Tortuga 2.

Írok, ha úgy érzem. Olvasok, mindig.

Friss topikok

  • alaurent: Kösz a figyelmeztetést, javítottam. (2013.03.08. 07:30) Tadamm
  • perenne-2: A várost felvásárolták az oroszok (szó szerint), így a tulajdonosokat hallottad. (2012.11.14. 06:17) Karlovy Vary

Címkék

ajándék (1) arborétum (3) Ausztria (7) Balaton (4) balett (3) Ballada (2) bank (1) barátok (13) Bécs (10) boldogság (1) bor (2) Budapest (27) csak úgy (19) család (38) Csehország (3) csoki (2) divat (1) doki (5) egészség (2) egyestés (1) Egyiptom (2) ékszer (1) élmény (1) emlékek (16) esszék (3) étterem (7) ezjó (19) festészet (4) film (12) foci (1) fotó (5) Füles (1) Gaudi (1) gazdaság (1) gonosz (1) gyász (7) gyerek (3) háború (3) hagyomány (4) hatalom (4) hazánk (33) házasság (7) (3) Hollandia (14) Horvátország (1) ígéret (1) irodalom (3) Itália (10) játék (2) jókívánság (10) kaland (1) Káli-medence (2) kapcsolat (3) kár (2) karácsony (6) karikatúra (1) kert (6) Kiállítás (8) Kirándulás (27) koncert (1) konyha (13) könyv (21) környezet (6) krimi (5) kultúra (41) kutya (1) London (6) macska (1) Málta (7) mesélek (19) munka (14) művészet (12) múzeum (17) Nemzeti Park (1) nők (7) nosztalgia (10) oceanárium (1) oknyomozás (1) oktatás (2) olvasmány (23) opera (14) öregség (1) ötlet (1) ötvenhat (4) Passio (1) Pécs (4) pénz (15) politika (26) régészet (2) repülés (5) rohanás (1) romantika (1) Sajnos (15) scifi (3) Skócia (1) Slamperáj (19) sör (2) sosetanulunk (1) Spanyolország (15) sport (13) szecesszió (4) Szeged (1) szerelem (1) szerencse (1) színház (28) Szlovénia (1) szocreál (1) szökőkút (1) szórakozás (14) tánc (13) tanulás (2) technika (1) Télapó (1) telek (1) templom (10) tengerpart (2) természet (9) történelem (27) tudomány (3) tutifrankó (9) ünnep (21) USA (17) utazás (70) üzlet (3) vágy (3) válás (3) vár (7) városnézés (53) végrendelet (1) vers (26) vígjáték (1) virág (13) víz (6) vulkán (1) wellness (3) zene (58) zoo (2) Címkefelhő

Tadamm

"De az a máglyára vetett Radnóti-kötet nekem azt üzeni: muszáj szólni.

Hát az egyházaknak, különösen a „történelmieknek”? Nem kellene végre komolyan megsértődniük, hogy orrba-szájba zsidózó, cigányozó, buzizó (igen!) szervezetek, emberek magukat „kereszténységükkel” akarják „igazolni”? Nem kellene minden korábbinál határozottabban visszautasítani, hogy a legaljasabb törekvéseket próbálják a keresztény hittel „szentesíteni”? Nem kellene a híveknek elmondani, milyen sátáni bűnökről van szó? Nem kellene a társadalomnak megüzenni: nem hagyják szó nélkül, ha gyilkos indulatok fertőzöttjei keresztényinek mondják a barbár aljasságot?"

2011.05.29. 10:39 alaurent

Időtlen válság

„A magyar kormány figyelmen kívül hagyta a helyzettel kapcsolatos figyelmeztetéseket, s semmit sem tett. A pénzügyminiszterből hiányzott mind a helyzet súlyosságának felismeréséhez szükséges komolyság, mind pedig a bátorság ahhoz, hogy az állam pénzügyeit rendbe tegye. A kormány többi tagja is felelős azonban, mivel nem voltak képesek régi beidegződéseiktől függetleníteni magukat, s nem tudták reálisan felmérni Magyarország jelenlegi korlátait. Megengedett volt, hogy a politikai döntéseket személyes megfontolások és presztízsszempontok befolyásolják, s hogy olyan megoldásként fogadják el a külföldi hitelek felvételét, mely minden bajt helyrehoz. Mindezt úgy, hogy nem mérték föl, vajon képes-e az ország az eladósodás következtében felmerült terhek viselésére.”

E súlyos ítélet egy (...) angol jelentésből származik, melyet Magyarország pénzügyi csődjéről készítettek. Minden részletezés helyett  sok mindent elmond Magyarország gazdasági struktúrájáról és hibáiról a jelentés, amely az így kialakult súlyos gazdasági válságidőszakban a magyar gazdaságnak az alábbi 9 pontos rekonstrukciós programjavaslatot adta.

„1. Újra be kell vezetni a külföld pénzügyi ellenőrzését.

2. Távoznia kell a jelenlegi pénzügyminiszternek.

3. A költségvetés jövőbeni egyensúlyának érdekében az állami kiadásokat radikálisan csökkenteni kell minden területen, és adóemeléseket kell végrehajtani. A fizetések és a nyugdíjak ugyanis a költségvetési kiadások 55%-ára rúgnak.

4. Csökkenteni kell a behozatalt, és meg kell tiltani a luxusjellegű cikkek importját.

5. A termelést újjá kell szervezni. Kevesebb búza, több szarvasmarha, baromfi, tojás és gyümölcs.

6. Felül kell vizsgálni a kereskedelmi szerződéseket.

7. Meg kell tiltani a törvényhatóságok, városok, vármegyék külföldi kölcsönfelvételét, ugyanígy minden más köztestületét.

8. Alapos vizsgálat tárgyává kell tenni a magánbankok helyzetét: csökkenteni kell a bankok számát vagy egyesítéssel, vagy felszámolással.

9. Ki kell bővíteni a Magyar Nemzeti Bank jelenlegi vezetőségét, a bank ugyanis politikája tekintetében nem kellően független a magyar magánbankok befolyásától.”

Történt mindez 1931 augusztusában. Akinek még van türelme, itt egy kis környezetleírás, hol is vagyunk.

A vesztes háború után a szétcincált gazdaságú ország képtelen volt önállóan megállni a lábán. A győztesek - megfelelő feltételekkel - készségesen adtak kölcsönt.

A húszas években felvett külföldi kölcsönök nem kis hányadát infrastrukturális célokra fordították. Ipari és mezőgazdasági vállalatok ugyanakkor jelentős összegű, rövid lejáratú hiteleket – állandó meghosszabbítással – hosszú lejáratú célokra vettek fel. Emellett e kölcsönök többszörös banki közvetítéssel, így magas törlesztési teherrel kerültek a hitelezőkhöz, aminek következtében a visszafizetés is igen bizonytalanná vált. Közgazdász szemmel a kormányzat természetesen nem marasztalható el amiatt, hogy a külföldi forrásokat lassan megtérülő célokra használta, hiszen ezek minden hátrányuk ellenére jelentősen hozzájárultak az állandó munkanélküliség időszakos enyhítéséhez, és az sem hagyható figyelmen kívül, hogy e beruházások révén az értékesítési lehetőségékben kevéssé bővelkedő iparágak is megrendeléshez jutottak.

1928 második felében aggasztó jelek mutatkoztak a nemzetközi pénzpiacon. A nemzetközi valutáris rendszer súlyos működési zavarokkal küszködött. A kormányzat, hogy kivédje ennek hatását a magyar gazdaságra, ismét kölcsönökért folyamodott. (Bethlen István a jóvátételi terheket véglegesen rendező konferenciákon az 1924. évi stabilizációs kölcsönnel azonos nagyságú hitelt kért a nagyhatalmaktól.) A miniszterelnöknek azonban csak egy rövid lejáratú külföldi hitelt sikerült szereznie 1930 végére. Ez, mint pár hónappal később kiderült, a magyar gazdaság nehézségeinek gyors megoldásához kevés volt. Ráadásul a hitelezők csak pontosan meghatározott célokra nyújtották e rövid lejáratú kölcsönt is.

1931 elején, amikor a magyar diplomaták „sürgős és szigorúan bizalmas” táviratokban fordultak egyik legrégibb hitelező csoportjukhoz, a Rothschild bankházhoz, az a nagy összegű kölcsönkérelem elbírálásához két szakértőt küldött Magyarországra. E szakértők furcsa eseményekről számoltak be jelentésükben. Kiderült, a magyar kormány az 1930 novemberében felvett kölcsönt nem az előírt célokra fordította, a költségvetési adatok többsége valótlannak bizonyult, egyszóval: az állampénztári gazdálkodás körül súlyos zavarok mutatkoztak. A rendszeresen közzétett költségvetési többlet helyett hiány volt, s a kormány különböző alapokról, kiadásokról sem tudott elszámolni.

Következményképpen Bethlennek le kellett mondania, majd rövid átmenet után következett Gömbös Gyula kormánya.

Forrás:

http://www.tankonyvtar.hu/historia-1984-02/historia-1984-02-081013-1

(FERBER Katalin cikke alapján)

Van-e bármi okunk feltételezni, hogy a politikusok képesek tanulni a múlt hibáiból? Gyanítom, még a mi kárunkon sem.

Szólj hozzá!

Címkék: politika történelem pénz hazánk


A bejegyzés trackback címe:

https://laur.blog.hu/api/trackback/id/tr975872197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása