Tortuga 2.

Írok, ha úgy érzem. Olvasok, mindig.

Friss topikok

  • alaurent: Kösz a figyelmeztetést, javítottam. (2013.03.08. 07:30) Tadamm
  • perenne-2: A várost felvásárolták az oroszok (szó szerint), így a tulajdonosokat hallottad. (2012.11.14. 06:17) Karlovy Vary

Címkék

ajándék (1) arborétum (3) Ausztria (7) Balaton (4) balett (3) Ballada (2) bank (1) barátok (13) Bécs (10) boldogság (1) bor (2) Budapest (27) csak úgy (19) család (38) Csehország (3) csoki (2) divat (1) doki (5) egészség (2) egyestés (1) Egyiptom (2) ékszer (1) élmény (1) emlékek (16) esszék (3) étterem (7) ezjó (19) festészet (4) film (12) foci (1) fotó (5) Füles (1) Gaudi (1) gazdaság (1) gonosz (1) gyász (7) gyerek (3) háború (3) hagyomány (4) hatalom (4) hazánk (33) házasság (7) (3) Hollandia (14) Horvátország (1) ígéret (1) irodalom (3) Itália (10) játék (2) jókívánság (10) kaland (1) Káli-medence (2) kapcsolat (3) kár (2) karácsony (6) karikatúra (1) kert (6) Kiállítás (8) Kirándulás (27) koncert (1) konyha (13) könyv (21) környezet (6) krimi (5) kultúra (41) kutya (1) London (6) macska (1) Málta (7) mesélek (19) munka (14) művészet (12) múzeum (17) Nemzeti Park (1) nők (7) nosztalgia (10) oceanárium (1) oknyomozás (1) oktatás (2) olvasmány (23) opera (14) öregség (1) ötlet (1) ötvenhat (4) Passio (1) Pécs (4) pénz (15) politika (26) régészet (2) repülés (5) rohanás (1) romantika (1) Sajnos (15) scifi (3) Skócia (1) Slamperáj (19) sör (2) sosetanulunk (1) Spanyolország (15) sport (13) szecesszió (4) Szeged (1) szerelem (1) szerencse (1) színház (28) Szlovénia (1) szocreál (1) szökőkút (1) szórakozás (14) tánc (13) tanulás (2) technika (1) Télapó (1) telek (1) templom (10) tengerpart (2) természet (9) történelem (27) tudomány (3) tutifrankó (9) ünnep (21) USA (17) utazás (70) üzlet (3) vágy (3) válás (3) vár (7) városnézés (53) végrendelet (1) vers (26) vígjáték (1) virág (13) víz (6) vulkán (1) wellness (3) zene (58) zoo (2) Címkefelhő

Tadamm

"De az a máglyára vetett Radnóti-kötet nekem azt üzeni: muszáj szólni.

Hát az egyházaknak, különösen a „történelmieknek”? Nem kellene végre komolyan megsértődniük, hogy orrba-szájba zsidózó, cigányozó, buzizó (igen!) szervezetek, emberek magukat „kereszténységükkel” akarják „igazolni”? Nem kellene minden korábbinál határozottabban visszautasítani, hogy a legaljasabb törekvéseket próbálják a keresztény hittel „szentesíteni”? Nem kellene a híveknek elmondani, milyen sátáni bűnökről van szó? Nem kellene a társadalomnak megüzenni: nem hagyják szó nélkül, ha gyilkos indulatok fertőzöttjei keresztényinek mondják a barbár aljasságot?"

2010.11.09. 13:14 alaurent

Eötvös-kilátó (képtelen)

Kálvária, SzentbékkállaKálvária-kép, SzentbékkállaA kőtengert elhagyva a falun keresztül indultunk a kilátóhoz, (bár a térkép a másik irányba, Mindszentkálla felé is jelzett egy kőtengert, de valami kell legközelebbre is), egy érdekes, jellegzetes kálvárián keresztül. A kálvária stációi szépen felújítva sorakoznak az út mentén, egy részük beépülve a vöröskőből épített kerítésbe. Fülkéik egy kivétellel üresek.

Szentbékkálla, keresztfeliratKereszt, SzentbékkállaA faluba érve egy kereszt fogad, amelyen nem várt aktualitással bíró felirat* figyelmeztet 1884-ből, aláírás János 4,11 (János közönséges első levelében). A kereszt talán 1710-ből való, ekkor a végvári harcoknak már emberöltő óta vége, a kurucok is vagy három éve jártak erre utoljára, a pestisjárvány éve, a vidék szegénységben, a földek java műveletlenül. A sváb betelepítés már elindult, legalábbis a tihanyi apátsághoz tartozó falvakban...

Népi építészet, 

SzentbékkállaA népi építészet szép példáit találni az utcában, amelyiken haladunk. Minőségi  felújítások - legalábbis kívülről - követik egymást. Követjük a kék jelzést a falu feletti dombra, ahol egy XVI. századi püspöki palota romja fogad, a Velétei-palotáé. Vélhetően a veszprémi püspök egy oklevélben említett, majd a török által feldúlt palotájának romjai. Egy helyiség falai magasan állnak, az ablakok formája nem kivehető, az egész magasabb, mint amilyen széles, valószínű a falu újjáépítésénél hordták szét. A homlokzati fal sarkán egy vöröskőből készült gyám ugrik ki, talán erkélyt tarthatott, de másik fele nincs. Pár lépésre falak állnak ki a földből, de azok egy jóval későbbi borospince romjai, a kövei hasonlók a palotáéihoz, talán nem véletlenül.

Szentbékkálla, Templom, 

TájékoztatóA rom után a jelzés a templom előtt elhaladva átvisz a falun, majd elindulunk a szőlőhegy felé. Másfél kilométer betonút után kocsiút, amelyik elindul felfelé a völgyben. Hamar ösvénnyé szelidül, és nekivág a meredeknek, gyorsan leküzdjük a  Fekete-hegyre vezető szintkülönbséget, és megérkezünk a Keleményes-kőhöz. A sziklák, amelyeken állunk, felülről nem mutatják meg a különlegességüket: ezek bazaltból vannak, és a  Szentgyörgy-hegyi bazaltoszlopok kistestvérei, réteges ("keleményes", ugye, milyen kár, hogy a köznyelvből kikopott ez a szó?) kivitelben. A kilátás gyönyörű innen.  Az egész medence a lábaink alatt, az őszi lombok, a lehullott levelek, a takaros nyaralók és borászatok, a távolban a párában a faluval.

Az út a fennsíkon vezet tovább a kilátóig. Hatalmas, dombon álló fenyők felé haladunk,a kopár mészkőfennsíkon, majd jobbra fordulva egy kis "tóálláshoz" érkezünk. Ezek a tavak a Fekete-hegy bazaltplatóján, a felszín süllyedéseiben keletkeznek a csapadék összegyűlésével, a vízzáró réteg meggátolja elszivárgásukat, és időszakosan kiszáradnak. A Bonta-tó a legnyugatibb a sorban. Szabad vízfelületet nem, nádast, sást annál többet láttunk.

Kis kaptató után már a kilátónál vagyunk. A mai fa-kilátó elődjét 1950-ben bazaltból építették. A kilátó Eötvös Károly (Falu jegyzője, Tiszaeszlári per stb.) nevét viseli, aki megírta a Utazás a Balaton körül című útleírását - érdemes beleolvasni. Az utazás 1875-ben történt, a megjelenése 25 évvel később.

Lefelé az út szőlők és nyaralók közt vezet.

A szállás felé megálltunk Akaliban az út menti kávézónál (a dörgicsei útelágazásnál, Fék Üzletház). A kávéjuk jó volt, a sütemények nagyon gyáriak, az idei országtortájuk ízetlen és pocsék, a marcipánt leszámítva, ötünkből a gyerek kóláját elfelejtette a pincérnő. Kár érte.

*

Szerelmeseim

ha igy szeretett minket

az Isten, nekünk is kell

egymást szeretnünk.

János 4,11

Szólj hozzá!

Címkék: barátok Káli-medence Kirándulás


A bejegyzés trackback címe:

https://laur.blog.hu/api/trackback/id/tr965884486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása