Tortuga 2.

Írok, ha úgy érzem. Olvasok, mindig.

Friss topikok

  • alaurent: Kösz a figyelmeztetést, javítottam. (2013.03.08. 07:30) Tadamm
  • perenne-2: A várost felvásárolták az oroszok (szó szerint), így a tulajdonosokat hallottad. (2012.11.14. 06:17) Karlovy Vary

Címkék

ajándék (1) arborétum (3) Ausztria (7) Balaton (4) balett (3) Ballada (2) bank (1) barátok (13) Bécs (10) boldogság (1) bor (2) Budapest (27) csak úgy (19) család (38) Csehország (3) csoki (2) divat (1) doki (5) egészség (2) egyestés (1) Egyiptom (2) ékszer (1) élmény (1) emlékek (16) esszék (3) étterem (7) ezjó (19) festészet (4) film (12) foci (1) fotó (5) Füles (1) Gaudi (1) gazdaság (1) gonosz (1) gyász (7) gyerek (3) háború (3) hagyomány (4) hatalom (4) hazánk (33) házasság (7) (3) Hollandia (14) Horvátország (1) ígéret (1) irodalom (3) Itália (10) játék (2) jókívánság (10) kaland (1) Káli-medence (2) kapcsolat (3) kár (2) karácsony (6) karikatúra (1) kert (6) Kiállítás (8) Kirándulás (27) koncert (1) konyha (13) könyv (21) környezet (6) krimi (5) kultúra (41) kutya (1) London (6) macska (1) Málta (7) mesélek (19) munka (14) művészet (12) múzeum (17) Nemzeti Park (1) nők (7) nosztalgia (10) oceanárium (1) oknyomozás (1) oktatás (2) olvasmány (23) opera (14) öregség (1) ötlet (1) ötvenhat (4) Passio (1) Pécs (4) pénz (15) politika (26) régészet (2) repülés (5) rohanás (1) romantika (1) Sajnos (15) scifi (3) Skócia (1) Slamperáj (19) sör (2) sosetanulunk (1) Spanyolország (15) sport (13) szecesszió (4) Szeged (1) szerelem (1) szerencse (1) színház (28) Szlovénia (1) szocreál (1) szökőkút (1) szórakozás (14) tánc (13) tanulás (2) technika (1) Télapó (1) telek (1) templom (10) tengerpart (2) természet (9) történelem (27) tudomány (3) tutifrankó (9) ünnep (21) USA (17) utazás (70) üzlet (3) vágy (3) válás (3) vár (7) városnézés (53) végrendelet (1) vers (26) vígjáték (1) virág (13) víz (6) vulkán (1) wellness (3) zene (58) zoo (2) Címkefelhő

Tadamm

"De az a máglyára vetett Radnóti-kötet nekem azt üzeni: muszáj szólni.

Hát az egyházaknak, különösen a „történelmieknek”? Nem kellene végre komolyan megsértődniük, hogy orrba-szájba zsidózó, cigányozó, buzizó (igen!) szervezetek, emberek magukat „kereszténységükkel” akarják „igazolni”? Nem kellene minden korábbinál határozottabban visszautasítani, hogy a legaljasabb törekvéseket próbálják a keresztény hittel „szentesíteni”? Nem kellene a híveknek elmondani, milyen sátáni bűnökről van szó? Nem kellene a társadalomnak megüzenni: nem hagyják szó nélkül, ha gyilkos indulatok fertőzöttjei keresztényinek mondják a barbár aljasságot?"

2010.04.09. 17:52 alaurent

Bedaux

Pár hete véletlenül beleszaladtam a Bedaux [bedó]-rendszerre való hivatkozásba. Rémlett, hogy valami normarendszer, amivel a munkásosztályt nyúzták anno, jó történelem-tanáraim voltak. Azért kicsit utánanéztem, mi is ez pontosan, és meglepő dolgokat találtam - megint bebizonyosodott, hogy nincs új a nap alatt. És az is, hogy ami egyszer fekete, és a másik fehér, az milyen természetességgel fordul visszájára bizonyos idő elteltével*.

A Bedaux-rendszer nagy munkaintenzitásra kényszerítő bérezési rendszer, amelynek alapja az egy perc alatt végzett munkamennyiség (1 bedó). A rendszert Charles Bedaux francia üzemszervező dolgozta ki. Volt, ahol a gyárbeli üzletben való vásárlási kötelezettséggel járt együtt, természetesen nem piaci áron. Ezzel együtt nem a legrosszabb rendszer, és meglepő módon az ötvenes években a Ganz gyárban még alkalmazták a vagongyártásban (LINK), valószínűleg a háború előtti bevezetés folyományaként.

A név egyfajta szitokszóként, sőt, a tömegtermelés korszakának jellemzőjeként (LINK) jelenik meg, a mai szakszervezetek is vissza-visszatérően felemlegetik.

Ennyi a bevezető, jöjjön, amiért belekezdtem.

Az 1930-as években vagyunk. A mai értelemben vett baloldal hazánkban nem létezik, az akkori értelemben is jobboldali kormányok vannak hatalmon, kezdetben Bethlen István (1931-ig), utána Károlyi Gyula (1932-ig), majd Gömbös Gyula (1936-ig). És persze a hátuk mögött a Nagy Világválság, nem elhanyagolható kormányzati tényezőként. Bedaux után kutatva rábukkantam néhány parlamenti jegyzőkönyvre, nézzük, mit is mondtak akkoriban, Bedaux-ról beszélve nem csak erről.

"Az újpesti Standard villamossági gyárban a legközelebbi napokban legalább 5—600 munkást tesznek kenyértelenné azért, mert a kormány nem gondoskodik arról, hogy a hangoztatott, a Házban beígért munkákat tényleg ki is adja a gyárnak. Ügy tudom, hogy ezeknek a munkáknak kiadása pénzügyi akadályokba egyáltalában nem ütközik, hanem a hivatalok, a minisztériumok egyes osztályai ülnek ezeken a kérdéseken, rágódnak rajtuk, közben pedig a munkáscsaládok százai és ezrei jutnak bele a munkanélküliségbe, a legnagyobb nyomorúságba."

"És nem elég az, hogy ezreket és ezreket dobtak bele ilyen módon a munkanélküliségbe. Most jönnek még az újabb módszerekkel, jönnek a külföldi úgynevezett Bedaux-rendszerrel, amellyel rabszolgarendszert akarnak a gyárakban megteremteni. Nagyobb, sokkal, de sokkal nagyobb, elviselhetetlen mértékű teljesítésre akarják a munkásokat rászorítani és a keresetüket, eddigi alacsony keresetüket is még alacsonyabban akarják megszabni. Amikor több, mint egy hónap óta e miatt ezer ember éhezik, kint van az utcán, akkor a magyar kormánynak nincs egyetlen egy szava, nincs egyetlen intézkedése, nem törődik az éhező munkásokkal, hagyja az elhatalmasodott tőkésosztályt tobzódni, és a munkásoknak ilyen bajokat előidézni."

"Hát lehetséges nálunk ilyesmit megtenni? Én azt mondom, hogy lehetséges. Lehetséges azért, mert a magyar törvényhozás és a magyar kormány érzéketlen az ilyen kérdésekkel szemben, a magyar kereskedelemügyi miniszter urat egyáltalában nem furdalja a lelki ismerete, nyugodtan van annak ellenére, hogy a nagy tömegek az utcán vannak, pedig beleszólhatna, pedig volnának közegei, hivatalai..."

Elhangzott a Tisztelt Házban, 1930. április 10-én. Más.

"A Krammer-textilgyár munkásait boldogítani akarták a leggyalázatosabb kapitalista kizsákmányoló rendszerrel, a Bedaux-rendszerrel. A Bedaux-rendszer például Franciaországban és Angliában, ahol már a harmadik generáció dolgozik a gyárakban, nem annyira veszedelmes, mint nálunk, ahol még csak az első generáció dolgozik, ahol tehát a munkásnak még nincs vérében az a rohamos tempó, amelyet ez a Bedaux-rendszer parancsol, hanem ahol még szűzi tisztaságú földszaguk van azoknak a szegény embereknek, akik bejönnek a gyárakba s ott csetlenek-botlanak a rettenetesen sebesen forgó gépek között. A Bedaux-rendszerrel nyomorítják őket."

Elhangzott a Tisztelt Házban, 1933. május 24-én. Más.

"Nagyon sok panaszt hallottunk például a Bedaux-rendszer ellen, hogy e rendszer mellett foglalkoztatják azokat a szegény munkásokat. Azt mondják a szakemberek, különösen pedig azok, akik keresztülmentek ezen a szörnyű tortúrán, hogy a Bedaux-rendszer öt esztendő alatt teljes idegroncsot csinál abból a munkásból, aki ilyen rendszer mellett kénytelen dolgozni. Hogy ezt megakadályozzuk, hogy ezeknek a szegény páriáknak, ennek a szociális szempontból leginkább elhanyagolt rétegnek, a kisiparosságnak és a munkástársadalomnak segítségére siessünk, kérem a következő határozati javaslat elfogadását és a kormány által való megvalósítását (olvassa):
»A képviselőház utasítja a kormányt, hogy a Bedaux- és egyéb hajszás-rendszerű munkás-foglalkoztatások eltiltása érdekében megfelelő jogszabályokról gondoskodjék.«"

Elhangzott a Tisztelt Házban, 1936. március 4-én.

Mit fűzzek ehhez hozzá? Szokásomhoz híven nem sokat fogok: pedig lehetne mit beszélni kormányzati tehetetlenségről, túlzott bürokráciáról, az állami fejőstehénről, a paternalizmusról, sőt, rárontásról is. Lehetne beszélni ellenzéki szűklátókörűségről, és talán csodavárásról is, a nem kevés populizmus mellett.

Eltelt hetvenöt-nyolcvan év. A mondatok kicsit korszerűsítve, régies ízüket elvesztve kortalanná válnak, bármelyikünk tudná folytatni, ha abbahagynánk a mondat felénél.

Várjuk a csodát.

Mint pl ez:

 

* Februárban kezdtem írni ezt a posztot, most lett kész, az időzítése véletlen. Ha vannak véletlenek.

Szólj hozzá!

Címkék: politika munka történelem Budapest


A bejegyzés trackback címe:

https://laur.blog.hu/api/trackback/id/tr795858996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása