Tortuga 2.

Írok, ha úgy érzem. Olvasok, mindig.

Friss topikok

  • alaurent: Kösz a figyelmeztetést, javítottam. (2013.03.08. 07:30) Tadamm
  • perenne-2: A várost felvásárolták az oroszok (szó szerint), így a tulajdonosokat hallottad. (2012.11.14. 06:17) Karlovy Vary

Címkék

ajándék (1) arborétum (3) Ausztria (7) Balaton (4) balett (3) Ballada (2) bank (1) barátok (13) Bécs (10) boldogság (1) bor (2) Budapest (27) csak úgy (19) család (38) Csehország (3) csoki (2) divat (1) doki (5) egészség (2) egyestés (1) Egyiptom (2) ékszer (1) élmény (1) emlékek (16) esszék (3) étterem (7) ezjó (19) festészet (4) film (12) foci (1) fotó (5) Füles (1) Gaudi (1) gazdaság (1) gonosz (1) gyász (7) gyerek (3) háború (3) hagyomány (4) hatalom (4) hazánk (33) házasság (7) (3) Hollandia (14) Horvátország (1) ígéret (1) irodalom (3) Itália (10) játék (2) jókívánság (10) kaland (1) Káli-medence (2) kapcsolat (3) kár (2) karácsony (6) karikatúra (1) kert (6) Kiállítás (8) Kirándulás (27) koncert (1) konyha (13) könyv (21) környezet (6) krimi (5) kultúra (41) kutya (1) London (6) macska (1) Málta (7) mesélek (19) munka (14) művészet (12) múzeum (17) Nemzeti Park (1) nők (7) nosztalgia (10) oceanárium (1) oknyomozás (1) oktatás (2) olvasmány (23) opera (14) öregség (1) ötlet (1) ötvenhat (4) Passio (1) Pécs (4) pénz (15) politika (26) régészet (2) repülés (5) rohanás (1) romantika (1) Sajnos (15) scifi (3) Skócia (1) Slamperáj (19) sör (2) sosetanulunk (1) Spanyolország (15) sport (13) szecesszió (4) Szeged (1) szerelem (1) szerencse (1) színház (28) Szlovénia (1) szocreál (1) szökőkút (1) szórakozás (14) tánc (13) tanulás (2) technika (1) Télapó (1) telek (1) templom (10) tengerpart (2) természet (9) történelem (27) tudomány (3) tutifrankó (9) ünnep (21) USA (17) utazás (70) üzlet (3) vágy (3) válás (3) vár (7) városnézés (53) végrendelet (1) vers (26) vígjáték (1) virág (13) víz (6) vulkán (1) wellness (3) zene (58) zoo (2) Címkefelhő

Tadamm

"De az a máglyára vetett Radnóti-kötet nekem azt üzeni: muszáj szólni.

Hát az egyházaknak, különösen a „történelmieknek”? Nem kellene végre komolyan megsértődniük, hogy orrba-szájba zsidózó, cigányozó, buzizó (igen!) szervezetek, emberek magukat „kereszténységükkel” akarják „igazolni”? Nem kellene minden korábbinál határozottabban visszautasítani, hogy a legaljasabb törekvéseket próbálják a keresztény hittel „szentesíteni”? Nem kellene a híveknek elmondani, milyen sátáni bűnökről van szó? Nem kellene a társadalomnak megüzenni: nem hagyják szó nélkül, ha gyilkos indulatok fertőzöttjei keresztényinek mondják a barbár aljasságot?"

2010.04.06. 18:16 alaurent

Még egyszer hátulról

Ritkán adódik, hogy az Új Színházba megyünk, legutóbb nyolc-kilenc éve, a Chioggiai csetepatén voltunk, akkor még külön. Nem voltunk elragadtatva az előadástól, túl harsánynak és túl közönségesnek találtuk. Most viszont annyi jó kritikát és véleményt olvastam erről a darabról, hogy szereztem rá jegyet.

Az előzetesek alapján valami nagyon fergeteges darabot vártunk, de ebben - kezdetben - csalódnunk kellett. Ritka az olyan vígjáték, vagy bohózat, amelyikről az első felvonás után többen elmennek, itt megtörtént. Annyira lapos, közhelyes, semmilyen volt az előadás, hogy nem csodálkoztam a távozókon, szerencse, hogy mi nem vagyunk olyan könnyen elijeszthetők. Most is igazunk lett, a második felvonás miatt volt érdemes bemenni a színházba.

Így utólag tekintsük az első felvonást felvezetésnek, a későbbi poénok petárdáinak elhelyezésére szolgáló előkészületnek: szinte alig volt benne mosolyra ingerlő jelenet, érdeklődést keltő színészi játék, inkább a haknira készülő félrecsúszott színészek vergődése, a rendező és a segédjének kínlódása, egymás meg nem értése.

Pedig a rendező Jiri Menzel, a színészek Takács Katalin, Hirtling István, Fodor Annamária, Pokorny Lia, Gáspár Sándor, Pálfi Kata, szóval bíztató volt.

És szerencsére eljött a második felvonás. Azok a manírok, azok a kínlódások, amelyek annyira zavaróak, sőt Fodor Annamária esetében határozottan idegesítők és öncélúak voltak, értelmet nyertek, és belehelyeződtek egy - továbbra is helyzetkomikumokra épülő - környezetbe.

megegyszer_2.jpgAz első felvonásbeli főpróba után a másodikban a - vélhetően - utolsó, délutáni nyugdíjas-matinét látjuk. Itt már nem a bénázás, a szerep nem-tudása, hanem a színészek közt a turné kényszerű összezártsága alatt kialakult kusza viszonyok (a szó szoros értelmében), az egymás útálása, az irigység, a féltékenység miatt esik szét az előadás. Mindezt mi a színfalak mögül látjuk, mintegy beavatottként, látjuk, hogy a következő jelenet kellékei miként kerülnek a megfelelő ajtó mellé, látjuk, hogy a színészek hogyan alakulnak vissza saját magukká a szerepből, amint visszajönnek a díszletek mögé, és miként rontják el dühükben. mérgükben, oda-nem-figyelésükben a belépésüket. Mindezt fergeteges, szinte folyamatos nevettetés közepette, az oldalam fájt, mire kijöttünk.

megegyszer_1.php.jpgJók voltak Takács Katalin, Fodor Annamária (dacára a túljátszott Kelly-féle - Al Bundyné - maníroknak), Pokorny Lia hűvös eleganciájával kiemelkedett a mezőnyből, Nagy Sándor alkoholista betörője/kivénhedt színésze telitalálat, Pálfi Kata rendezőasszisztense a mindenkinek/mindenkin segíteni akarás kétbalkezes mintaképe. Gáspár Sándor kissé túljátszotta a szerepet, de pont az övé nincs is megírva rendesen. A díszlet és a jelmezek a darabot szolgálták.

Összességében nem bántuk meg, az elejétől nem kell többet várni, mint a későbbi humor-tüzijáték előkészítését, és akkor a kezdeti hiányérzet is megszűnik. Nézhető, élvezhető darab.

Szólj hozzá!

Címkék: szórakozás színház Budapest


A bejegyzés trackback címe:

https://laur.blog.hu/api/trackback/id/tr225864935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása