Tortuga 2.

Írok, ha úgy érzem. Olvasok, mindig.

Friss topikok

  • alaurent: Kösz a figyelmeztetést, javítottam. (2013.03.08. 07:30) Tadamm
  • perenne-2: A várost felvásárolták az oroszok (szó szerint), így a tulajdonosokat hallottad. (2012.11.14. 06:17) Karlovy Vary

Címkék

ajándék (1) arborétum (3) Ausztria (7) Balaton (4) balett (3) Ballada (2) bank (1) barátok (13) Bécs (10) boldogság (1) bor (2) Budapest (27) csak úgy (19) család (38) Csehország (3) csoki (2) divat (1) doki (5) egészség (2) egyestés (1) Egyiptom (2) ékszer (1) élmény (1) emlékek (16) esszék (3) étterem (7) ezjó (19) festészet (4) film (12) foci (1) fotó (5) Füles (1) Gaudi (1) gazdaság (1) gonosz (1) gyász (7) gyerek (3) háború (3) hagyomány (4) hatalom (4) hazánk (33) házasság (7) (3) Hollandia (14) Horvátország (1) ígéret (1) irodalom (3) Itália (10) játék (2) jókívánság (10) kaland (1) Káli-medence (2) kapcsolat (3) kár (2) karácsony (6) karikatúra (1) kert (6) Kiállítás (8) Kirándulás (27) koncert (1) konyha (13) könyv (21) környezet (6) krimi (5) kultúra (41) kutya (1) London (6) macska (1) Málta (7) mesélek (19) munka (14) művészet (12) múzeum (17) Nemzeti Park (1) nők (7) nosztalgia (10) oceanárium (1) oknyomozás (1) oktatás (2) olvasmány (23) opera (14) öregség (1) ötlet (1) ötvenhat (4) Passio (1) Pécs (4) pénz (15) politika (26) régészet (2) repülés (5) rohanás (1) romantika (1) Sajnos (15) scifi (3) Skócia (1) Slamperáj (19) sör (2) sosetanulunk (1) Spanyolország (15) sport (13) szecesszió (4) Szeged (1) szerelem (1) szerencse (1) színház (28) Szlovénia (1) szocreál (1) szökőkút (1) szórakozás (14) tánc (13) tanulás (2) technika (1) Télapó (1) telek (1) templom (10) tengerpart (2) természet (9) történelem (27) tudomány (3) tutifrankó (9) ünnep (21) USA (17) utazás (70) üzlet (3) vágy (3) válás (3) vár (7) városnézés (53) végrendelet (1) vers (26) vígjáték (1) virág (13) víz (6) vulkán (1) wellness (3) zene (58) zoo (2) Címkefelhő

Tadamm

"De az a máglyára vetett Radnóti-kötet nekem azt üzeni: muszáj szólni.

Hát az egyházaknak, különösen a „történelmieknek”? Nem kellene végre komolyan megsértődniük, hogy orrba-szájba zsidózó, cigányozó, buzizó (igen!) szervezetek, emberek magukat „kereszténységükkel” akarják „igazolni”? Nem kellene minden korábbinál határozottabban visszautasítani, hogy a legaljasabb törekvéseket próbálják a keresztény hittel „szentesíteni”? Nem kellene a híveknek elmondani, milyen sátáni bűnökről van szó? Nem kellene a társadalomnak megüzenni: nem hagyják szó nélkül, ha gyilkos indulatok fertőzöttjei keresztényinek mondják a barbár aljasságot?"

2010.08.24. 16:07 alaurent

Nyári könyvek 1.

A Millennium-trilógia (Stieg Larsson, fordítók Péteri Vanda I., Torma Péter II.-III.)

Örömmel látom, hogy a mozikban már megy az első része, sőt, a nagy sikerre való tekintettel (a könyvére) Hollywood is tervezi a saját verziójának a leforgatását.

Tulajdonképpen nem csodálkozom rajta. A könyv lazán összefüggő három krimi (annál azért szorosabban, mint az Erlendur-felügyelős izlandi krimik). A témái először egy több évtizede lezajlott eltűnési ügy felderítése, majd a nagyhatalmú milliárdos visszaéléseinek leleplezése, végül a harmadik kötetben egyenesen a svéd nemzetbiztonsági hivatal egyes részlegei üzelmeinek napvilágra hozatala. És ami "eladja", az az, hogy a kötetekben az igazságnak mindig vannak szövetségesei, akik az egzisztenciális sőt személyes fenyegetettség ellenére is vállalják a kiállást mellette, legyenek oknyomozó újságirók, főszerkesztők, gyárosok, vagy horribile dictu rendőrök.

Innen a kies közép-kelet-európai hazánkból nézve folyton párhuzamokat találni - pedig nem hiszem, hogy Stieg Larsson a kötelezőn túl tudott volna valamit hazánk viszonyairól. Mindenesetre érdekes, hogy ha valaki kőgazdag, akkor miért szükséges a meglévőt tisztességtelen úton tovább gyarapítani? Másrészt, hogy sokat hallunk a keleti blokk országaiban alkalmazott módszerekről, ha valakit ki kellett vonni a közéletből, mert kényelmetlen lett volna a jelenléte, pl. túl sokat tudott - valószínű a nagy nyugaton sem idegenkedtek ilyen módszerektől, ha a magasabb érdekek azt kívánták. A különbség a rutinszerűségben és a méretekben lehetett, no meg abban, hogy amott a módszerek alkalmazóinak volt kitől félniük, utalnék itt a fékek és ellensúlyok rendszerére, talán nem ördögtől valók, és valami szükség lehet rájuk. Talán.

A szerző igen jó tollú, könnyen gördülő mondatokban fogalmaz, olvastatja magát, aztán egy idő után a cselekmény átveszi a hajtóerő szerepét, mindhárom kötetben eljön az a pont, amikortól letehetetlenné válik.  (Nyilvánvaló, hogy az olvastatáshoz a fordítók is hozzátették a magukét, nekem nehezen megfogalmazható és szavakba önthető okokból a II-III. kötetek nyelve jobban feküdt, de ez nem minősítés). A könyv megjelenése, kivitele az Animust dícséri, már ott tartunk, hogy ki kell emelni a sajtó-, elválasztási- és értelemzavaró fordítási hibák hiányát...

A karakterek eltaláltak, és jól azonosulhatunk velük, ki-ki melyikkel. A tetovált lány kezdetben csak egy különös, minden konvencióból kilógó, nagyon intelligens, magába zárkózó lény, a végére megértjük, miért, mitől, és nem lehet nem szeretni (na jó, legalább tisztelni). De lehet szurkolni neki, hogy a hivatalosságokkal szembeni megalapozott bizalmatlansága miatt a végére ne okozza a saját vesztét. A szakértelme is levezethető a társadalmon kívüliségéből, nagy szüksége is van erre a tudásra, nélküle egy lehetne a sárga házból vigyorgó ápoltaknak.

A Millennium gazdasági folyóirat alapítói jelentős szerepet játszanak a történetben, szükség is van a kapcsolataikra, a társadalmi támogatottságukra, a jogi ismereteikre, a hibátlan ütemérzékükről és a szerencséjükről ne ejtsünk szót. Blomkvist az a fajta oknyomozó újságíró, amilyent sokszor álmodunk magunknak kis hazánkba is, aki volt, öngyilkos lett, a többinek satuban a tökei, íme a regény és a valóság közötti különbség illusztrált változata... (van kivétel, tudom, tisztelet nekik). A főszerkesztője nő létére, - vagy éppen  azért, kezdenek megrendülni az "anya főz, apa dolgoz" klisé alapjai bennem :) - vállalja a pontosan ésszerű és szükséges mértékű kockázatot, amelyet édes gyermeke, a folyóirat fennmaradása és hitele megőrzése mellett vállalnia kell a leleplezések érdekében. Szerencsére nincsenek egyedül, mindig akad, aki mer.

Szerepet kap a legendás svéd szexuális szabadosság ábrázolása, tovább táplálva az erről szóló legendákat, de a jóízlés határain belül maradva, aki szereti, annak ez lehet a tejszínhab a tortán.

Lehetne még írni, de minek, már fél éve megjelent, tele a net a leírásokkal és ismertetőkkel. Én örülök, hogy a nyáron nekem belefért, út közben és szállodában, elolvasni mindhárom kötetet.

Terézanyu is írt róla.

Szólj hozzá!

Címkék: politika könyv krimi olvasmány oknyomozás


A bejegyzés trackback címe:

https://laur.blog.hu/api/trackback/id/tr395883434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása