Tortuga 2.

Írok, ha úgy érzem. Olvasok, mindig.

Friss topikok

  • alaurent: Kösz a figyelmeztetést, javítottam. (2013.03.08. 07:30) Tadamm
  • perenne-2: A várost felvásárolták az oroszok (szó szerint), így a tulajdonosokat hallottad. (2012.11.14. 06:17) Karlovy Vary

Címkék

ajándék (1) arborétum (3) Ausztria (7) Balaton (4) balett (3) Ballada (2) bank (1) barátok (13) Bécs (10) boldogság (1) bor (2) Budapest (27) csak úgy (19) család (38) Csehország (3) csoki (2) divat (1) doki (5) egészség (2) egyestés (1) Egyiptom (2) ékszer (1) élmény (1) emlékek (16) esszék (3) étterem (7) ezjó (19) festészet (4) film (12) foci (1) fotó (5) Füles (1) Gaudi (1) gazdaság (1) gonosz (1) gyász (7) gyerek (3) háború (3) hagyomány (4) hatalom (4) hazánk (33) házasság (7) (3) Hollandia (14) Horvátország (1) ígéret (1) irodalom (3) Itália (10) játék (2) jókívánság (10) kaland (1) Káli-medence (2) kapcsolat (3) kár (2) karácsony (6) karikatúra (1) kert (6) Kiállítás (8) Kirándulás (27) koncert (1) konyha (13) könyv (21) környezet (6) krimi (5) kultúra (41) kutya (1) London (6) macska (1) Málta (7) mesélek (19) munka (14) művészet (12) múzeum (17) Nemzeti Park (1) nők (7) nosztalgia (10) oceanárium (1) oknyomozás (1) oktatás (2) olvasmány (23) opera (14) öregség (1) ötlet (1) ötvenhat (4) Passio (1) Pécs (4) pénz (15) politika (26) régészet (2) repülés (5) rohanás (1) romantika (1) Sajnos (15) scifi (3) Skócia (1) Slamperáj (19) sör (2) sosetanulunk (1) Spanyolország (15) sport (13) szecesszió (4) Szeged (1) szerelem (1) szerencse (1) színház (28) Szlovénia (1) szocreál (1) szökőkút (1) szórakozás (14) tánc (13) tanulás (2) technika (1) Télapó (1) telek (1) templom (10) tengerpart (2) természet (9) történelem (27) tudomány (3) tutifrankó (9) ünnep (21) USA (17) utazás (70) üzlet (3) vágy (3) válás (3) vár (7) városnézés (53) végrendelet (1) vers (26) vígjáték (1) virág (13) víz (6) vulkán (1) wellness (3) zene (58) zoo (2) Címkefelhő

Tadamm

"De az a máglyára vetett Radnóti-kötet nekem azt üzeni: muszáj szólni.

Hát az egyházaknak, különösen a „történelmieknek”? Nem kellene végre komolyan megsértődniük, hogy orrba-szájba zsidózó, cigányozó, buzizó (igen!) szervezetek, emberek magukat „kereszténységükkel” akarják „igazolni”? Nem kellene minden korábbinál határozottabban visszautasítani, hogy a legaljasabb törekvéseket próbálják a keresztény hittel „szentesíteni”? Nem kellene a híveknek elmondani, milyen sátáni bűnökről van szó? Nem kellene a társadalomnak megüzenni: nem hagyják szó nélkül, ha gyilkos indulatok fertőzöttjei keresztényinek mondják a barbár aljasságot?"

2015.09.14. 19:29 alaurent

USA, keleti part, New York

Az idei nagy utunk az USA keleti partjára vezetett. Az út saját szervezésű, egy-két ötletet merítettem az irodák kínálatából, de leginkább saját kútfőből találtam ki az útvonalat - három hét rövid, sok kompromisszumot kellett kötni, hogy időbe és pénzbe beleférjünk.

Az első uticél New York volt, itt öt napot töltöttünk. A repülőútról sokat nem érdemes írni, a jegy kétharmadába került Bécsből, mint Ferihegyről, és ezen a schwechati parkolási díj sem tudott érdemben rontani. Lehet, csúcsidőn kívül nem így lenne, de mi nem mehetünk, csak ilyenkor. Heathrow-n szálltunk át, ami hatalmas és kulturáltan jólszervezett, szavunk sem lehet sem az irányításra, sem a wifi-re. Az átszálláshoz egy órát mentünk a terminálok közt, úgy, hogy nem tévedtünk el (szerencsére a csomagok sem), és nem várattak az ellenőrzésnél sem két percnél többet.

A John F. Kennedy repülőtér sem kicsi, de ott egyszerűbb a közlekedés: van egy körjáratú vonat, amelyik minden terminált érint, és elvisz a metróig. A vonatra a jegyet egyszerűen megvettük, mert csak egyféle volt, a gondok a metróbejáratnál kezdődtek. Minden automatánál sorba álltak, és sokféle lehetőség közül lehetett (volna) választani. Itthon kinéztem egy hetes bérletet, de az automatán persze nem találtam oda, főként, hogy a mögöttem állóktól sürgetve éreztem magam (rossz, Közép-Európai beidegződés, mert tapasztalhattuk, hogy ott nincs türelmetlenkedés, beszólogatás). Így vonaljeggyel mentünk be a városba, szerencsénkre nem csak egyet vettem, mert kevés lett volna. Át kellett szállnunk, de pont az a megálló le volt zárva valami karbantartás miatt, ezért továbbutaztunk, majd átmentünk a másik oldalra (fent), majd új jegy a másik metróra, majd két megálló után ugyanazon a peronon átszállás az eredetileg megcélzottra, és így megint irányban voltunk. Mindez már este 11 után...

A szállót hamar megtaláltuk, és elfoglaltuk, nem kellett ringatni egyikőnket sem.

Reggel a Times Square, Rockefeller Center és környéke volt az első napi cél, de legelőször át kellett vennünk a New York Pass-t (ami nem biztos, hogy megérte anyagilag, de mindenhol soron kívül lehetett bemenni vele, és az idő megfizethetetlen), és kellett valami jó térkép is a városról, a nevezetességekről. A 42. utcánál van egy nagy turistahivatal, ott mindezeket letudtuk, és nyakunkba vettük a várost. Reggelink egy kis szendvics-bárban volt, kávéval. A kaja kitartott délutánig, olyan bőséges volt, közben az ablakból néztük az egyre zsúfoltabbá váló város nyüzsgését, majd erőt gyűjtöttünk és belevetettük magunkat a forgatagba.

Öt napot voltunk a Nagy Almában, bizonyos szempontból (látnivalók, pl.) kevés volt, más szempontból viszont sok a nyüzsgésével, a multikultúrájával, a szemetességével. Minden percet kihasználtunk, amíg az erőnkből futotta. Beszéljenek a képaláírások.

.

.

.

.

 

Szólj hozzá!

Címkék: utazás városnézés USA


A bejegyzés trackback címe:

https://laur.blog.hu/api/trackback/id/tr897714930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása