Tortuga 2.

Írok, ha úgy érzem. Olvasok, mindig.

Friss topikok

  • alaurent: Kösz a figyelmeztetést, javítottam. (2013.03.08. 07:30) Tadamm
  • perenne-2: A várost felvásárolták az oroszok (szó szerint), így a tulajdonosokat hallottad. (2012.11.14. 06:17) Karlovy Vary

Címkék

ajándék (1) arborétum (3) Ausztria (7) Balaton (4) balett (3) Ballada (2) bank (1) barátok (13) Bécs (10) boldogság (1) bor (2) Budapest (27) csak úgy (19) család (38) Csehország (3) csoki (2) divat (1) doki (5) egészség (2) egyestés (1) Egyiptom (2) ékszer (1) élmény (1) emlékek (16) esszék (3) étterem (7) ezjó (19) festészet (4) film (12) foci (1) fotó (5) Füles (1) Gaudi (1) gazdaság (1) gonosz (1) gyász (7) gyerek (3) háború (3) hagyomány (4) hatalom (4) hazánk (33) házasság (7) (3) Hollandia (14) Horvátország (1) ígéret (1) irodalom (3) Itália (10) játék (2) jókívánság (10) kaland (1) Káli-medence (2) kapcsolat (3) kár (2) karácsony (6) karikatúra (1) kert (6) Kiállítás (8) Kirándulás (27) koncert (1) konyha (13) könyv (21) környezet (6) krimi (5) kultúra (41) kutya (1) London (6) macska (1) Málta (7) mesélek (19) munka (14) művészet (12) múzeum (17) Nemzeti Park (1) nők (7) nosztalgia (10) oceanárium (1) oknyomozás (1) oktatás (2) olvasmány (23) opera (14) öregség (1) ötlet (1) ötvenhat (4) Passio (1) Pécs (4) pénz (15) politika (26) régészet (2) repülés (5) rohanás (1) romantika (1) Sajnos (15) scifi (3) Skócia (1) Slamperáj (19) sör (2) sosetanulunk (1) Spanyolország (15) sport (13) szecesszió (4) Szeged (1) szerelem (1) szerencse (1) színház (28) Szlovénia (1) szocreál (1) szökőkút (1) szórakozás (14) tánc (13) tanulás (2) technika (1) Télapó (1) telek (1) templom (10) tengerpart (2) természet (9) történelem (27) tudomány (3) tutifrankó (9) ünnep (21) USA (17) utazás (70) üzlet (3) vágy (3) válás (3) vár (7) városnézés (53) végrendelet (1) vers (26) vígjáték (1) virág (13) víz (6) vulkán (1) wellness (3) zene (58) zoo (2) Címkefelhő

Tadamm

"De az a máglyára vetett Radnóti-kötet nekem azt üzeni: muszáj szólni.

Hát az egyházaknak, különösen a „történelmieknek”? Nem kellene végre komolyan megsértődniük, hogy orrba-szájba zsidózó, cigányozó, buzizó (igen!) szervezetek, emberek magukat „kereszténységükkel” akarják „igazolni”? Nem kellene minden korábbinál határozottabban visszautasítani, hogy a legaljasabb törekvéseket próbálják a keresztény hittel „szentesíteni”? Nem kellene a híveknek elmondani, milyen sátáni bűnökről van szó? Nem kellene a társadalomnak megüzenni: nem hagyják szó nélkül, ha gyilkos indulatok fertőzöttjei keresztényinek mondják a barbár aljasságot?"

2010.05.31. 19:35 alaurent

Naftalin

Ritka, hogy Heltait játsszanak valahol, így kettős öröm volt elmenni erre a darabra: egyrészt megcsíptem két visszahozott jegyet, másrészt a kíváncsiság. Kicsit aggódtam, pl. Csányi Sándor miatt, meg Szervét Tibor miatt, meg hogy dalok is, de egyszer élünk.

naftalin_a.jpgSzervét Tibor, Csányi Sándor, Gyabronka József, Martin Márta, Szávai Viktória

A színészi játék meglepően jó volt. Csányi nem a szokásos szívtipró szépfiú-sémát játszotta, a szerepe szerint a megcsalt (és természetesen: megcsaló) ügyvéd férj volt, aki nagybajszos, pocakos, mackós mozgású, lassú észjárású, leginkább valami vidéki borkereskedőre hajazott nekem. És tetszett, ugyanúgy, mint Szervét Tibor az idős vén-kecske-is-megnyalja-a-sót orvos szerepében. A darabban mindenki csal mindenkit, persze szigorúan csak nyáron, mert akkor megbocsátható - csak ki ne derüljön. Adorjáni Bálint a minden alkalmat megragadó magánzó-léhűtője hozza az életművész, minden helyzetből kiszabaduló slemil léhűtő sémáját.

naftalin_b.jpg Szervét Tibor, Kováts Adél

naftalin_c.jpgAdorjáni Péter, Szávai Viktória

Az élet persze nem túl komoly a darab szerint: jók a betétdalok, a színészek láthatóan élvezik a darabot, félreértés félreértést követ, a házmester naftalin_d.jpg(Gyabronka József hiteles kakas-a-szemétdombon alakításában) mindent tud, de semmit nem beszél, legfeljebb sejttet, ha szorul a kapca, és a szekrényben a borzalmas naftalinszag dacára csúcsforgalom van. A végén a "bizonyítási eljárás" úgy sül el, hogy mindenki jól jár, a kikapósok nem kapnak ki, a megcsaltak nem csalódnak, és a kishalak kis stiklijei megbocsáttatnak.

naftalin_e.jpgAdorjáni Péter, Szervét Tibor, Kováts Adél

Szávai Viktória meggyőző kikapós menyecske, átéléssel játszik, Kováts Adél jó a kapható színésznőcske szerepében, és kapva-kap a "főszerepen", tudja, hogy ezen kívül sosem lesz benne része soha. Martin Márta az orvos feleségeként nagy naivitással rendezi a dolgokat, Borbás Gabi a kikapós özvegy/madam szerepében méltósággal gardedámolja az életben a leányait, akiket nem kell félteni.

Bnaftalin_f.jpgorbás Gabi és Gyabronka József

(Fotók: Pintér Tímea)

A dalok nem musical-, hanem a régi színházi sanzonok mintájára készültek, élvezhetőek és hallgathatóak voltak, de egyik sem az a később visszadúdolható, önálló életre kelő dal, részben Heltai, részben Várady Szabolcs munkái, zeneszerző Darvas Ferenc.

Két kedvcsináló videó ehhez az egyestés, kellemes szórakozáshoz, figyeld meg a Csányi bumfordi mozgását:

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: zene színház


A bejegyzés trackback címe:

https://laur.blog.hu/api/trackback/id/tr55844925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása