Tortuga 2.

Írok, ha úgy érzem. Olvasok, mindig.

Friss topikok

  • alaurent: Kösz a figyelmeztetést, javítottam. (2013.03.08. 07:30) Tadamm
  • perenne-2: A várost felvásárolták az oroszok (szó szerint), így a tulajdonosokat hallottad. (2012.11.14. 06:17) Karlovy Vary

Címkék

ajándék (1) arborétum (3) Ausztria (7) Balaton (4) balett (3) Ballada (2) bank (1) barátok (13) Bécs (10) boldogság (1) bor (2) Budapest (27) csak úgy (19) család (38) Csehország (3) csoki (2) divat (1) doki (5) egészség (2) egyestés (1) Egyiptom (2) ékszer (1) élmény (1) emlékek (16) esszék (3) étterem (7) ezjó (19) festészet (4) film (12) foci (1) fotó (5) Füles (1) Gaudi (1) gazdaság (1) gonosz (1) gyász (7) gyerek (3) háború (3) hagyomány (4) hatalom (4) hazánk (33) házasság (7) (3) Hollandia (14) Horvátország (1) ígéret (1) irodalom (3) Itália (10) játék (2) jókívánság (10) kaland (1) Káli-medence (2) kapcsolat (3) kár (2) karácsony (6) karikatúra (1) kert (6) Kiállítás (8) Kirándulás (27) koncert (1) konyha (13) könyv (21) környezet (6) krimi (5) kultúra (41) kutya (1) London (6) macska (1) Málta (7) mesélek (19) munka (14) művészet (12) múzeum (17) Nemzeti Park (1) nők (7) nosztalgia (10) oceanárium (1) oknyomozás (1) oktatás (2) olvasmány (23) opera (14) öregség (1) ötlet (1) ötvenhat (4) Passio (1) Pécs (4) pénz (15) politika (26) régészet (2) repülés (5) rohanás (1) romantika (1) Sajnos (15) scifi (3) Skócia (1) Slamperáj (19) sör (2) sosetanulunk (1) Spanyolország (15) sport (13) szecesszió (4) Szeged (1) szerelem (1) szerencse (1) színház (28) Szlovénia (1) szocreál (1) szökőkút (1) szórakozás (14) tánc (13) tanulás (2) technika (1) Télapó (1) telek (1) templom (10) tengerpart (2) természet (9) történelem (27) tudomány (3) tutifrankó (9) ünnep (21) USA (17) utazás (70) üzlet (3) vágy (3) válás (3) vár (7) városnézés (53) végrendelet (1) vers (26) vígjáték (1) virág (13) víz (6) vulkán (1) wellness (3) zene (58) zoo (2) Címkefelhő

Tadamm

"De az a máglyára vetett Radnóti-kötet nekem azt üzeni: muszáj szólni.

Hát az egyházaknak, különösen a „történelmieknek”? Nem kellene végre komolyan megsértődniük, hogy orrba-szájba zsidózó, cigányozó, buzizó (igen!) szervezetek, emberek magukat „kereszténységükkel” akarják „igazolni”? Nem kellene minden korábbinál határozottabban visszautasítani, hogy a legaljasabb törekvéseket próbálják a keresztény hittel „szentesíteni”? Nem kellene a híveknek elmondani, milyen sátáni bűnökről van szó? Nem kellene a társadalomnak megüzenni: nem hagyják szó nélkül, ha gyilkos indulatok fertőzöttjei keresztényinek mondják a barbár aljasságot?"

2010.10.01. 10:55 alaurent

Sztrugackij

Volt idő, amikor a krimikhez hasonlóan minden sci-fit elolvastam, ami a kezembe került, akár űroperett volt, akár fajsúlyosabb írás. Mindent tudtam a Vénuszról Botond-Bolics Györgytől, a lélek bugyrairól Fekete Gyulától, a kisbolygókról és a Terminusról Asimovtól, a Marsról -és vele a Földről- Bradburytól, végül, de nem utolsósorban a jövő (a kommunista társadalom) eszményi emberéről Jefremovtól, Sztrugackijéktól.

Lakott sziget.jpgVagy két hónapja jött a fiam, hogy látott egy egészen hihetetlen filmet, van könyvalapja is, Lakott sziget a címe, a Sztrugackij fivérek írták. Mostanra megszerezte mindkettőt, sőt, a könyv második részét, a Bogár a hangyabolybant is (amelynek a címlapján az áll: a trilógia második kötete...).

Érdekes volt kézbevenni a regényt. A színhelye valahol egy távoli bolygón, az atomháború utáni kiskirályságok, a megmaradt kevés technikai urainak territóriumai, ahol az élet keveset ér, egy titokzatos erő változtatja akarat nélküli zombikká az embereket, és készül az újabb háború a minden gonoszságok eredője, a szomszéd ellen. A kor kb. a 22. század, amikor a Földön már minden problémán úrrá lettünk, az élet száz éven túlig tart, az emberiség egy nagy szerető család, és minden egyén a nagy közjó érdekében tevékenykedik.


Janis Joplin: Try

"Csüggedt és siralmas az egész, már minden megvolt, méghozzá sokszor, és még sokszor meglesz, és nem látszik semmi menekvés ettől a szürke és siralmas unalomtól." - találja a bolygón, a Szarakson kényszerleszállása után.

A titokzatos erőről később megtudjuk, az egy sugárzás, aminek a Tornyok a forrásai, ezek a hatalom szimbólumai, egyben a titokzatos Atyák eszközei az uralom megtartására, és ledöntésük a gyenge, szétforgácsolt ellenzék elsődleges célja.

Makszim, a hajótörést szenvedett jövevény, végigjárja a sziget minden csoportját: először kémgyanús kísérleti alany, majd gárdista, a rendszer elszánt hívei között, majd dezertőr az ellenállók között, később büntetőtáborba viszik. Innen megszökve megtapasztalja a sziget más vidékeit, és a parton fel-feltűnő tengeralattjárós hatalom mibenlétéről is szerez némi tapasztalatokat. Közben kiismeri és átlátja a hatalom módszereit, és rájön, ezen a szigeten  nincs mozgósítható erő, amivel meg lehet dönteni a hatalmat, és szabadságot lehet adni a népnek:lakottsziget2.jpg

"A feladatokat a lelkiismeret tűzi ki a maga fájdalmával, az értelem pedig végrehajtja azokat. A lelkiismeret adja az eszményeket, az értelem megkeresi a hozzájuk vezető utakat. Ez az értelem funkciója: az utak keresése. (...) Ami pedig az én törekvéseim, és a tömegek törekvései közti ellentétet illeti... Létezik egy bizonyos eszmény: az embernek lelkileg is, fizikailag is szabadnak kell lennie. Ebben a világban a tömegek egyelőre még nem ismerték fel ezt az eszményt, a hozzá vezető út nehéz lesz. De valamikor el kell kezdeni!" mondja még a kezdetekkor bizakodva. Innen jut el a magányos hőssé válásig, akinek muszáj egyedül is véghezvinnie, amit eltervezett.

"-Tévednek... ismételte meg Guy értetlenkedve (...). - Ki téved? Az Atyák? Te aztán csodabogár vagy... Az Atyák sohasem tévednek!"

Ezekkel? Nem csoda, hogy más megoldást keres.

"...abban a világban, ahonnan jött, az emberek nem tudnak élni, ha nem tiszta a lelkiismeretük."

És az ő lelkiismerete nem hagyja, hogy a dolgok változatlanul menjenek tovább. Az első kötet végére, meglelve a rendszer gyenge pontját akcióba lép, persze nem a kidolgozott terv szerint, és bár a kitűzött eredményt elérte, ettől még kétséges, lesz-e, akinek jobbra fordul az élete a bolygón. (Valljuk be, ezen a mi közép-kelet európai történelmen edzett agyunk nem különösebben lepődik meg. És mi tagadás, olvastuk a szerzőktől a Nehéz istennek lenni című regényt, ami ezt a problematikát járja körbe).

A regény - állítólag - itthon is, hazájában is be volt tiltva annak idején. Ha valóban így volt, látható, miért: a jószándék, az elhivatottság, a magasabb rendű szellemiség nem mindenre elég, és a "tömegek" boldogítása az akaratuk ellenére több kárt okoz, mint hasznot hoz, rövidtávon mindenképpen, és ezek a gondolatok 1969-ben nem vágtak egybe az uralkodó ideológiával.

Látjuk Makszimban a kezdeti be nem avatkozási szándéktól a fejlődést a teljes azonosulásig, sőt akcióba lépésig. Látjuk a környezetében lévő bolygólakók már idézett csüggedtségét, kishitűségét, a helyzet elfogadását, az alkalmazkodást, a túlélés vágyát, vagy éppen az elkerülhetetlen elfogadását - a lázadás és a fantázia teljes hiányát.

Látjuk a hatalom eszközeit, a trükköket, a félelemkeltést, a háború elkerülhetetlenségének sulykolását, a körülmények kényszerítő erejét az elfogadhatatlan dolgok elfogadására, és megintcsak nem a Szarakson érezzük magunkat.

A fordító Weisz Györgyi szövege annyira pontos, hogy érzem mögötte az eredeti orosz szófordulatokat, a jellemző kifejezéseket, amelyek Bulgakovtól Ilf-Petrovig megtalálhatók. Nekem ez segített elhelyezni a könyvet, és egy színt hozzátett a kaleidoszkóphoz, amibe belenéztem.

A második kötet egészen más, és mégis rokon. Ez a Földön játszódik, Makszim vagy tíz évvel az előzőek után a Földön nyomoz egy társa után, közben végiglátogatja annak ismerőseit, barátait, néha szürreális, néha nevetséges helyzetek és emberek sorakoznak, de mindig nagyon idilli a kép. A fordítója is változott, ettől is nyögvenyelősebb az olvasmány.

Péntek délután találtam: itt is erről posztolnak.

Szólj hozzá!

Címkék: scifi könyv történelem


A bejegyzés trackback címe:

https://laur.blog.hu/api/trackback/id/tr395884330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása