Tortuga 2.

Írok, ha úgy érzem. Olvasok, mindig.

Friss topikok

  • alaurent: Kösz a figyelmeztetést, javítottam. (2013.03.08. 07:30) Tadamm
  • perenne-2: A várost felvásárolták az oroszok (szó szerint), így a tulajdonosokat hallottad. (2012.11.14. 06:17) Karlovy Vary

Címkék

ajándék (1) arborétum (3) Ausztria (7) Balaton (4) balett (3) Ballada (2) bank (1) barátok (13) Bécs (10) boldogság (1) bor (2) Budapest (27) csak úgy (19) család (38) Csehország (3) csoki (2) divat (1) doki (5) egészség (2) egyestés (1) Egyiptom (2) ékszer (1) élmény (1) emlékek (16) esszék (3) étterem (7) ezjó (19) festészet (4) film (12) foci (1) fotó (5) Füles (1) Gaudi (1) gazdaság (1) gonosz (1) gyász (7) gyerek (3) háború (3) hagyomány (4) hatalom (4) hazánk (33) házasság (7) (3) Hollandia (14) Horvátország (1) ígéret (1) irodalom (3) Itália (10) játék (2) jókívánság (10) kaland (1) Káli-medence (2) kapcsolat (3) kár (2) karácsony (6) karikatúra (1) kert (6) Kiállítás (8) Kirándulás (27) koncert (1) konyha (13) könyv (21) környezet (6) krimi (5) kultúra (41) kutya (1) London (6) macska (1) Málta (7) mesélek (19) munka (14) művészet (12) múzeum (17) Nemzeti Park (1) nők (7) nosztalgia (10) oceanárium (1) oknyomozás (1) oktatás (2) olvasmány (23) opera (14) öregség (1) ötlet (1) ötvenhat (4) Passio (1) Pécs (4) pénz (15) politika (26) régészet (2) repülés (5) rohanás (1) romantika (1) Sajnos (15) scifi (3) Skócia (1) Slamperáj (19) sör (2) sosetanulunk (1) Spanyolország (15) sport (13) szecesszió (4) Szeged (1) szerelem (1) szerencse (1) színház (28) Szlovénia (1) szocreál (1) szökőkút (1) szórakozás (14) tánc (13) tanulás (2) technika (1) Télapó (1) telek (1) templom (10) tengerpart (2) természet (9) történelem (27) tudomány (3) tutifrankó (9) ünnep (21) USA (17) utazás (70) üzlet (3) vágy (3) válás (3) vár (7) városnézés (53) végrendelet (1) vers (26) vígjáték (1) virág (13) víz (6) vulkán (1) wellness (3) zene (58) zoo (2) Címkefelhő

Tadamm

"De az a máglyára vetett Radnóti-kötet nekem azt üzeni: muszáj szólni.

Hát az egyházaknak, különösen a „történelmieknek”? Nem kellene végre komolyan megsértődniük, hogy orrba-szájba zsidózó, cigányozó, buzizó (igen!) szervezetek, emberek magukat „kereszténységükkel” akarják „igazolni”? Nem kellene minden korábbinál határozottabban visszautasítani, hogy a legaljasabb törekvéseket próbálják a keresztény hittel „szentesíteni”? Nem kellene a híveknek elmondani, milyen sátáni bűnökről van szó? Nem kellene a társadalomnak megüzenni: nem hagyják szó nélkül, ha gyilkos indulatok fertőzöttjei keresztényinek mondják a barbár aljasságot?"

2011.05.13. 17:36 alaurent

Balaton-felvidék

A Cser kiadó adta ki Krizsán András-Somogyi Győző: A Balaton-felvidék tájba simuló népi építészete című könyvét, amelyet bizton elkerülte volna a figyelmem, ha nem látom a molyon. De nem kerülte el, így - érintettségem okán, és az ott látható mintaoldalak alapján - azonnal megszereztem.
A könyv szinte egy jajkiáltás, figyelemfelhívás arra, ami - részben legalábbis - eltűnni készül, az életmód, a gazdasági változások, a régi megélhetési formák kihalása, megszűnése miatt. Az egyetlen szerencse, hogy a kiürülő házakba újonnan költözők között akadnak olyanok, akiknek fontos a múlt, a valamikori falukép megőrzése, avagy a ház külsejének a hagyományok szerinti alakítása. Vannak jó és rossz példák is felsorolva, illusztrálva.
Krizsán Andrásé a szöveg. Messziről indul: bevezetésképpen a hely szellemétől (úgy általában) a tájalakító részekig: a helyben található építőanyagok, a gazdasági környezeten és az egykori társadalmi szerkezeten át a látványt meghatározó présházas domboldalakig számba vesz mindent, ami fontos. Mindent, ami ahhoz kell, hogy az ember igazán otthon legyen a világában, a környezetében, a házában. A porta kialakításáról, telek-beosztásról, az építési szokásokról, födémről, ház külső képéről, és meghatározó eleméről, a kéményről egy-egy fejezet szól.
Sosem hosszan, mindig csak egy-két oldal az egész, és mégis körüljárja, bemutatja, amit szeretne, és a veretes mondatokból a féltés, az aggodalom hallatszik - a hely és az épített örökség feltétlen tisztelete sőt szeretete mellett.
Sokat foglalkozik - egy-két kitekintő mondatot leszámítva mondhatni kizárólagosan - a Káli-medence és falvaival, ami egyrészt érthető, hiszen az itteni értékeket a hatvanas évek modernizálási hulláma nem érte el, illetve amire ideért, már a védelem szándéka erősebbnek bizonyult az üzleti szempontoknál, másrészt fájó hiányérzetet hagy azokban, akik a felvidék távolabbi falvaiban érdekeltek.
A második rész Somogyi Győző munkája, Balaton-felvidéki képtár címmel. A szerző avatott szemmel találja meg a rajzok tárgyát, a táj, a domboldalak-tanúhegyek-szőlőshegyek képeitől a vakolathímekig, homlokzati névjegyekig. A kötet végén egy hatalmas, Salföldet ábrázoló plakáttal lep meg a kiadó, gyanítom, a nyáron több helyen látjuk majd bekeretezve a környékbeli vendéglátóhelyeken, panziókban.
A kötetet mindenkinek ajánlom, aki ott lakik, aki járt arra, vagy szeretett volna megfordulni ott: a szöveg komolysága, politúrozott mondatai kihangsúlyozzák, amit a Balaton-felvidéki házak érdes vakolat-textúráját utánzó papír is sugall, ez olyan érték, amelyet mindenkinek látnia kell, hazánk egyik gyöngyszeme. Az irodalomjegyzéke bőséges, ha valaki kedvet kap, van merre továbbmennie.
Egyetlen apró hiányérzetem maradt a könyv után: akárhol kinyitom, minden szürke-fekete-fehér - sem a nyelv, sem az ábrák-képek nem adják vissza a szövegben is megemlített színes magyar mediterránumot.

 

Szólj hozzá!

Címkék: könyv kultúra környezet hagyomány hazánk Balaton


A bejegyzés trackback címe:

https://laur.blog.hu/api/trackback/id/tr316072378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása