Tortuga 2.

Írok, ha úgy érzem. Olvasok, mindig.

Friss topikok

  • alaurent: Kösz a figyelmeztetést, javítottam. (2013.03.08. 07:30) Tadamm
  • perenne-2: A várost felvásárolták az oroszok (szó szerint), így a tulajdonosokat hallottad. (2012.11.14. 06:17) Karlovy Vary

Címkék

ajándék (1) arborétum (3) Ausztria (7) Balaton (4) balett (3) Ballada (2) bank (1) barátok (13) Bécs (10) boldogság (1) bor (2) Budapest (27) csak úgy (19) család (38) Csehország (3) csoki (2) divat (1) doki (5) egészség (2) egyestés (1) Egyiptom (2) ékszer (1) élmény (1) emlékek (16) esszék (3) étterem (7) ezjó (19) festészet (4) film (12) foci (1) fotó (5) Füles (1) Gaudi (1) gazdaság (1) gonosz (1) gyász (7) gyerek (3) háború (3) hagyomány (4) hatalom (4) hazánk (33) házasság (7) (3) Hollandia (14) Horvátország (1) ígéret (1) irodalom (3) Itália (10) játék (2) jókívánság (10) kaland (1) Káli-medence (2) kapcsolat (3) kár (2) karácsony (6) karikatúra (1) kert (6) Kiállítás (8) Kirándulás (27) koncert (1) konyha (13) könyv (21) környezet (6) krimi (5) kultúra (41) kutya (1) London (6) macska (1) Málta (7) mesélek (19) munka (14) művészet (12) múzeum (17) Nemzeti Park (1) nők (7) nosztalgia (10) oceanárium (1) oknyomozás (1) oktatás (2) olvasmány (23) opera (14) öregség (1) ötlet (1) ötvenhat (4) Passio (1) Pécs (4) pénz (15) politika (26) régészet (2) repülés (5) rohanás (1) romantika (1) Sajnos (15) scifi (3) Skócia (1) Slamperáj (19) sör (2) sosetanulunk (1) Spanyolország (15) sport (13) szecesszió (4) Szeged (1) szerelem (1) szerencse (1) színház (28) Szlovénia (1) szocreál (1) szökőkút (1) szórakozás (14) tánc (13) tanulás (2) technika (1) Télapó (1) telek (1) templom (10) tengerpart (2) természet (9) történelem (27) tudomány (3) tutifrankó (9) ünnep (21) USA (17) utazás (70) üzlet (3) vágy (3) válás (3) vár (7) városnézés (53) végrendelet (1) vers (26) vígjáték (1) virág (13) víz (6) vulkán (1) wellness (3) zene (58) zoo (2) Címkefelhő

Tadamm

"De az a máglyára vetett Radnóti-kötet nekem azt üzeni: muszáj szólni.

Hát az egyházaknak, különösen a „történelmieknek”? Nem kellene végre komolyan megsértődniük, hogy orrba-szájba zsidózó, cigányozó, buzizó (igen!) szervezetek, emberek magukat „kereszténységükkel” akarják „igazolni”? Nem kellene minden korábbinál határozottabban visszautasítani, hogy a legaljasabb törekvéseket próbálják a keresztény hittel „szentesíteni”? Nem kellene a híveknek elmondani, milyen sátáni bűnökről van szó? Nem kellene a társadalomnak megüzenni: nem hagyják szó nélkül, ha gyilkos indulatok fertőzöttjei keresztényinek mondják a barbár aljasságot?"

2010.12.28. 15:47 alaurent

Amszterdam'27

Nem a tipikus karácsony környéki uticél, de a barátaink visszamondták az eredetileg tervezett Alpok-beli pihenést, így csaptunk egyet a lecsóba (no és G szeretett volna jönni). Ahogy elnézem a várost, mások is érdemesnek találták a városlátogatást, a repülő is, a város is tele van emberrel.

A reptér az aggodalmaim ellenére rendben üzemelt, a beléptetés is normális volt (igaz, nem Ferihegy 1-ről indultunk), gyorsan becsekkoltunk, a beléptetés kultúrált volt. A gép is időben indult, és kis késéssel érkezett. Amszterdam repülőtere hatalmas, és közel van a városhoz, negyedóra vonattal. A jegyet automatából vettük, tudott angolul, és csak nyomkodni kellett, meg a célállomást tudni. Elvileg kártyát is kezelt volna, de az enyémet nem fogadta el, így aprónk maradékát nyelte be. Papírpénzt nem fogad el. A vonattal a Centrál Pályaudvarra mentünk, ahol a szomszédos peronról indult a vonatunk a szálláshoz. Ez is a városon belül volt, ha többet szervezkedünk, akkor itt már mehettünk volna  a metróval is, a célmegállónk közös állomás (szeretem, ha látszik a koncepció a közlekedésen, itt a metró és a vonat közös peronhoz áll, az átszállás a vidéki versenyzőknek sem okoz nehézséget).

Séta a csatornák mentén: a Süsskind-híd felnyitható mechanikája lenyűgözött az egyszerűségénél fogva. Működés közben nem láthattuk, de éjszakai kivilágításban igen.

A kerékpárosok feltétlen elsőbbsége abban látható, hogy a sávjukat mindenki tiszteletben tartja, külön közlekedési lámpájuk van, és, hogy a járdák nincsenek letakarítva a hótól, de a kerékpárutak igen. Ez utóbbi három nap alatt sem változott.

Karácsonyi vásár a Rembrandt-téren korcsolyapályával, ringlisspíllel, részeg, a rénszarvasra félreérthetően támaszkodó hóemberrel, gagyibóvli rakáson, osztrák üveges glühwein, és jagermeister jégbe hűtve.

Theatre Tuschinsky: art deko mozi, működik, öt terem legalább, ennyiben volt vetítés kiírva aznapra.

Virágpiac: este hatig nyitva, ezernyi vágott virág, hagyma, starter-kitt marihuánához, pálmákhoz, liliomokhoz, kertészkedőknek aranybánya. Mi két hatalmas amarillisz-hagymára csábultunk el, majd lesz kép, ha kihajtanak. 15 cm kerület? itt átmérőben voltak ilyenek...

A csatorna partján sétáltunk tovább, keskenynél keskenyebb, da annál magasabb házak és lakóhajók között.

A belváros igen zsúfolt, a 60-as évekbeli lakásfoglalásokra ma nem kerülhetne sor, a felújított épületeknek van gazdájuk és bérleti jogért is hat évet kell sorba állni.A lakóhajó sem megoldás, mert a számuk 2600-ban van maximálva, itt is hosszú a sor. A hajóhely bérleti joga is komoly áron vált tulajdonost, ha ugyan van valaki, aki meg akar tőle szabadulni.

Magna Plaza, Ristretto Cafe a 2.-on. A Pláza nem nagy, a valahai főposta épületében, árkádok, oszlopok között kapott helyet, áttekinthető az egész. A két csarnokban a világítást egy-egy űrkompra emlékeztető lámpa adja. Szendvicset ettünk, kávéztunk, melegedtünk a sok séta után. A wc 0,5 euró, de itt is, máshol is tiszta. A piszoárban benne a légy, megkönnyítendő a célzást :).

Mellette ott a Dam, Amszterdam főtere a palotával (amelyet teljesen állványok fednek, de látogatható), a Mme Tussaud-kiállítással, az obeliszkkel, amely a második világháború hőseinek, a civil ellenállásnak állít emléket. Jobbra-balra sétálóutcák indulnak belőle, a boltok mint otthon, felejtős. Sok kávézó és vendéglő van a környéken, nehéz választani, ezért is lett a Magna Plaza kávézója az ebédelőhelyünk.

Itt már a vöröslámpás negyed szélén vagyunk, érdekes a portálon a két felirat - itt megférnek békében.

Megpróbálkozunk a Nieuwe Kerkkel, de kiállítás van benne. Az 'újtemplom' több, mint hatszáz éves, jelenlegi nagyságát is már 1500-ban elérte. Hatalmas terek, kereszt- és oldalhajók, pici tornyokkal: nehogy már magasabb legyen a városházánál! 1645-től protestáns templom, az utóbbi 200 évben itt iktatják be a királyokat-királynőket, utoljára Beatrixot 1980-ban. Előtte nagy felújításon esett át, ma egy kulturális alapítvány üzemelteti, most is egy kiállítás miatt nem tudtunk bemenni, csak másnap.

Centrál-pályaudvar az út végén, majd mellette  továbbsétáltunk a NEMO felé: hatalmas hajóorra emlékeztető épület, belül mint nálunk a csodák palotája, tömérdek gyerekkel (G-t érdekelték a programok és a shopban kapható kísérleti eszközök), mellette kikötve az Amsterdam nevű 42 ágyús háromárbócos replika.

 

A hajó története is érdekes, nem csak a hajó maga. Készült 1748-ban, első útjára indult volna Batáviába és vissza, kétszer visszafordult a viharok miatt, majd harmadjára a brit szigetek egy Hastings-közeli öblében a vihar kettétörte és elsüllyedt. A legénysége, 205 fő, a 40 katona, és az 5 utas megmenekültek. A roncsot 1969-ben, egy tavaszi, szokatlanul mély apálynál fedezték fel. Rakománya, ami textil, bor, tollak/ceruzák, hazai áruk és rengeteg ezüstgulden volt, a roncsban hevernek. Próbaásatásokat végeztek az azonnal levédett roncsban, és kisebb mennyiséget fel is hoztak a rakományból. A hajót 1990-re másolatban elkészítette 400 önkéntes, korabeli szerszámok használatával. A hajó ma múzeum, gyanítom, a hajózóképességében az elődje sorsát figyelembe véve olyan nagyon nem lehet biztos senki.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: múzeum városnézés Hollandia


A bejegyzés trackback címe:

https://laur.blog.hu/api/trackback/id/tr255884690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása