottam. (2013.03.08. 07:30) Tadamm
  • perenne-2: A várost felvásárolták az oroszok (szó szerint), így a tulajdonosokat hallottad. (2012.11.14. 06:17) Karlovy Vary

Címkék

ajándék (1) arborétum (3) Ausztria (7) Balaton (4) balett (3) Ballada (2) bank (1) barátok (13) Bécs (10) boldogság (1) bor (2) Budapest (27) csak úgy (19) család (38) Csehország (3) csoki (2) divat (1) doki (5) egészség (2) egyestés (1) Egyiptom (2) ékszer (1) élmény (1) emlékek (16) esszék (3) étterem (7) ezjó (19) festészet (4) film (12) foci (1) fotó (5) Füles (1) Gaudi (1) gazdaság (1) gonosz (1) gyász (7) gyerek (3) háború (3) hagyomány (4) hatalom (4) hazánk (33) házasság (7) (3) Hollandia (14) Horvátország (1) ígéret (1) irodalom (3) Itália (10) játék (2) jókívánság (10) kaland (1) Káli-medence (2) kapcsolat (3) kár (2) karácsony (6) karikatúra (1) kert (6) Kiállítás (8) Kirándulás (27) koncert (1) konyha (13) könyv (21) környezet (6) krimi (5) kultúra (41) kutya (1) London (6) macska (1) Málta (7) mesélek (19) munka (14) művészet (12) múzeum (17) Nemzeti Park (1) nők (7) nosztalgia (10) oceanárium (1) oknyomozás (1) oktatás (2) olvasmány (23) opera (14) öregség (1) ötlet (1) ötvenhat (4) Passio (1) Pécs (4) pénz (15) politika (26) régészet (2) repülés (5) rohanás (1) romantika (1) Sajnos (15) scifi (3) Skócia (1) Slamperáj (19) sör (2) sosetanulunk (1) Spanyolország (15) sport (13) szecesszió (4) Szeged (1) szerelem (1) szerencse (1) színház (28) Szlovénia (1) szocreál (1) szökőkút (1) szórakozás (14) tánc (13) tanulás (2) technika (1) Télapó (1) telek (1) templom (10) tengerpart (2) természet (9) történelem (27) tudomány (3) tutifrankó (9) ünnep (21) USA (17) utazás (70) üzlet (3) vágy (3) válás (3) vár (7) városnézés (53) végrendelet (1) vers (26) vígjáték (1) virág (13) víz (6) vulkán (1) wellness (3) zene (58) zoo (2) Címkefelhő

Tadamm

"De az a máglyára vetett Radnóti-kötet nekem azt üzeni: muszáj szólni.

Hát az egyházaknak, különösen a „történelmieknek”? Nem kellene végre komolyan megsértődniük, hogy orrba-szájba zsidózó, cigányozó, buzizó (igen!) szervezetek, emberek magukat „kereszténységükkel” akarják „igazolni”? Nem kellene minden korábbinál határozottabban visszautasítani, hogy a legaljasabb törekvéseket próbálják a keresztény hittel „szentesíteni”? Nem kellene a híveknek elmondani, milyen sátáni bűnökről van szó? Nem kellene a társadalomnak megüzenni: nem hagyják szó nélkül, ha gyilkos indulatok fertőzöttjei keresztényinek mondják a barbár aljasságot?"

2010.03.30. 08:39 alaurent

Szlovénia

Pár napja munkaügyben Mariborba kellett mennem. Szlovéniát nagyon szeretem, már az első alkalommal megkapott a szépsége, rendezettsége, különösen az Alpok vidékén a 'majdnem Ausztria'-érzés.

Nem tudom, a gyerekeim mennyire érzik át annak a nagyszerűségét, hogy nincsenek távolságok. Korábban számomra elképzelhetetlen volt az, hogy beugrok a kocsiba, három és fél óra múlva Maribor, tárgyalás, délután a tolmácsot visszavinni Lendvára, és estére otthon - húsz éve még Nagykanizsára megfordulni Budapestről egy nap alatt is kihívás volt.

Az út jó, az időjárás tavaszias, ha a hőmérsékletet nézzük, és őszies, ha a meg-meginduló szemerkélést. A természet még alszik, egyedül a fűzfák indultak be, messziről sárgállnak vagy piroslanak az ágaik. Az út eseménytelen, magyarországi benzinkútnál kapható a szlovén sztrádamatrica, sőt Pesten is, így csak nyújtózkodni kell megállni útközben.

Ennek köszönhetően korán érkezem, megállok Muraszombaton - egy lélek nem tud magyarul, az én angolom és az ő angoljuk kb. konform. A városka semmi különös, néhány 19. századi épület, zömmel a főtér körül, de attól kijjebb akárhol lehetnénk a Kárpát-medencében. Kávét jót főznek a szállodában, utóbb  kiderül, itt kiáltották ki a Vendvidéki köztársaságot, aztán indulás tovább.

Mariborig átbeszéljük a tolmáccsal a teendőket, a parkolást, a napirendet, mire végzünk, meg is érkezünk. Mariborból semmi nem látszik, esik és ködös, két nappal korábban még síeltek a környező (most az esőfüggöny mögött megbújó) hegyen. A helyiektől kérdezem, itt hegyek vannak körben? Á nem, ezek csak dombok, alig 1500 méteresek. Megbeszéljük, hogy nálunk 500 méter a domb, a többi hegy, nevetnek, kérdezik, jártam-e az Alpokban. Jártam, persze, hogy jártam, sőt, a Júlia-Alpokat is megmásztam már Vrsicnél, úgyhogy tudom, miről beszélnek, de akkor is, a Mátra, az már hegy. Rámhagyják.

Nagyon konstruktívak a tárgyalások alatt, megkeressük a mindkettőnk szerint optimális műszaki megoldást, amit egy ebéddel pecsételünk meg - egy biztosítótársaság extra menzáján, felszolgálókkal, étlapos választékkal. Előre örülök, hogy a legfelső emeleten van az étterem, de hiába, fentről is csak a köd és eső látszik. Illetve mégsem: a déli-délkeleti oldalon szőlőkkel befuttatott domboldalak látszanak, meredekek, de géppel műveltek, amennyire ki tudtam venni.

Ebéd közben beszélgetünk a politikáról, válságról, ők is nagyon szeretik a politikusaikat, szenvednek a válságtól, és nincs bizalmuk senkiben - nagyon egyetértettünk. Szóba került a Jugoszlávia felbomlása utáni helyzet, azonnal kiderült, hogy az egyikük tősgyökeres ljubljanai, másikuk zombori szerb, aki csak azért  és addig járt Magyarországon, mert arra gyorsabb volt hazamenni a rokonokhoz, egyébként ős is szlovén állampolgár.

Hazafelé a tolmácsnővel beszélgettünk a kisebbségekről, ő a teljesen magyar Lendváról származik, két-nemzetiségű családból. Szerinte ez a gyakori, az övé is az. Az, hogy a gyerekek milyen nyelven beszélnek, a szülőktől függ, náluk az anyja kénytelen volt megtanulni magyarul, így a gyerekek is megtanultak. Az övéi egyik ért de nem beszél, a  másik perfekt, még nincs családja, az unoka már nem beszél, csak a nagymamával, látszik a lassú beolvadás. Most kilencezren vannak (Trianon idején 22 ezerre becsülték a számukat), az államtól minden segítséget megkapnak - erről a nemzetiségi vezetőknek más a véleménye, mert a tolmács szerint folyton zörögnek, ha kell, ha nem.  Mindenesetre Lendván valóban csak magyar szót hallani, ha idegen megy be a boltba, akkor is többnyire magyarul szólítják meg, de ha vált, akkor váltanak ők is.

Két kisebbségük van, a magyar és a kb. ugyanekkora olasz, nem is értik, mi lehet probléma együttélő nemzetek között - hát, mesélhetnénk nekik. Trianon idején volt német kisebbség is, ma már nem tartják számon.

Útközben a sztrádáról letértem Turniscénél. Turnisce = Bántornya, bár ezt a nevét magyarosítás révén kapta a 19. században (korábban Turnisce, azelőtt Toronhel). Láttam az útról, hogy van egy temploma, egyszerű, fehér, dísztelen, és melléépítve egy messziről 13. századi-forma bazilika, megtetszett és kíváncsivá tett az együttes.

Közelről persze kiderült, hogy nem is úgy van, a bazilika-forma épület egy nem túl öreg háromhajós katolikus templom, kiírás semmi, de száz évesre sem tippeltem, tényleg a múlt század elején építették. A bejárat melletti hősök névsora nemigen tartalmaz magyar nevet. A templomok a hazai szokásoktól eltérően nyitva voltak, de az is igaz, hogy a helyiek figyelték az "idegent".

Az egyszerű, kívül fehérre meszelt templom viszont annál érdekesebb volt. Az apszis eredeti román, a hajó gótikus stílusú, famennyezetes, a hajó és a szentély Aquila János (Johannes Aquila) freskóit tartalmazza az 1380-as évekből. Ő festette többek közt a veleméri freskókat is, ezen a környéken több templom őrzi a keze nyomát. A freskók többé-kevésbé jó állapotban maradtak meg,  a Katalin-legendából, a Borbála-legendából, a Zsuzsanna-történetből és a Szent László legendából tartalmaznak jeleneteket.

Néhány freskót mutatok, valamint a Madonna a kisdeddel szobrot. A bazilika belül barokkos, háromhajós, arról is lesz két kép.

Megérte engedni a kísértésnek. A határtól alig tíz percre van ez a hely, érdemes a közelben járva rászánni egy napot, megnézni a templomot, kicsit beljebb Lendvát. Még lesznek javaslataim a környékről, a tavasszal-nyár elején sokat járok arra.

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra történelem templom Szlovénia Kirándulás


A bejegyzés trackback címe:

https://laur.blog.hu/api/trackback/id/tr985859738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása