Tortuga 2.

Írok, ha úgy érzem. Olvasok, mindig.

Friss topikok

  • alaurent: Kösz a figyelmeztetést, javítottam. (2013.03.08. 07:30) Tadamm
  • perenne-2: A várost felvásárolták az oroszok (szó szerint), így a tulajdonosokat hallottad. (2012.11.14. 06:17) Karlovy Vary

Címkék

ajándék (1) arborétum (3) Ausztria (7) Balaton (4) balett (3) Ballada (2) bank (1) barátok (13) Bécs (10) boldogság (1) bor (2) Budapest (27) csak úgy (19) család (38) Csehország (3) csoki (2) divat (1) doki (5) egészség (2) egyestés (1) Egyiptom (2) ékszer (1) élmény (1) emlékek (16) esszék (3) étterem (7) ezjó (19) festészet (4) film (12) foci (1) fotó (5) Füles (1) Gaudi (1) gazdaság (1) gonosz (1) gyász (7) gyerek (3) háború (3) hagyomány (4) hatalom (4) hazánk (33) házasság (7) (3) Hollandia (14) Horvátország (1) ígéret (1) irodalom (3) Itália (10) játék (2) jókívánság (10) kaland (1) Káli-medence (2) kapcsolat (3) kár (2) karácsony (6) karikatúra (1) kert (6) Kiállítás (8) Kirándulás (27) koncert (1) konyha (13) könyv (21) környezet (6) krimi (5) kultúra (41) kutya (1) London (6) macska (1) Málta (7) mesélek (19) munka (14) művészet (12) múzeum (17) Nemzeti Park (1) nők (7) nosztalgia (10) oceanárium (1) oknyomozás (1) oktatás (2) olvasmány (23) opera (14) öregség (1) ötlet (1) ötvenhat (4) Passio (1) Pécs (4) pénz (15) politika (26) régészet (2) repülés (5) rohanás (1) romantika (1) Sajnos (15) scifi (3) Skócia (1) Slamperáj (19) sör (2) sosetanulunk (1) Spanyolország (15) sport (13) szecesszió (4) Szeged (1) szerelem (1) szerencse (1) színház (28) Szlovénia (1) szocreál (1) szökőkút (1) szórakozás (14) tánc (13) tanulás (2) technika (1) Télapó (1) telek (1) templom (10) tengerpart (2) természet (9) történelem (27) tudomány (3) tutifrankó (9) ünnep (21) USA (17) utazás (70) üzlet (3) vágy (3) válás (3) vár (7) városnézés (53) végrendelet (1) vers (26) vígjáték (1) virág (13) víz (6) vulkán (1) wellness (3) zene (58) zoo (2) Címkefelhő

Tadamm

"De az a máglyára vetett Radnóti-kötet nekem azt üzeni: muszáj szólni.

Hát az egyházaknak, különösen a „történelmieknek”? Nem kellene végre komolyan megsértődniük, hogy orrba-szájba zsidózó, cigányozó, buzizó (igen!) szervezetek, emberek magukat „kereszténységükkel” akarják „igazolni”? Nem kellene minden korábbinál határozottabban visszautasítani, hogy a legaljasabb törekvéseket próbálják a keresztény hittel „szentesíteni”? Nem kellene a híveknek elmondani, milyen sátáni bűnökről van szó? Nem kellene a társadalomnak megüzenni: nem hagyják szó nélkül, ha gyilkos indulatok fertőzöttjei keresztényinek mondják a barbár aljasságot?"

2010.07.20. 09:11 alaurent

Madrid 2.

Bocs az eltűnésért, visszajöttem, folytatom.

2010. július 5.
Madrid, lazán.

Hosszú alvás-lustálkodás után gyalog megyünk a Reina Szofia múzeumba, hétfőn szinte az egyetlen nyitva tartó múzeum Madridban. Csak moderneket tartalmaz, meglehetősen vegyes gyűjtemény,  a Guernica külön teremben, előtte a hozzá készített vázlatok, a többi teremben pedig vegyesen Picasso, Dali, Miro, zömmel spanyolok, több német és francia is.

Néhány Lumiere-fivérek film, és az Andalúziai kutya végtelenítve forog. Van egy André Kertész is: Víz alatti úszó (Esztergom) című fotója.

Az utóbbi két kép azért került ide, mert G az elsőt kiválasztotta a hálószobai falra. Én is választottam egyet, a következőt, már, csak hogy ne legyen igaza :)

Külön termek a polgárháború propagandájával, újságok, szórólapok, plakátok és a közben készült fotók, részrehajlást nem tapasztaltam, nyilván, ahhoz benne kell lenni - vagy itt még akkor sem. Itt jegyzem meg, találkoztunk egy tüntetéssel, ahol a Franco által elítélt és kivégzett emberek hozzátartozói tüntettek a néhai rehabilitációjáért - igen, bármennyire szimpatikus az a fajta kiegyezés, amit ők létrehoztak a diktátor halála után, vannak családok, akiknek ez joggal okozott fájdalmat. A tüntetésen egyébként kb. 30-50 ember vett részt, kezükben fényképpel.

Edessegek.jpgHazafelé betértünk egy pékségbe, ahol mindenféle húsételek, saláták, kenyérfélék és sütemények voltak kaphatók. Itt könnyű a választás, mert minden adagonként ki van rakva a hűtőpultba, látod, mit eszel, és mennyiért. Engedtem a csábításnak, és végigettem az édességeket, a legjobb az a narancsos tortácska volt elöl (a többivel sem volt baj). Ritka, de van "rendes" cukrászda-szerű is, ott kapható tisztességes tortaszelet is.

Kolumbusz_szobra.jpgDélután már Madridra is kiterjed a hőségriasztás, alszunk, aztán a közeli parkba indulunk, fagyizási és hűsölési szándékkal. Útközben útba ejtjük Kolumbusz emlékművét, de a parkot körülöttte restaurálják, be sem lehet menni, pedig a szökőkutat beígértem G-nek. Az emlékmű a lábánál állva igencsak magas. de ez a környező házak tövében nem látszik.



2010. Július 6.
Madrid, városnézés és Prado ismét. Akár nevezhetjük Goya-napnak is. Délelőtt először a San Antonio de la Florida templomba megyünk, itt van eltemetve Goya (kb. 100 éve hozták át ide), és a templom freskóit ő festette. A sír a templom melletti
kis kupolás kápolnában van, öt éve megcsodáltam kívülről, mert éppen restaurálták, azóta fel van írva a listámra. Most bejutottunk. Goya_sirja.jpgA képek nagyon élők, frissek, színeik élnek. A jelenetek Szent Antal csodáit ábrázolják, spanyol korabeli paraszti környezetben - a stílusuk, felfogásuk mint az életképei, pl a pesti Vízhordó lány, a Harlequin vagy a Gyümölcsszedő fiúk. Tehát a portréitól, és a Mayás képektől meglehetősen messze áll, de mindkettőnk ízléséhez nagyon közel. Sokáig elnézegettük a figurákat, a smasszer a nyakunkban lihegett folyamatosan, ezért csak egy külső fotót tudok mellékelni, de itt látható néhány belőlük.

Utána átmentünk az Archeológiai múzeumba, ahol meg van (volt?) építve az altamirai barlang a festmények másolataival. Ez most sajnos valami miatt nem volt látogatható, maga a múzeum felejthető, alig pár terem, őskortól a XV. századig, a Szépművészetiben Egyiptomról több van. Aztán a születésnapomra G-től megkaptam a legszebb bölényt a barlangból kárpótlásul :)

A csalódás utána  Retiro parkban próbáltunk regenerálódni, kellemes idő is volt a fák alatt, de aztán elkavartunk hazafelé, borogathattuk a lábainkat.

Este hatra újból a Prado, Velazquez, Goya, El Greco voltak a célkeresztben. Meglátogattuk Mayát, nagyon jól tartja magát :)

Hazafelé nem tévedtünk el. Beugrottunk egy kocsmába - éppen kezdődött a holland meccs, kértünk egy kancsó sangriát, majd kaját is, jól elvoltunk a végéig, körülöttünk -talán a spanyol dél-amerikai jelenlét miatt-,  mindenki az uruknak szurkolt. De nekünk jött be.

Szólj hozzá!

Címkék: sport ünnep városnézés Spanyolország


A bejegyzés trackback címe:

https://laur.blog.hu/api/trackback/id/tr385880761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása