Tortuga 2.

Írok, ha úgy érzem. Olvasok, mindig.

Friss topikok

  • alaurent: Kösz a figyelmeztetést, javítottam. (2013.03.08. 07:30) Tadamm
  • perenne-2: A várost felvásárolták az oroszok (szó szerint), így a tulajdonosokat hallottad. (2012.11.14. 06:17) Karlovy Vary

Címkék

ajándék (1) arborétum (3) Ausztria (7) Balaton (4) balett (3) Ballada (2) bank (1) barátok (13) Bécs (10) boldogság (1) bor (2) Budapest (27) csak úgy (19) család (38) Csehország (3) csoki (2) divat (1) doki (5) egészség (2) egyestés (1) Egyiptom (2) ékszer (1) élmény (1) emlékek (16) esszék (3) étterem (7) ezjó (19) festészet (4) film (12) foci (1) fotó (5) Füles (1) Gaudi (1) gazdaság (1) gonosz (1) gyász (7) gyerek (3) háború (3) hagyomány (4) hatalom (4) hazánk (33) házasság (7) (3) Hollandia (14) Horvátország (1) ígéret (1) irodalom (3) Itália (10) játék (2) jókívánság (10) kaland (1) Káli-medence (2) kapcsolat (3) kár (2) karácsony (6) karikatúra (1) kert (6) Kiállítás (8) Kirándulás (27) koncert (1) konyha (13) könyv (21) környezet (6) krimi (5) kultúra (41) kutya (1) London (6) macska (1) Málta (7) mesélek (19) munka (14) művészet (12) múzeum (17) Nemzeti Park (1) nők (7) nosztalgia (10) oceanárium (1) oknyomozás (1) oktatás (2) olvasmány (23) opera (14) öregség (1) ötlet (1) ötvenhat (4) Passio (1) Pécs (4) pénz (15) politika (26) régészet (2) repülés (5) rohanás (1) romantika (1) Sajnos (15) scifi (3) Skócia (1) Slamperáj (19) sör (2) sosetanulunk (1) Spanyolország (15) sport (13) szecesszió (4) Szeged (1) szerelem (1) szerencse (1) színház (28) Szlovénia (1) szocreál (1) szökőkút (1) szórakozás (14) tánc (13) tanulás (2) technika (1) Télapó (1) telek (1) templom (10) tengerpart (2) természet (9) történelem (27) tudomány (3) tutifrankó (9) ünnep (21) USA (17) utazás (70) üzlet (3) vágy (3) válás (3) vár (7) városnézés (53) végrendelet (1) vers (26) vígjáték (1) virág (13) víz (6) vulkán (1) wellness (3) zene (58) zoo (2) Címkefelhő

Tadamm

"De az a máglyára vetett Radnóti-kötet nekem azt üzeni: muszáj szólni.

Hát az egyházaknak, különösen a „történelmieknek”? Nem kellene végre komolyan megsértődniük, hogy orrba-szájba zsidózó, cigányozó, buzizó (igen!) szervezetek, emberek magukat „kereszténységükkel” akarják „igazolni”? Nem kellene minden korábbinál határozottabban visszautasítani, hogy a legaljasabb törekvéseket próbálják a keresztény hittel „szentesíteni”? Nem kellene a híveknek elmondani, milyen sátáni bűnökről van szó? Nem kellene a társadalomnak megüzenni: nem hagyják szó nélkül, ha gyilkos indulatok fertőzöttjei keresztényinek mondják a barbár aljasságot?"

2010.04.21. 18:03 alaurent

Repülés

Már többször kénytelen voltam a saját bőrömön megtanulni, hogy amikor egy szolgáltató levelet ír a Kedves Ügyfélnek, ami azzal kezdődik, hogy "Egyszerűsítettük a szolgáltatásunkat", az mindig azt jelenti, hogy a saját munkáját egyszerűsítette, az ügyfél ebből általában jól nem jön ki.

Ilyen a Fapados Pink is. Az "egyszerűsítés" azt jelenti, hogy megszigorították a fedélzetre vihető csomagok méret- és súlyellenőrzését. Szigorúan veszik, hogy az egy darab felvihető csomag pontosan egy darab csomagot jelent, nem többet, megadott maximális méretekkel, a fényképezőgép, női ridikül másodiknak számít, ára újracsomagolás, vagy 16eFt feladási díj (több, mint a repjegy volt oda-vissza).

Persze, a maguk szempontjából igazuk van. A fapados az fapados, az ára is. Mégis, mindent megtesznek, hogy a bevételt úgy növeljék, hogy közben ne veszítsenek vendéget. Ez persze természetes, elvégre nem Schweizerbe oltott Terézanyuk végzik a túristák szállítását Európa-szerte. Érdekes figyelni, hogy mi mindenért kérnek pénzt, extra szolgáltatásként.

Legszebb a "megnövelt" lábtér. A széksorokat a gyári beállításhoz képest kicserélték a repülőn, és olyan közel tették be az immár vékony háttámlájú, fix támlás üléseket, ami még éppen lehetővé teszi a láb elhelyezését (180 felett már nem is). Ha minden ülésen ülnek, akkor ez már nem kényelmes, vagy a térded összebújva utazik a szomszédoddal. Ízlés dolga.

A vészkijáratoknál az ott esetlegesen kiözönlő tömegre gondolva a szabályzat szélesebb ülésközt ír elő. Nosza, kovácsoljunk a szükségből erényt: itt extra pénzért aki ül, a támlája ugyan fix, de a lábát kinyújthatja. A kihagyott hely nélkül a gép nem kapna repülési engedélyt a hatóságtól, de hívjuk megnöveltnek, mert mi mindent a ... .

A jegy alapvetően nem tartalmaz ellátást (nem is kell, Európán belül biztosan nem). A légikísérők azonban kétszer végigmennek a sorok közt, és először ételt-italt, másodszor szuvenírt árulnak - kb a reptéri, beléptetés utáni árak duplájáért, pedig a 09.11-es szabályok után azok a pofátlanság határán túl emelkedtek - mit tesz a konkurrencia hiánya: ha a gépre italt akarsz vinni, a beléptetésnél elveszik, de ha ezután bent veszel, azt felviheted. Persze, értem én, így lehet 500 pénz egy félliteres víz.

Kíváncsian figyelem, mit találnak még ki. Van ötletem, pl. a fedélzeti wc-használati díjhoz mit szóltok? Ablak melletti ülés pótdíja?

A repülés egyébként élmény volt. A Terminál üres, sor sehol, mi voltunk aznap a harmadik gép (este hatkor), amelyik felszállt az egyesről, a gép harmadáig tele, így egymás mögé ültünk az ismerősökkel, jól elfértünk. Női másodpilótánk volt, ami meglepő volt, életem első női pilótája.

A reptérre nem jöttek értünk, csaknem két órát vártunk, így 11 felé értünk a szállásra, minden bezárt, de volt még egy felszolgáló, aki hajlandó volt egy "pano"-t "Prosciutto Cotto"-val és "Formiaggi"-val összerakni és megmelegíteni, amit öten (G sajnos munkaügyileg otthon maradt) két üveg helyi borral egy perc alatt eltüntettünk, a vörös sangiovese volt, vaniliás és csokoládás és gyümölcsös, nagyon ízlett, a fehér kevésbé - ez nálam nem meglepő.

A konferencia holnap kezdődik, a sajtótájékoztatóról lekéstünk, de egy érdeklődő már volt (?).

Igen, ez Olaszország, de mégsem, hanem azon belül a világ legrégibb köztársasága, San Marino. Voltam itt hat éve G-vel, életünk legszebb közös útja (egyben az első...), és tavaly októberben, amikor láttuk a kapitányválasztást, erről mesélnem kellene. Talán. Most annyi, hogy operett-külsőségek között a legkeményebb üzleti érdekek, és a következetes, kiegyensúlyozott nép-érdek képviselet. Van mit csodálni benne.

Modugno és Giglietti - gyerekkorom vasárnap délelőtti Komjáthyjából :)

Szólj hozzá!

Címkék: munka repülés bor


A bejegyzés trackback címe:

https://laur.blog.hu/api/trackback/id/tr435866548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása