Tortuga 2.

Írok, ha úgy érzem. Olvasok, mindig.

Friss topikok

  • alaurent: Kösz a figyelmeztetést, javítottam. (2013.03.08. 07:30) Tadamm
  • perenne-2: A várost felvásárolták az oroszok (szó szerint), így a tulajdonosokat hallottad. (2012.11.14. 06:17) Karlovy Vary

Címkék

ajándék (1) arborétum (3) Ausztria (7) Balaton (4) balett (3) Ballada (2) bank (1) barátok (13) Bécs (10) boldogság (1) bor (2) Budapest (27) csak úgy (19) család (38) Csehország (3) csoki (2) divat (1) doki (5) egészség (2) egyestés (1) Egyiptom (2) ékszer (1) élmény (1) emlékek (16) esszék (3) étterem (7) ezjó (19) festészet (4) film (12) foci (1) fotó (5) Füles (1) Gaudi (1) gazdaság (1) gonosz (1) gyász (7) gyerek (3) háború (3) hagyomány (4) hatalom (4) hazánk (33) házasság (7) (3) Hollandia (14) Horvátország (1) ígéret (1) irodalom (3) Itália (10) játék (2) jókívánság (10) kaland (1) Káli-medence (2) kapcsolat (3) kár (2) karácsony (6) karikatúra (1) kert (6) Kiállítás (8) Kirándulás (27) koncert (1) konyha (13) könyv (21) környezet (6) krimi (5) kultúra (41) kutya (1) London (6) macska (1) Málta (7) mesélek (19) munka (14) művészet (12) múzeum (17) Nemzeti Park (1) nők (7) nosztalgia (10) oceanárium (1) oknyomozás (1) oktatás (2) olvasmány (23) opera (14) öregség (1) ötlet (1) ötvenhat (4) Passio (1) Pécs (4) pénz (15) politika (26) régészet (2) repülés (5) rohanás (1) romantika (1) Sajnos (15) scifi (3) Skócia (1) Slamperáj (19) sör (2) sosetanulunk (1) Spanyolország (15) sport (13) szecesszió (4) Szeged (1) szerelem (1) szerencse (1) színház (28) Szlovénia (1) szocreál (1) szökőkút (1) szórakozás (14) tánc (13) tanulás (2) technika (1) Télapó (1) telek (1) templom (10) tengerpart (2) természet (9) történelem (27) tudomány (3) tutifrankó (9) ünnep (21) USA (17) utazás (70) üzlet (3) vágy (3) válás (3) vár (7) városnézés (53) végrendelet (1) vers (26) vígjáték (1) virág (13) víz (6) vulkán (1) wellness (3) zene (58) zoo (2) Címkefelhő

Tadamm

"De az a máglyára vetett Radnóti-kötet nekem azt üzeni: muszáj szólni.

Hát az egyházaknak, különösen a „történelmieknek”? Nem kellene végre komolyan megsértődniük, hogy orrba-szájba zsidózó, cigányozó, buzizó (igen!) szervezetek, emberek magukat „kereszténységükkel” akarják „igazolni”? Nem kellene minden korábbinál határozottabban visszautasítani, hogy a legaljasabb törekvéseket próbálják a keresztény hittel „szentesíteni”? Nem kellene a híveknek elmondani, milyen sátáni bűnökről van szó? Nem kellene a társadalomnak megüzenni: nem hagyják szó nélkül, ha gyilkos indulatok fertőzöttjei keresztényinek mondják a barbár aljasságot?"

2010.09.12. 15:52 alaurent

Foci

Gondolom, nem nekem van egyedül ilyen felemás viszonyom a focival ebben az országban. Magam nem lévén labdazsonglőr, belülről nem ismerem és művelem ezt a sportot, de minden tiszteletem azoké a korombelieké, akik heti rendszerességgel hajtják le magukat a grundon (amíg nem éjjel kettőkor jut eszükbe összeállni egy meccsre).

Amikor közvetítés van, azt szívesen nézem, feltéve, ha sportot, versengést, hajtást és eleganciát látok.

Életem két meghatározó élménye fűződik egy-egy élő mérkőzéshez. Az első az Újpesti Dózsa meccse volt tizenegy-kétéves koromban, ahová Atyámmal mentünk ki ketten, volt hangulat, a szünetben körülhordtak egy hatalmas trófeát, amelyet a Dózsa nem sokkal előbb hódított el, a Vásárvárosok Kupáját, ami a nevével ellentétben egy gyönyörű vitorláshajó-makett volt, ez kézzelfoghatóvá tette a számomra a célt, amiért érdemes jól focizni. A meccs egyébként 11:0 lett, a SZEOL igencsak kutyaütő volt, Benéék pedig azt tettek, amit akartak velük.

A második élményem vagy negyven évvel később, amikor Madridba sikerült elvetődnöm, és a csoportunk egyik tagja kisírta a vendéglátóknál a Real Madrid-Róma Bajnokok Ligája meccsre a belépést (az apropóját az adta, hogy a vendéglátónk óvatlanul eldicsekedett azzal, benne van a csapat igazgatótanácsában - megjegyzem, a saját pénze okán, amit az üzleti életben gyűjtött).

Az a meccs megmutatta, milyen az, amikor valaki (értsd: kb 80 ezer ember) szereti a focit, rajong a klubjáért, és szurkolni jár ki a meccsre, ami a társasági élet bevett találkozóhelye. hatvanéves barátnők, kisgyerekes apukák, haveri körök, és mi, kívülállók forrtunk egy szívvé és lélekké: a csapatunk 0:2-ről fordított 4:2-re.

Az ambivalencia bennem akkor támad fel, amikor magyar csapatot látok. Amikor hallom, hogy az ifjú tehetségek, bekerülvén az első osztályba, az első labdaérintés előtt milyen igényekkel állnak elő - mintha ők egy másik fajhoz tartoznának. És sajnos a labdaérintésük után is csak az a kérdés, miért nem tör már felszínre az a nagy tehetség? Miért nem működik az a híres "nagy pénz, nagy foci" mondás (vagy az csak akkor igaz, amikor tényleg a csapaton múlik, jól, vagy rosszul focizik, mert egyébként tudnak így is, úgy is)? Elnézem, hogy milyen cirkuszok folynak a csapatokon belül, milyen mutyik az MLSZ-ben, a döntések következetessége, az elnökök tisztasága és feddhetetlensége (nyilván azok, na de a látszat...), a politika és a klientúra  begyűrűzéséről, és ennek az áttekinthetőségre, kiszámíthatóságra, a korrektségre való hatásáról most nem is beszélve.

Láttunk sok-sok átszervezést Marseille óta (én láttam azt a meccset, mint ahogy láttam a mexikói meccseinket - ki gondolta, hogy akkor hosszú ideig utoljára vagyunk VB-n? - és azóta a sok-sok sikeres meccset, selejtezőt, a sok bíztató jelet, a formálódó csapatot, a bajnokik elfajulását fociból eseménnyé, és ma az örökrangadók örökrangadóján a  Görgey úton többször végigszáguldó hét járőrkocsit, köztük két csapatszállítót, a Megyeri úton a rohamrendőri készültséget, a metrón az utazás ellehetetlenítését, a pár száz ember szórakozása miatt felfordult várost és a két kézzel szórt közpénzt erre.

És most jött egy belső ember, és kiborította a bilit. Olyanokat mondott, olyanokat tett, amelyek nem illenek a nagy nemzeti álomba. Ez, és a mai meccs lett az apropója, hogy elmondjam a tutit.

A magyar focival nézetem szerint az a baj, hogy túl sok ember túl régóta nagyon jól megél belőle, anélkül, hogy valaha tényleges teljesítményre lettek volna kényszerítve. Itt nem elsősorban a focistákra gondolok, hanem az egész struktúrára, ami körülveszi a focit, a szakvezetésre, az edzőkre, a sport körül lebzselőkre, akik mind-mind, akaratlanul talán, de irtóznak a változástól, és a felnövekvőkbe, az újakba is belenevelik az avítt, önérdekű szemléletüket. Ezért hiába az  utánpótlás válogatott sikere, a fiatalok bekerülnek ebbe a közegbe, ami lehúz, elfojt és visszatart. Ez az, ami miatt hiába a jószándék, kidobott pénz minden  fillér, ami ide kerül, álom marad az álom. Százszor elbukott edzők, stratégák, játékosok, szertárosok, orvosok osztják az észt, mondják a tutit, szervezik százegyedszer is, na vajon milyen eredménnyel? Van még ember ebben az országban, aki azt hiszi, egy Mezei Mezey még megválthatja a magyar focit? Röhej.

És ezt nekem, nekünk van a legjobb okunk sajnálni, akik az adójukból fenntartjuk ezt az egész bolhacirkuszt, és közben semmi értékelhetőt nem kapunk érte. És akiknek, ha jó meccset akarnak látni, elő kell venni a távirányítót. Akik a gyerekükbe nem nevelhették bele a foci, az élő meccs szeretetét, a meccsrejárás szépségét, társaságformáló erejét, mert féltek, féltették. Így jártunk. Mi rosszul, páran nagyon jól, és ők azok, akik miatt ez még így marad.A mihez a politika, hál'Istennek minden támogatást megad nekik, a mikutyánkkölykeinek.

És tizenöt mocsok, sunyi kis hősre meg egy késre van szükség, hogy egy másiksálasnak megmutassák, hol lakik az úristen?

Szólj hozzá!

Címkék: foci hazánk tutifrankó


A bejegyzés trackback címe:

https://laur.blog.hu/api/trackback/id/tr235883390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása