Tortuga 2.

Írok, ha úgy érzem. Olvasok, mindig.

Friss topikok

  • alaurent: Kösz a figyelmeztetést, javítottam. (2013.03.08. 07:30) Tadamm
  • perenne-2: A várost felvásárolták az oroszok (szó szerint), így a tulajdonosokat hallottad. (2012.11.14. 06:17) Karlovy Vary

Címkék

ajándék (1) arborétum (3) Ausztria (7) Balaton (4) balett (3) Ballada (2) bank (1) barátok (13) Bécs (10) boldogság (1) bor (2) Budapest (27) csak úgy (19) család (38) Csehország (3) csoki (2) divat (1) doki (5) egészség (2) egyestés (1) Egyiptom (2) ékszer (1) élmény (1) emlékek (16) esszék (3) étterem (7) ezjó (19) festészet (4) film (12) foci (1) fotó (5) Füles (1) Gaudi (1) gazdaság (1) gonosz (1) gyász (7) gyerek (3) háború (3) hagyomány (4) hatalom (4) hazánk (33) házasság (7) (3) Hollandia (14) Horvátország (1) ígéret (1) irodalom (3) Itália (10) játék (2) jókívánság (10) kaland (1) Káli-medence (2) kapcsolat (3) kár (2) karácsony (6) karikatúra (1) kert (6) Kiállítás (8) Kirándulás (27) koncert (1) konyha (13) könyv (21) környezet (6) krimi (5) kultúra (41) kutya (1) London (6) macska (1) Málta (7) mesélek (19) munka (14) művészet (12) múzeum (17) Nemzeti Park (1) nők (7) nosztalgia (10) oceanárium (1) oknyomozás (1) oktatás (2) olvasmány (23) opera (14) öregség (1) ötlet (1) ötvenhat (4) Passio (1) Pécs (4) pénz (15) politika (26) régészet (2) repülés (5) rohanás (1) romantika (1) Sajnos (15) scifi (3) Skócia (1) Slamperáj (19) sör (2) sosetanulunk (1) Spanyolország (15) sport (13) szecesszió (4) Szeged (1) szerelem (1) szerencse (1) színház (28) Szlovénia (1) szocreál (1) szökőkút (1) szórakozás (14) tánc (13) tanulás (2) technika (1) Télapó (1) telek (1) templom (10) tengerpart (2) természet (9) történelem (27) tudomány (3) tutifrankó (9) ünnep (21) USA (17) utazás (70) üzlet (3) vágy (3) válás (3) vár (7) városnézés (53) végrendelet (1) vers (26) vígjáték (1) virág (13) víz (6) vulkán (1) wellness (3) zene (58) zoo (2) Címkefelhő

Tadamm

"De az a máglyára vetett Radnóti-kötet nekem azt üzeni: muszáj szólni.

Hát az egyházaknak, különösen a „történelmieknek”? Nem kellene végre komolyan megsértődniük, hogy orrba-szájba zsidózó, cigányozó, buzizó (igen!) szervezetek, emberek magukat „kereszténységükkel” akarják „igazolni”? Nem kellene minden korábbinál határozottabban visszautasítani, hogy a legaljasabb törekvéseket próbálják a keresztény hittel „szentesíteni”? Nem kellene a híveknek elmondani, milyen sátáni bűnökről van szó? Nem kellene a társadalomnak megüzenni: nem hagyják szó nélkül, ha gyilkos indulatok fertőzöttjei keresztényinek mondják a barbár aljasságot?"

2010.10.09. 11:18 alaurent

Carmina Burana

CarminaBurana_1.jpgPénteken a MÜPA Fesztiválszinházban a Szegedi Kortárs Balett előadását láthattuk. Alig volt már egy héttel előtte jegy rá, miért nem figyeltem. Az előadás már 2001 óta megy, közelednek a 200. előadáshoz. Koreográfusa Juronics Tamás.

A mű közismert, profán tavasz- szerelmi- és bordalok laza fűzére, enyhén pajzán szöveggel, egyenesen a 12-13. századból feljegyezve egy bajor bencés kolostorban. Erre készült Orff dalciklusa, amelynek átütő erejét az "egyszerű" oratórium-szerű előadás is kihozza a latin szöveg ellenére. Hát még, ha a szerző eredeti elképzeléseinek megfelelően képekben adják elő, főleg, ha táncban. Az a komolyzenei darab, amelynek népszerűsége  töretlen, és mindig lehet valami újat mutatni vele.

Juronicsék egy természetközeli népcsoport életébe helyezték a cselekményt, akik rituálék során keresztül próbálják maguk számára érthetővé tenni a körülöttük lévő világot. Indulunk a tavasz köszöntésétől, majd kis életképek a két nem játszmáiból, végül az ősz, a bor és az elmúlás képeivel fejeződik be a darab.

Az első tánc alatt a háttérben átvonul a kaszás, minden elnémul, a táncosok megdermednek és elbújnak félelmükben, majd utána félve újrakezdik. Ebből már sejthető (színházi alapszabály a puskáról a falon), hogy valakiért eljön majd.

 

CarminaBurana_2.jpgA színpad az első pillanatban meglepő: megsárgult gyeptakaró borítja, vajon hogyan fognak ezen a felületen táncolni? Kár volt az aggodalomért: fergetegesen. A darab során látunk férfiak táncát boroskupával a kezükben, nők tavaszi rituális fürdését, majd termékenységi táncát, szerelmes duetteket, nagyon jól követhető és átélhető  történetmeséléssel. Jobbra a képen a Napnak jelképesen felajánlott lányok - mindenkit egyenként felajánlanak, és a kis szerelmes pásztorlányt el is fogadják az Istenek...

 

A színpadkép mindig a végtelenségig leegyszerűsített, de kifejező - a kisze-bábu, a kút a réten, a tó az erdőben, a hatalmas napkorong mindig  elég segítséget adott  az értelmezéshez. Nagyon hatásos volt mindkét láncos jelenet is, a színpad két oldalán a zsinórpadlásról kötegben lógó láncokat szálanként behúzzák középre, és beleszövik őket a koreográfiába. A végén még egyszer főszerepet kapnak: újból középre húzva, a tánc hangsúlyos pontjain négyesével a földre zuhannak, a táncosok mozgása egyre eksztatikusabb és vadabb - a tánc segít legyűrni a félelmet, elviselhetővé teszi a rettegést attól, hová csap le legközelebb a sors - és kifejezi a túlélés örömét, az élet boldogságát és szépségét.

CarminaBurana_3.jpgA táncosok közül - remélem, nem tévedek a nevekkel - Csetényi Vencel, Horváth M. Gergő, Markovics_Ágnes, és egyáltalán nem utolsósorban Szarvas Krisztina a főszerepben nagyon jók volta, anélkül, hogy a többiekre egy rossz szót mondhatnék - nagyon összeszokott, profi társulat, óvatos kísérletezésekkel, erőteljes előadásokkal.

Az előadás tele volt ötlettel, tele volt játékkal, a test örömével, a tánc szépségével. Csakúgy, mint - paradox módon - a Verdi Requiemjének előadása, amelyet 2003-ban láttunk tőlük, és nem feledünk...

CarminaBurana_4.jpg

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra színház tánc természet


A bejegyzés trackback címe:

https://laur.blog.hu/api/trackback/id/tr455884373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása