Tortuga 2.

Írok, ha úgy érzem. Olvasok, mindig.

Friss topikok

  • alaurent: Kösz a figyelmeztetést, javítottam. (2013.03.08. 07:30) Tadamm
  • perenne-2: A várost felvásárolták az oroszok (szó szerint), így a tulajdonosokat hallottad. (2012.11.14. 06:17) Karlovy Vary

Címkék

ajándék (1) arborétum (3) Ausztria (7) Balaton (4) balett (3) Ballada (2) bank (1) barátok (13) Bécs (10) boldogság (1) bor (2) Budapest (27) csak úgy (19) család (38) Csehország (3) csoki (2) divat (1) doki (5) egészség (2) egyestés (1) Egyiptom (2) ékszer (1) élmény (1) emlékek (16) esszék (3) étterem (7) ezjó (19) festészet (4) film (12) foci (1) fotó (5) Füles (1) Gaudi (1) gazdaság (1) gonosz (1) gyász (7) gyerek (3) háború (3) hagyomány (4) hatalom (4) hazánk (33) házasság (7) (3) Hollandia (14) Horvátország (1) ígéret (1) irodalom (3) Itália (10) játék (2) jókívánság (10) kaland (1) Káli-medence (2) kapcsolat (3) kár (2) karácsony (6) karikatúra (1) kert (6) Kiállítás (8) Kirándulás (27) koncert (1) konyha (13) könyv (21) környezet (6) krimi (5) kultúra (41) kutya (1) London (6) macska (1) Málta (7) mesélek (19) munka (14) művészet (12) múzeum (17) Nemzeti Park (1) nők (7) nosztalgia (10) oceanárium (1) oknyomozás (1) oktatás (2) olvasmány (23) opera (14) öregség (1) ötlet (1) ötvenhat (4) Passio (1) Pécs (4) pénz (15) politika (26) régészet (2) repülés (5) rohanás (1) romantika (1) Sajnos (15) scifi (3) Skócia (1) Slamperáj (19) sör (2) sosetanulunk (1) Spanyolország (15) sport (13) szecesszió (4) Szeged (1) szerelem (1) szerencse (1) színház (28) Szlovénia (1) szocreál (1) szökőkút (1) szórakozás (14) tánc (13) tanulás (2) technika (1) Télapó (1) telek (1) templom (10) tengerpart (2) természet (9) történelem (27) tudomány (3) tutifrankó (9) ünnep (21) USA (17) utazás (70) üzlet (3) vágy (3) válás (3) vár (7) városnézés (53) végrendelet (1) vers (26) vígjáték (1) virág (13) víz (6) vulkán (1) wellness (3) zene (58) zoo (2) Címkefelhő

Tadamm

"De az a máglyára vetett Radnóti-kötet nekem azt üzeni: muszáj szólni.

Hát az egyházaknak, különösen a „történelmieknek”? Nem kellene végre komolyan megsértődniük, hogy orrba-szájba zsidózó, cigányozó, buzizó (igen!) szervezetek, emberek magukat „kereszténységükkel” akarják „igazolni”? Nem kellene minden korábbinál határozottabban visszautasítani, hogy a legaljasabb törekvéseket próbálják a keresztény hittel „szentesíteni”? Nem kellene a híveknek elmondani, milyen sátáni bűnökről van szó? Nem kellene a társadalomnak megüzenni: nem hagyják szó nélkül, ha gyilkos indulatok fertőzöttjei keresztényinek mondják a barbár aljasságot?"

2010.10.15. 12:17 alaurent

Pécs 3.

Kilépve az 1600 évvel ezelőtti múltból, még elkanyarodtam a Székesegyház felé.

Az első, e helyen álló templomról nincsenek pontos információk, de az, hogy 1009 óta püspökség a hely, arra enged következtetni, hogy a felszínen látható templom is akkortól kezdett épülni. Az altemplom alapfalai bizonyosan IV. századiak, négyszáz évvel későbbi bővítéssel, erre épült rá Szent István körül a Székesegyház szentélye. Ebből a századból való a két nyugati torony is. A keletiek középkoriak.

A templom sorsa meglehetősen hányattatott, tatár, tűzvész, török, Vak Bottyán, szerbek pusztították, amit közben felépített a város népe. Pollack Mihály alakította ki a klasszicista külső falakat - nem kis részben a székesegyház súlyosbodó statikai problémáinak megoldására. A Millenniumra újabb átalakítás következett, amelyben az Árpád-kori állapotokra alakítják vissza, amit lehet, ezt az állapotot láthatjuk most. A déli főbejárat csak kétszáz éve létezik, azóta ez az oldal a templom főhomlokzata és ez adja az emblematikus megjelenését is.

A déli főkapu sokáig nyitott előtérrel rendelkezett, de ezen a mára változtatni kellett, - részben a kis- és nagydolgozók, részben az itt alvó hajléktalanok miatt, az apropót a Millennium adta hozzá. Bizonyos, hogy az egyház, küldetéséhez és szellemiségéhez hűen a kiszorításon kívül legalább a hajléktalanokért tett is valamit.

A kapu egyébként grandiózusra és a helyhez méltóra sikerült, Rétfalvi Sándor alkotása szervesen illeszkedik a felette lévő Szűz Mária és a hat magyar szent ábrázoláshoz (Kiss György szobrász munkája, aki a Parlament, az Iparművészeti  Múzeum szobrainak egy részét, és a Hősök-terei Károly Róbert szobrot is alkotta, valamint övé a Székesegyház előtti Szepessy Ignác püspök szobra is), valamint a meglévő íves szerkezetekhez. Maga a kapu a nagy templomkapu-elődökhoz hasonlóan szobor is egyben. A Szobor vázát a szőlő leveles indái-fürtjei-hajtásai adják, amelyben mindkét szárnyon egy-egy kétalakos jelenet található akereszténység történetéből (a mellékelt képen Szent István átadja a Székesegyház makettjét Mór püspöknek a püspökség megalapításakor, közvetlen az oszlop mellett kivehető, a másikon Krisztus és Szent Péter a kulccsal láthatók), valamint középen galamb képében a Szentlélek került megformázásra.

A belső, meglévő, kazettás kapu minden kazettája egy-egy féldomborművű jelenetet kapott, ezek aranyozást kaptak, hogy kiemeljék az első, áttört kapu motívumait. A jelenetek a Biblia egyes történeteit ábrázolják. Látni kell, meg kell állni előtte.

Négy éve nem értettünk egyet a belépésről a helyi cerberusokkal: mára a csak imádkozni akarók a Corpus Christi kápolnában (Lotz Károly faliképei alatt) imádkozhatnak. A többiek belépőt fizetnek. Lotzon kívül még rengeteg értéket és látnivalót tartalmaz a Székesegyház.

Az utam a Múzeum-utcán folytatódott, ez már csak rohanás, el a múzeumok előtt, majd vissza a Janus Pannonius utcába, ott a szerelmesek fala felújítva, újabb kerítésszárnnyal kibővítve, a sok ezernyi régi lakattal rajta, és az átadás óta feltett néhány újabbal. Remélem, a mellékelt képen szereplő lakat olvasata a pozitív változat.

Jakovali Hasszán Dzsámi Pécs, oldalfal és ablakA Jakovali Hasszán Dzsámi nem változott kívülről, szép súroló fény volt a délkeleti oldalon, emlékeztetőül itt a kép róla. A téren rendezett fotókiállításról már tettem fel képet pár napja.

Vissza a Zsolnay-térre, buszra szállni és agyő Pécs! Buszra várva érdekes emlékmű a falon, hol itt az éberség? (Remélem, senki nem csap a homlokára ettől.)

Ami elmaradt: a Székesegyház, az október végéig nyitvatartó Rippl-Rónai és Munkácsi kiállítások, ez utóbbiak végleg. A séta az Avason, a leülés a sétálóutcában egy kávéra, és a kíváncsiságom kivinne a Zsolnay-gyárhoz is, a ZSolnay Kultúrális Negyedbe, ha már háromnegyed év késéssel végre megnyílt. Valamint minden jobb kávézóban és kiállítóteremben van valami érdekes, ötletes, ahogy a szemem sarkából a plakátokat elolvastam...

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra templom hazánk városnézés Pécs


A bejegyzés trackback címe:

https://laur.blog.hu/api/trackback/id/tr955884432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása