Tortuga 2.

Írok, ha úgy érzem. Olvasok, mindig.

Friss topikok

  • alaurent: Kösz a figyelmeztetést, javítottam. (2013.03.08. 07:30) Tadamm
  • perenne-2: A várost felvásárolták az oroszok (szó szerint), így a tulajdonosokat hallottad. (2012.11.14. 06:17) Karlovy Vary

Címkék

ajándék (1) arborétum (3) Ausztria (7) Balaton (4) balett (3) Ballada (2) bank (1) barátok (13) Bécs (10) boldogság (1) bor (2) Budapest (27) csak úgy (19) család (38) Csehország (3) csoki (2) divat (1) doki (5) egészség (2) egyestés (1) Egyiptom (2) ékszer (1) élmény (1) emlékek (16) esszék (3) étterem (7) ezjó (19) festészet (4) film (12) foci (1) fotó (5) Füles (1) Gaudi (1) gazdaság (1) gonosz (1) gyász (7) gyerek (3) háború (3) hagyomány (4) hatalom (4) hazánk (33) házasság (7) (3) Hollandia (14) Horvátország (1) ígéret (1) irodalom (3) Itália (10) játék (2) jókívánság (10) kaland (1) Káli-medence (2) kapcsolat (3) kár (2) karácsony (6) karikatúra (1) kert (6) Kiállítás (8) Kirándulás (27) koncert (1) konyha (13) könyv (21) környezet (6) krimi (5) kultúra (41) kutya (1) London (6) macska (1) Málta (7) mesélek (19) munka (14) művészet (12) múzeum (17) Nemzeti Park (1) nők (7) nosztalgia (10) oceanárium (1) oknyomozás (1) oktatás (2) olvasmány (23) opera (14) öregség (1) ötlet (1) ötvenhat (4) Passio (1) Pécs (4) pénz (15) politika (26) régészet (2) repülés (5) rohanás (1) romantika (1) Sajnos (15) scifi (3) Skócia (1) Slamperáj (19) sör (2) sosetanulunk (1) Spanyolország (15) sport (13) szecesszió (4) Szeged (1) szerelem (1) szerencse (1) színház (28) Szlovénia (1) szocreál (1) szökőkút (1) szórakozás (14) tánc (13) tanulás (2) technika (1) Télapó (1) telek (1) templom (10) tengerpart (2) természet (9) történelem (27) tudomány (3) tutifrankó (9) ünnep (21) USA (17) utazás (70) üzlet (3) vágy (3) válás (3) vár (7) városnézés (53) végrendelet (1) vers (26) vígjáték (1) virág (13) víz (6) vulkán (1) wellness (3) zene (58) zoo (2) Címkefelhő

Tadamm

"De az a máglyára vetett Radnóti-kötet nekem azt üzeni: muszáj szólni.

Hát az egyházaknak, különösen a „történelmieknek”? Nem kellene végre komolyan megsértődniük, hogy orrba-szájba zsidózó, cigányozó, buzizó (igen!) szervezetek, emberek magukat „kereszténységükkel” akarják „igazolni”? Nem kellene minden korábbinál határozottabban visszautasítani, hogy a legaljasabb törekvéseket próbálják a keresztény hittel „szentesíteni”? Nem kellene a híveknek elmondani, milyen sátáni bűnökről van szó? Nem kellene a társadalomnak megüzenni: nem hagyják szó nélkül, ha gyilkos indulatok fertőzöttjei keresztényinek mondják a barbár aljasságot?"

2011.06.17. 18:08 alaurent

Könyvekről 2.

Amiket olvastam, és a molyon is értékeltem az elmúlt hónapokban (folyt).

Hegedűs Géza: Bordélyház Bizáncban

Hegedűs Géza nem regényt írt, hanem történelmi esszét, amelyből a világtörténelem egy igen fontos epizódját ismerteti meg velünk. Hogyan lehetséges a megfelelő pillanatban a megfelelő – felkészült és elszánt – embereknek az általuk képzelt irányba fordítani a történelem kerekét? Láthatjuk, mindegy, honnan jöttek, a tudás, a nyelvismeret, az összefüggések átlátása és az egymás iránti feltétlen bizalom olyan előnyt jelent, akkora erőt ad, amellyel elérhetők és megvalósíthatók a nagy álmok.
Mindez Hegedűs Géza megszokott, tanárosan tiszta, világos stílusában, közbevetett magyarázatokkal, érdekességekkel, szinte sajnálja az ember, hogy ilyen rövid!

Jannisz Ritszosz: Kis szvit piros dúrban

Vagy harminc szonett-méretű szabadvers, mind egy-egy pillanatfelvétel az életből, a szerelemről, a Kedvesről, Matisse rajzaival illusztrálva - a két műfaj jól kiegészíti egymást.

Jo Nesbo: A megváltó

A Harry Hole-sorozat negyedik része, semmivel nem rosszabb, mint az eddigiek. Délszláv bérgyilkossal, Üdvhadsereggel, fordulatokkal, váratlan eseményekkel, gyilkossággal, zsarolással, sikkasztással, új rendőrfőnökkel, és egy csavarral: nem véletlen érezte Hole, hogy nem zárhatja le magában - főnökei minden igyekezete ellenére - a Herceg-ügyet. Ez a rész azonban nem erről szól, legyen miért várni az ötödiket.

Hole egyébként hozza a formáját, sajátos módszerei, és jó sejtései vannak, amelyeket igyekszik a tettest megelőzve bizonyítani, több-kevesebb sikerrel. A végére a rosszak módjával megbűnhődnek, a jók nem nyerik el jutalmukat, ártatlanok pusztulnak, mint a való életben. Sok a szál az elején, majd fokozatosan összefonódnak, megszűnik az elveszettség-érzés, és marad a megfejtés izgalma.

Agatha Christie: És eljő a halál…

Dame Agatha, miközben műfajt teremtett a történelmi múltban játszódó krimijével, hű maradt önmagához. Fordulatosan, sokat sejtetve, de semmit el nem árulva vezet az utolsó lapokig, ahol lelepleződik a gonosz, és elnyerik jutalmukat a jót: kell-e ennél több? És mindezt – természetesen – Poirot vagy Miss Marple nélkül, de a kettejük tulajdonságaiból összegyúrt, szemlélődő, mindenkit megfigyelő és magában értékelő szereplővel, és szimpatikus, naívan természetes főhősnővel, élvezetes stílusban.

Agatha Christie: Mrs. McGinty meghalt

Csak azért vettem elő, mert azt hittem, még nem olvastam. Közben azért előjöttek az emlékek, ha a megoldás nem is ugrott be, örülhet az Öreg Hölgy, újra megvezetett... Nem a legjobb könyve, de elolvasható, élvezhető, Poirot is életveszélybe kerül,tehát van izgalom bőven. És felbukkan benne az írónő alteregója, Ms Oliver, a népszerű krimiszerző is, aki naív és gyanútlan, sőt mintha csak a legfelületesebb benyomásai alapján ítélkezne, de végül pont ez kell a megoldáshoz.

Truman Capote: A fűhárfa / Álom luxuskivitelben

Amikor otthon feküdtem a lázzal, láttam a tévében filmen a Fűhárfát, Walther Matthauval és Jack Lemonnal, úgy döntöttem, elolvasom újra. Nem bántam meg, most erőteljesebben megérintett a ragaszkodás a tájhoz, ahol felnőttünk, a múló gyerekkor (a fenébe, lehet, hogy öregszem?), a felnőttek furcsa, kiszámíthatatlan és mégis oly jellemzően kitalálható húzásai, döntései. Minden szereplőnek arca lett, ami Matthaunál annyira nem volt előny, hiszen nem ez a stílus az, amelyben ismerjük és szeretjük, bár a színészi teljesítménye nem okozott csalódást. A könyv és a film támogatták egymást, az első olvasásnál Sister Ida és a Homer család csak átfutó epizódként maradt meg, míg most erőteljesen kihangsúlyozódott bennem a szerepük, és hatásuk az ifjú Collinsra.

A második kisregény, az Álom luxuskivitelben az ötvenes évek Amerikája, amikor és ahol minden megtörténhetett:  a legnagyobb bukás, és a józan ésszel elképzelhetetlen álmok beteljesülése is. Mindez egy furcsa, reménytelen szerelem keretébe ágyazva.

Vaszilisz Vaszilikosz: Z naplója

Nem könnyű olvasmány, a magánéleti és művészi válságról a hatvanas évek fenyegetettségében. A szerző a „Z” – Szaloniki, Szaloniki című, a Lambrakisz-gyilkosságról szóló könyvének születéséről, annak körülményeiről írta ezt a védőbeszéd szerkezetű művet. A legérdekesebbek benne azok a részek, ahol a napról napra való élést, egy baloldali értelmiségi mindennapjait írja le, a félelmet a fekete autótól, ami érte jöhet bármelyik éjszaka, a megmagyarázhatatlan balesetektől, amelynek az aktivista társak áldozatul esnek. Érezhető, hogy társadalom szétszakítottsága előbb vagy utóbb puccshoz vezetett.
André Gide A Pénzhamisítók naplója sokkal élvezhetőbben adja vissza egy mű születésének kínjait.

Pascal Dóra: Fiamnak emlékére

Nem könnyen olvasható könyv. Nem csak a tragédia miatt, amelynél nagyobb egy anyát nem érhet, hanem az eseményeket újra végig- és átgondoló, a miérteket kereső, összefüggéseket és okokat találni vélő ember logikájának, asszociációinak követése miatt sem. A könyv méltó emléket állít a Fiúnak, és segítséget ad a megbékélésre, belenyugvásra vágyóknak – legelőször a közvetlen érintetteknek, de közvetve mindenkinek, akit váratlan tragédia ér.

Colette: Chéri

Romantikus regény, nem láttam a filmet, pedig dőlt a polcról a tavasszal a kutaknál ezerért, akkor nem kellett. Pfeifferrel megért volna egy misét pedig.

Szeretem Colette stílusát - kicsit Saganra emlékeztet (vagy fordítva, inkább). Igazi sajátja, amikor a kívülálló szenvtelen hangján ír. A könyv ezzel együtt nem egy nagy durranás, talán a szereplők felületesek, és az érzelmeik is azok, talán nem, igazi érzelmet a két nő, Léa és Chéri anyja között érezni, egymás érdekből leplezett utálatát és megvetését.

Dick Francis: Csonttörés

Dick Francis a lóversenyek világában játszódó bűnesetek specialistája, és önmaga a főszereplő. A könyvben egy nagyon fura, ámde visszautasíthatatlan kérést kap: egy fiatal fiút kell indítania a következő nagy versenyen a favorit ló hátán. Egy percig sem hagy kétséget afelől, hogy ki áll az egész mögött, és mik az indítékai, sőt, az eszközei is ismertek. A kérdés az, az idegek harcában, a 'teljesítem is, meg nem is' macska-egér játékában kinek milyen lépései lesznek, és az elkerülhetetlenül tragikus végkifejletet ki ússza meg szárazon? Nem rossz a krimi, jó második vonalbeli, érdekes környezettel, izgalmas eseményekkel, botcsinálta - de majdnem működő - pszichológiával.

Szólj hozzá!

Címkék: könyv olvasmány


A bejegyzés trackback címe:

https://laur.blog.hu/api/trackback/id/tr836072424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása