Tortuga 2.

Írok, ha úgy érzem. Olvasok, mindig.

Friss topikok

  • alaurent: Kösz a figyelmeztetést, javítottam. (2013.03.08. 07:30) Tadamm
  • perenne-2: A várost felvásárolták az oroszok (szó szerint), így a tulajdonosokat hallottad. (2012.11.14. 06:17) Karlovy Vary

Címkék

ajándék (1) arborétum (3) Ausztria (7) Balaton (4) balett (3) Ballada (2) bank (1) barátok (13) Bécs (10) boldogság (1) bor (2) Budapest (27) csak úgy (19) család (38) Csehország (3) csoki (2) divat (1) doki (5) egészség (2) egyestés (1) Egyiptom (2) ékszer (1) élmény (1) emlékek (16) esszék (3) étterem (7) ezjó (19) festészet (4) film (12) foci (1) fotó (5) Füles (1) Gaudi (1) gazdaság (1) gonosz (1) gyász (7) gyerek (3) háború (3) hagyomány (4) hatalom (4) hazánk (33) házasság (7) (3) Hollandia (14) Horvátország (1) ígéret (1) irodalom (3) Itália (10) játék (2) jókívánság (10) kaland (1) Káli-medence (2) kapcsolat (3) kár (2) karácsony (6) karikatúra (1) kert (6) Kiállítás (8) Kirándulás (27) koncert (1) konyha (13) könyv (21) környezet (6) krimi (5) kultúra (41) kutya (1) London (6) macska (1) Málta (7) mesélek (19) munka (14) művészet (12) múzeum (17) Nemzeti Park (1) nők (7) nosztalgia (10) oceanárium (1) oknyomozás (1) oktatás (2) olvasmány (23) opera (14) öregség (1) ötlet (1) ötvenhat (4) Passio (1) Pécs (4) pénz (15) politika (26) régészet (2) repülés (5) rohanás (1) romantika (1) Sajnos (15) scifi (3) Skócia (1) Slamperáj (19) sör (2) sosetanulunk (1) Spanyolország (15) sport (13) szecesszió (4) Szeged (1) szerelem (1) szerencse (1) színház (28) Szlovénia (1) szocreál (1) szökőkút (1) szórakozás (14) tánc (13) tanulás (2) technika (1) Télapó (1) telek (1) templom (10) tengerpart (2) természet (9) történelem (27) tudomány (3) tutifrankó (9) ünnep (21) USA (17) utazás (70) üzlet (3) vágy (3) válás (3) vár (7) városnézés (53) végrendelet (1) vers (26) vígjáték (1) virág (13) víz (6) vulkán (1) wellness (3) zene (58) zoo (2) Címkefelhő

Tadamm

"De az a máglyára vetett Radnóti-kötet nekem azt üzeni: muszáj szólni.

Hát az egyházaknak, különösen a „történelmieknek”? Nem kellene végre komolyan megsértődniük, hogy orrba-szájba zsidózó, cigányozó, buzizó (igen!) szervezetek, emberek magukat „kereszténységükkel” akarják „igazolni”? Nem kellene minden korábbinál határozottabban visszautasítani, hogy a legaljasabb törekvéseket próbálják a keresztény hittel „szentesíteni”? Nem kellene a híveknek elmondani, milyen sátáni bűnökről van szó? Nem kellene a társadalomnak megüzenni: nem hagyják szó nélkül, ha gyilkos indulatok fertőzöttjei keresztényinek mondják a barbár aljasságot?"

2010.04.08. 18:21 alaurent

Liliomfa

A tavasz egyik legszebb hírnöke a liliomfa. Sokáig azt hittem, a tulipánfa névvel ugyanazt a növényt jelölöm meg, de ez tévedés, bár mindkettő egy családba tartozik, a Magnólia-félékhez, de nem azonos faj.

Amanda Miguel énekel.

 

 

Számomra a tavaszhoz mindig kötődtek liliomfák - a gyerekeimmel a kertvároson keresztül mentünk ebben az időszakban az iskola felé, tudtuk,  melyik kertben van ilyen fa, és naponta megnéztük a fejlődésüket, reggeli szertartás, közös kis titok. Vártuk, mikor feslik fel a hegyes, ágaskodó bimbó, mikor látszik meg a szirmok színe a sötétzöld burok alatt, melyik lesz az első, amelyiken kipattan az első virág, és szétteríti szirmait.

Nálunk a forradalmi emlékmű mellett is van egy pár a téren, de ezek fiatalok, viszonylag kicsik, csakúgy, mint a kertekben növők. Két hatalmas, vénséges fa van például Pécsett, a vasútállomás előtti téren, ilyenkor csoda megérkezni a városba, és a jellegzetesen K und K vasútigazgatósági épület előtt megpillantani a két óriási, több ezer tenyérnyi virággal borított fát. Ebben az évben úgy tűnik, ez a látvány kimarad az életemből, de Szegeden, a Széchenyi-téren található kettő nem. Arra járva megálltam, és lefényképeztem az egyiket.

Talán ez a leggyakoribb fajta hazánkban. Virágai nagyok, a sziromlevelek vastagok, húsosak - nem a méhek porozzák, hanem más rovarok, legalábbis amikor kialakultak, így volt. Ipolytarnócon is megtalálták a maradványait, úgy 20 millió évvel ezelőttről.

Amikor a fotó készült, sajnos nem sütött a nap a városban, ritka alkalom, sajnos későbbre sem tűnt bíztatónak a helyzet, pedig napfényben még sugárzóbb lenne.

Magnolia1_Szeged.jpg


Magnolia2_Szeged.jpg

A virágok közelről, a színük és a formájuk jól látható.

Kicsit arrébb a Kossuth Lajos sugárút mellett van egy kis tér, ott állt régen a vezér svájcisapkával a kezében. Most már ő eltűnt. Mióta arra jártam, lett egy megkapó emlékmű, a ruhából ítélve első világháborús, de a mellette lévő idézet nem szűkiti le az emlékezetet:

Emlekmu1_szeged.jpg


Emlekmu2_szeged.jpg

Egy-két militáns politikusunkat és közszereplőnket kiültetném mellé, hátha egyszer végiggondolnák, mit is mondanak. Bár reménytelen vállalkozás lenne.

Persze ide is a liliomfa miatt jöttem (na jó, a szomszédban lévő irodában volt dolgom):

Magnolia3_Szeged.jpg

Alatta nem réti virágok, hanem a lehullott szirmok borítják a gyepet.

magnolia5_Hluboka.jpg

Ez egy másik szín, másik forma, a hófehér virág-pillangók napsütésben érvényesülnek igazán.

Tusarku_bicikli.jpgAz igazi tavaszt mutatja a tűsarkúban kerékpározó lány is, azt a pillanatot, amikor felpattan rá, nem tudtam kivárni (ehhez a szoknyához nem kell szoknyaháló a biciklire):

 

Mutatok egy tulipánfa virágot is, nem saját fotó.

Liriodendron_tulipifera.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: utazás virág kert


A bejegyzés trackback címe:

https://laur.blog.hu/api/trackback/id/tr365864945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása