Tortuga 2.

Írok, ha úgy érzem. Olvasok, mindig.

Friss topikok

  • alaurent: Kösz a figyelmeztetést, javítottam. (2013.03.08. 07:30) Tadamm
  • perenne-2: A várost felvásárolták az oroszok (szó szerint), így a tulajdonosokat hallottad. (2012.11.14. 06:17) Karlovy Vary

Címkék

ajándék (1) arborétum (3) Ausztria (7) Balaton (4) balett (3) Ballada (2) bank (1) barátok (13) Bécs (10) boldogság (1) bor (2) Budapest (27) csak úgy (19) család (38) Csehország (3) csoki (2) divat (1) doki (5) egészség (2) egyestés (1) Egyiptom (2) ékszer (1) élmény (1) emlékek (16) esszék (3) étterem (7) ezjó (19) festészet (4) film (12) foci (1) fotó (5) Füles (1) Gaudi (1) gazdaság (1) gonosz (1) gyász (7) gyerek (3) háború (3) hagyomány (4) hatalom (4) hazánk (33) házasság (7) (3) Hollandia (14) Horvátország (1) ígéret (1) irodalom (3) Itália (10) játék (2) jókívánság (10) kaland (1) Káli-medence (2) kapcsolat (3) kár (2) karácsony (6) karikatúra (1) kert (6) Kiállítás (8) Kirándulás (27) koncert (1) konyha (13) könyv (21) környezet (6) krimi (5) kultúra (41) kutya (1) London (6) macska (1) Málta (7) mesélek (19) munka (14) művészet (12) múzeum (17) Nemzeti Park (1) nők (7) nosztalgia (10) oceanárium (1) oknyomozás (1) oktatás (2) olvasmány (23) opera (14) öregség (1) ötlet (1) ötvenhat (4) Passio (1) Pécs (4) pénz (15) politika (26) régészet (2) repülés (5) rohanás (1) romantika (1) Sajnos (15) scifi (3) Skócia (1) Slamperáj (19) sör (2) sosetanulunk (1) Spanyolország (15) sport (13) szecesszió (4) Szeged (1) szerelem (1) szerencse (1) színház (28) Szlovénia (1) szocreál (1) szökőkút (1) szórakozás (14) tánc (13) tanulás (2) technika (1) Télapó (1) telek (1) templom (10) tengerpart (2) természet (9) történelem (27) tudomány (3) tutifrankó (9) ünnep (21) USA (17) utazás (70) üzlet (3) vágy (3) válás (3) vár (7) városnézés (53) végrendelet (1) vers (26) vígjáték (1) virág (13) víz (6) vulkán (1) wellness (3) zene (58) zoo (2) Címkefelhő

Tadamm

"De az a máglyára vetett Radnóti-kötet nekem azt üzeni: muszáj szólni.

Hát az egyházaknak, különösen a „történelmieknek”? Nem kellene végre komolyan megsértődniük, hogy orrba-szájba zsidózó, cigányozó, buzizó (igen!) szervezetek, emberek magukat „kereszténységükkel” akarják „igazolni”? Nem kellene minden korábbinál határozottabban visszautasítani, hogy a legaljasabb törekvéseket próbálják a keresztény hittel „szentesíteni”? Nem kellene a híveknek elmondani, milyen sátáni bűnökről van szó? Nem kellene a társadalomnak megüzenni: nem hagyják szó nélkül, ha gyilkos indulatok fertőzöttjei keresztényinek mondják a barbár aljasságot?"

2013.02.18. 18:55 alaurent

Kramer

kramer kontra kramer plakatIgen, a Kramer kontra Kramer című sikerdarab a Belvárosiból, Nagy Ervinnel, Kovács Patríciával. Siker volt a film Dustin Hoffmannal és Meryl Streeppel, és a regény is, amikor ott a nyolcvanas évek elején megjelentek nálunk.  Sejthető volt, hogy nem lehet elrontani, mert a szituáció ma is éles lehet, annak ellenére, hogy ma már nem akkora eretnekség, ha az apa van a gyerekkel, mint akkoriban volt.

Jó kézzel nyúlt a darabhoz az Orlay-produkció és Rába Roland rendező, nem akar lenyomni a torkunkon semmiféle tanmesét sem a gyerekét hűtlenül elhagyó, majd váratlanul anyaságára ébredő nőről, sem a családját imádó, ugyanakkor elhanyagoló, mert a munkáját mindenek fölé helyező férfiről, ezek az opciók persze ott vannak a darabban. Mint ahogyan az is, hogy két ember, legyőzve önzését és sértettségét, felülemelkedve az egóján képes egy szigorúan véve is emberi ügyet európai módon elrendezni - csak időt kell adni nekik ehhez. (Tudnék ellenpéldát mondani, de az nem színház...). Lehet válogatni, vérmérséklettől és mentalitástól függően, talán ez is kell ahhoz, hogy rendre teltházasan játsszák a Belvárosiban vagy az országban többfelé vendégelőadásként.

Itt a trailere.

kramer kontra kramer kovacs patricia es nagy ervinÉs természetesen kell hozzá Nagy Ervin is, aki a macsó szerepek után itt tud esendővé, töprengővé, odafigyelővé válni, nem leereszkedően lemenni a hatéves fiához és megfogni annak a kezét, megadni neki azt a biztonságot, ami az anyja elvesztésével eltűnt az életéből. Tud harcolni is érte, anélkül, hogy a másik emberi mivoltát és egyenrangúságát megkérdőjelezné. images 14110Kovács Patrícia bemutatta a vívódó, a saját magát kereső anyát, aki sem feleségként, sem anyaként nem tudott otthon lenni a világban, de megharcolt (és megszenvedett) azért, hogy megtalálja a helyét. Felnő úgy, hogy a férjét is rákényszeríti ugyanerre. A kisfiú szerepében Kovács Marcell idegesítően, iskolás deklamálással adta elő a szerepét, vele nem volt szerencsénk, és egyszer a leckét is feladta az apjának, hogyan korrigálja ki az ő bakiját észrevétlenül.

kramer kontra kramer eloadaskep 08A mellékszereplők mindegyike többes szerepet játszott (a szomszédasszony Cseh Judit kivételével, aki így konzekvens alakítással tette magát rokonszenvessé), ami megkövetelte a parányi allűrök és egyéniesítések bevetését, hogy pl. az apát az apóstól meg tudjuk különböztetni: Egri Márta, Mertz Tibor és Ficzere Béla egyaránt emlékezetes perceket szerzett. A darab nem a könnyekre (mint a film), hanem a szórakoztatásra épít, a skype-olás az apósékkal annyira jellegzetes és humoros, hogy önmagában is megállná a helyét, mint kabaré-jelenet.

Jót mulattunk, majd a végén a könnyes-összeborulós rózsaszín púder, a befejezetlenség ígéretével: folytassuk, fejezzük be, ha akarjuk. Segítségképpen további fotók az előadásról itt.

Szólj hozzá!

Címkék: színház válás Budapest


A bejegyzés trackback címe:

https://laur.blog.hu/api/trackback/id/tr515084870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása