Tortuga 2.

Írok, ha úgy érzem. Olvasok, mindig.

Friss topikok

  • alaurent: Kösz a figyelmeztetést, javítottam. (2013.03.08. 07:30) Tadamm
  • perenne-2: A várost felvásárolták az oroszok (szó szerint), így a tulajdonosokat hallottad. (2012.11.14. 06:17) Karlovy Vary

Címkék

ajándék (1) arborétum (3) Ausztria (7) Balaton (4) balett (3) Ballada (2) bank (1) barátok (13) Bécs (10) boldogság (1) bor (2) Budapest (27) csak úgy (19) család (38) Csehország (3) csoki (2) divat (1) doki (5) egészség (2) egyestés (1) Egyiptom (2) ékszer (1) élmény (1) emlékek (16) esszék (3) étterem (7) ezjó (19) festészet (4) film (12) foci (1) fotó (5) Füles (1) Gaudi (1) gazdaság (1) gonosz (1) gyász (7) gyerek (3) háború (3) hagyomány (4) hatalom (4) hazánk (33) házasság (7) (3) Hollandia (14) Horvátország (1) ígéret (1) irodalom (3) Itália (10) játék (2) jókívánság (10) kaland (1) Káli-medence (2) kapcsolat (3) kár (2) karácsony (6) karikatúra (1) kert (6) Kiállítás (8) Kirándulás (27) koncert (1) konyha (13) könyv (21) környezet (6) krimi (5) kultúra (41) kutya (1) London (6) macska (1) Málta (7) mesélek (19) munka (14) művészet (12) múzeum (17) Nemzeti Park (1) nők (7) nosztalgia (10) oceanárium (1) oknyomozás (1) oktatás (2) olvasmány (23) opera (14) öregség (1) ötlet (1) ötvenhat (4) Passio (1) Pécs (4) pénz (15) politika (26) régészet (2) repülés (5) rohanás (1) romantika (1) Sajnos (15) scifi (3) Skócia (1) Slamperáj (19) sör (2) sosetanulunk (1) Spanyolország (15) sport (13) szecesszió (4) Szeged (1) szerelem (1) szerencse (1) színház (28) Szlovénia (1) szocreál (1) szökőkút (1) szórakozás (14) tánc (13) tanulás (2) technika (1) Télapó (1) telek (1) templom (10) tengerpart (2) természet (9) történelem (27) tudomány (3) tutifrankó (9) ünnep (21) USA (17) utazás (70) üzlet (3) vágy (3) válás (3) vár (7) városnézés (53) végrendelet (1) vers (26) vígjáték (1) virág (13) víz (6) vulkán (1) wellness (3) zene (58) zoo (2) Címkefelhő

Tadamm

"De az a máglyára vetett Radnóti-kötet nekem azt üzeni: muszáj szólni.

Hát az egyházaknak, különösen a „történelmieknek”? Nem kellene végre komolyan megsértődniük, hogy orrba-szájba zsidózó, cigányozó, buzizó (igen!) szervezetek, emberek magukat „kereszténységükkel” akarják „igazolni”? Nem kellene minden korábbinál határozottabban visszautasítani, hogy a legaljasabb törekvéseket próbálják a keresztény hittel „szentesíteni”? Nem kellene a híveknek elmondani, milyen sátáni bűnökről van szó? Nem kellene a társadalomnak megüzenni: nem hagyják szó nélkül, ha gyilkos indulatok fertőzöttjei keresztényinek mondják a barbár aljasságot?"

2011.06.14. 18:14 alaurent

E-könyv

 

Került a családba egy Kindle, és kipróbáltam.

Volt prekoncepcióm, úgy gondoltam, hogy a könyv, az könyv, a szaga, a képek, a papír, a lapozás, a súlya az öledben...

Már régebben levadásztam a netről Cs. Szabó Sándor Gyűrűző idő című könyvét, kíváncsi voltam, az alapötletből, ami remek, mit tud kihozni a szerző. Nosza, akkor legyen ez a kísérleti alany, esténként, az alvástól lopott időben, zömmel ágyban fekve olvassak e-bookot.

Először a Kindléről. Van hozzá fájintos kis bőrtok, amiben, mint egy könyv kemény borítólapjai között, szerényen lapul meg az eszköz. A kijelzője álló vagy fekvő formátumban is olvasható, én maradtam a borító által is sugallt, könyv-szerű állóban. Az e-ink technológia nagyon jól olvasható, minél világosabb van, annál kontrasztosabb, napon olvasva is kipróbáltam, de az olvasólámpánál is tökéletes. Egy darabig persze hülyén kapirgáltam a felületén a lapozáshoz, aztán ráállt az ujjam a szélén elhelyezett nagy gombra.

A fájl, amit letöltöttem, pdf volt, aminek a betűmérete vagy nagyon kicsi a szememnek, vagy kilógott a képről a sorok vége (lehet az ablakot csúsztatni rajta, nade soronként oda-vissza? nincs az az érdekes regény!), gugli a barátom, és segített. Letöltöttem egy Calibre-t, amiben lehet a különféle formátumok között konvertálni - a pdf-et is lekonvertálta MOBI-ba, amit a Kindle már szeret. Kis szépséghibája volt a konverziónak, hogy az oldalszámozást is szövegnek vette, és pl. egy szó közepén megjelent egy 47-es szám, ami azért kezelhető probléma, és eltörpül a szöveg tetszőleges nagyíthatósága, és automatikus képernyőre tördelése mellett.

És, ha a pdf-et az Amazonnak küldöm el, ő visszaküldi prc-ben, ami a Kindle saját formátuma - az egész folyamat ingyenes, ha az olvasóhoz beregisztrált amazonos emailt használom, majd ez is megér egy próbát.

Az első napokon szokatlannak éreztem az olvasást - kényelmetlennek azért nem mondanám -, de ez fokozatosan elmúlt, és szégyen ide, szégyen oda, maradt az olvasás öröme, függetlenül a szöveghordozótól. Ugyanúgy automatizmussá vált a lapozás, a kézben tartás, mintha papíralapú könyvet olvasnék, és cseppet sem volt furcsa, vagy más.

Magáról a könyvről. A szerző történelemtanár, Csurgón tanít, a regény is ott játszódik. Az alapötlet egyszerű: végiggondolni a magyar történelmet, eljátszani a "mi lett volna, ha" gondolattal. Milyen lenne ma az ország, ha nem hal ki az Árpád-ház? Ha a tatárok utolérik a menekülő IV. Bélát, és megsemmisítik az államot? Ha a Hunyadi-ház fennmarad? Győz a Tanácsköztársaság? 56-ot az oroszok nem tudják, csak atomfegyverrel leverni?

A különböző korokban ugyanaz a történet játszódik, mindig egy következő fejezetet kapunk belőle, finoman hozzáigazítva az aktuális valóság kereteihez. Egy hol valóságos, hol misztikus szerelmi szál is végigfut a regényen, de végül megoldatlan-föltáratlan marad.

Elolvastam, elsőtől az utolsó betűig, és ilyen erős hiányérzettel könyvet még le nem tettem. Minden vázlatos, elnagyolt, odavetett sőt -kent, krimiszerű szálak bukkannak elő és vesznek a semmibe, a szereplők, egy-két kivétellel, sematikusak, kliséemberek. Kár érte. Nagyon sok lehetőség volt benne, és nagyon sok maradt benne - az elolvasás után azt mondom, több, mint amennyit a fülszöveget olvasva belegondoltam.

Az utolsó fejezetet, az 56-ost átdolgozta a szerző, és indult egy pályázaton, amelyet meg is nyert. Ez önálló novellaként is meg fog jelenni, ha látom, majd jelzem.

Az e-könyv is a barátom :).

Most kb. húsz kötet van benne (mindenkinek köszönöm!), G most olvassa a Szomszédos ajtókat, meg Tömörkényt, Dorstot és Macuo Basó haikuit, de a gépemen már vagy hatszáz kötet (zöme pdf-ben sajnos, és egyiket sem az Alexandrában vettem, miért is nem?), készülünk a nyaralásra...

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: könyv történelem hazánk


A bejegyzés trackback címe:

https://laur.blog.hu/api/trackback/id/tr726072436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása