Tortuga 2.

Írok, ha úgy érzem. Olvasok, mindig.

Friss topikok

  • alaurent: Kösz a figyelmeztetést, javítottam. (2013.03.08. 07:30) Tadamm
  • perenne-2: A várost felvásárolták az oroszok (szó szerint), így a tulajdonosokat hallottad. (2012.11.14. 06:17) Karlovy Vary

Címkék

ajándék (1) arborétum (3) Ausztria (7) Balaton (4) balett (3) Ballada (2) bank (1) barátok (13) Bécs (10) boldogság (1) bor (2) Budapest (27) csak úgy (19) család (38) Csehország (3) csoki (2) divat (1) doki (5) egészség (2) egyestés (1) Egyiptom (2) ékszer (1) élmény (1) emlékek (16) esszék (3) étterem (7) ezjó (19) festészet (4) film (12) foci (1) fotó (5) Füles (1) Gaudi (1) gazdaság (1) gonosz (1) gyász (7) gyerek (3) háború (3) hagyomány (4) hatalom (4) hazánk (33) házasság (7) (3) Hollandia (14) Horvátország (1) ígéret (1) irodalom (3) Itália (10) játék (2) jókívánság (10) kaland (1) Káli-medence (2) kapcsolat (3) kár (2) karácsony (6) karikatúra (1) kert (6) Kiállítás (8) Kirándulás (27) koncert (1) konyha (13) könyv (21) környezet (6) krimi (5) kultúra (41) kutya (1) London (6) macska (1) Málta (7) mesélek (19) munka (14) művészet (12) múzeum (17) Nemzeti Park (1) nők (7) nosztalgia (10) oceanárium (1) oknyomozás (1) oktatás (2) olvasmány (23) opera (14) öregség (1) ötlet (1) ötvenhat (4) Passio (1) Pécs (4) pénz (15) politika (26) régészet (2) repülés (5) rohanás (1) romantika (1) Sajnos (15) scifi (3) Skócia (1) Slamperáj (19) sör (2) sosetanulunk (1) Spanyolország (15) sport (13) szecesszió (4) Szeged (1) szerelem (1) szerencse (1) színház (28) Szlovénia (1) szocreál (1) szökőkút (1) szórakozás (14) tánc (13) tanulás (2) technika (1) Télapó (1) telek (1) templom (10) tengerpart (2) természet (9) történelem (27) tudomány (3) tutifrankó (9) ünnep (21) USA (17) utazás (70) üzlet (3) vágy (3) válás (3) vár (7) városnézés (53) végrendelet (1) vers (26) vígjáték (1) virág (13) víz (6) vulkán (1) wellness (3) zene (58) zoo (2) Címkefelhő

Tadamm

"De az a máglyára vetett Radnóti-kötet nekem azt üzeni: muszáj szólni.

Hát az egyházaknak, különösen a „történelmieknek”? Nem kellene végre komolyan megsértődniük, hogy orrba-szájba zsidózó, cigányozó, buzizó (igen!) szervezetek, emberek magukat „kereszténységükkel” akarják „igazolni”? Nem kellene minden korábbinál határozottabban visszautasítani, hogy a legaljasabb törekvéseket próbálják a keresztény hittel „szentesíteni”? Nem kellene a híveknek elmondani, milyen sátáni bűnökről van szó? Nem kellene a társadalomnak megüzenni: nem hagyják szó nélkül, ha gyilkos indulatok fertőzöttjei keresztényinek mondják a barbár aljasságot?"

2010.07.15. 09:08 alaurent

Madrid 1.

2010. július 3.
Hajnalban elkezd szakadni az eső, és esik tízig. Elindulunk, összetörve az éjszakai forgolódástól, irány az Atocha pályaudvar, turisztikai hivatal. Gondosan lebeszélnek a Madrid-kártyáról, kicsit utánaszámolva lehet, hogy igazuk van. Az Atochára tartott egyébként az a vonat, amelyet a reggeli munkába igyekvőkkel felrobbantottak 2004-ben, a közel 200 áldozatra tábla emlékeztet a pálmaházzá alakított régi csarnokban.

Megyünk a királyi palotához. Juan Carlos ritkán lakik benne, nem szereti talán, utólag nem csodálom. A sor rövid, mögöttünk tíz perc alatt megtöbbszöröződik, hamar bejutunk, fotózni tilos, minden terem a nagyságról, gazdagságról szól. Szépek, fennhéjázók, ötletesek, kialakításuk a 18. századtól a 20. sz. elejéig történt. A fegyvertár tele páncéllal, ló és lovag egyaránt, néhány kézifegyver, kard, spádé.

Utána ülünk egyet a palota parkjában, szépen nyírt sövények és tuják, majd ballagunk vissza a szállásra. Már minden utcát bejártunk a környéken, közért alig, de ami van, az éjszakába nyúlón nyitva.  Útközben egy tízeurós menüre beugrunk, egy vendéglőbe, morcos pincérek, gépies kiszolgálás, de a kaja jó, és bőséges, 3 fogás + ital, kétliteres ásványvizet adnak hozzá - nem sűrűn tartanak szénsavas vizet (hiába, nem volt egy Jedlikük,) automatában például soha nem láttam, vendéglőben kérésre kaptunk, boltban vagy volt, vagy nem. Én persze halat eszem, G lecsószerű körettel egy szelet húst, helyi specialitás.

Alvás után, már este hatkor irány a Prado, már ingyenes, megnézzük a XV-XVII. század spanyoljait, a Dűrerek restauráláson, Goya fekete képei rémisztőek, a Lázadás a Mamelukok ellen és párja, a Madrid védőinek kivégzése ellenben nagyon hatásos, többször visszamegyek megnézni (a  múzeumban már nem lehet fotózni, a képeket Wiki adta). Madrazo női arcképei szuggesztívek, nagyon érthetett a nőkhöz. Velázquez sok képpel van jelen, a Vulcanus műhelyét, és a Breda átadását emelem ki.

Zárásra végzünk a földszinten, ennyi elég is mára, elsétálunk a Cibeles felé. A szökőkút nem működik, mert amikor odaérünk, éppen indul a meleg büszkeség felvonulása.

Legalább tízezer a felvonuló, és százezer fölött a néző, végig a Gran Vián, amíg a szem ellát, mozdulni sem lehet. Jönnek a kamionok sorban, bömböl a zene, az utca egyetlen utcabál, az úri közönség a szálló előtti járdateraszon ül, fejük felett ventillátorok nyomják a párát, és elegánsan kávéznak az enyhe, hűvös ködben, mindenki arccal a menet felé. Hangulat van. Aki teheti, fényképezkedik az extra öltözékű párokkal, táncosokkal, kis táncoló körök alakulnak, de a szóló sem ritka - nem a felvonulók, hanem a nézők ringanak ütemre, csápolnak önfeledten. Az ünnep éjszakába nyúlik, ellentüntető, attrocitás nem látható és utólag sem hírlik, a rendőri jelenlét jelképes, a politikai elítéltek rehabilitálásáért tartott kb. 100 fős tüntetésen a Puerta del Solon (Madrid regionális kormányának székhelye előtti, központi tér) szemre nagyobb volt. Itt majd minden nap találkoztunk tüntetéssel, vagy a kormány gazdaságpolitikája ellen, vagy a már említett, vagy a nyugdíjasok támogatása kontra munkahely teremtés témában.

(* Hazajőve, mintha nem is ugyanarról a felvonulásról hallanám az itthon történteket, a felettébb érdekes, cinikus rendőri megjegyzést a zászlóról, és a már "szokásos" körítésről- igaz, felvonuló ismerőseimet egyiket sem verték meg, nézzük a jó oldalát?)

Hazafelé próbálunk beülni a meccsre, de nincs hely sehol, ahol van, az szemre megfizethetetlen. A kocsmákban, kávézókban állnak, de fogyasztanak. A szurkolás egekbe szökik, a győzelem után összefüggő fiesta a város.

Szólj hozzá!

Címkék: sport városnézés ezjó Spanyolország


A bejegyzés trackback címe:

https://laur.blog.hu/api/trackback/id/tr175880753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása