Tortuga 2.

Írok, ha úgy érzem. Olvasok, mindig.

Friss topikok

  • alaurent: Kösz a figyelmeztetést, javítottam. (2013.03.08. 07:30) Tadamm
  • perenne-2: A várost felvásárolták az oroszok (szó szerint), így a tulajdonosokat hallottad. (2012.11.14. 06:17) Karlovy Vary

Címkék

ajándék (1) arborétum (3) Ausztria (7) Balaton (4) balett (3) Ballada (2) bank (1) barátok (13) Bécs (10) boldogság (1) bor (2) Budapest (27) csak úgy (19) család (38) Csehország (3) csoki (2) divat (1) doki (5) egészség (2) egyestés (1) Egyiptom (2) ékszer (1) élmény (1) emlékek (16) esszék (3) étterem (7) ezjó (19) festészet (4) film (12) foci (1) fotó (5) Füles (1) Gaudi (1) gazdaság (1) gonosz (1) gyász (7) gyerek (3) háború (3) hagyomány (4) hatalom (4) hazánk (33) házasság (7) (3) Hollandia (14) Horvátország (1) ígéret (1) irodalom (3) Itália (10) játék (2) jókívánság (10) kaland (1) Káli-medence (2) kapcsolat (3) kár (2) karácsony (6) karikatúra (1) kert (6) Kiállítás (8) Kirándulás (27) koncert (1) konyha (13) könyv (21) környezet (6) krimi (5) kultúra (41) kutya (1) London (6) macska (1) Málta (7) mesélek (19) munka (14) művészet (12) múzeum (17) Nemzeti Park (1) nők (7) nosztalgia (10) oceanárium (1) oknyomozás (1) oktatás (2) olvasmány (23) opera (14) öregség (1) ötlet (1) ötvenhat (4) Passio (1) Pécs (4) pénz (15) politika (26) régészet (2) repülés (5) rohanás (1) romantika (1) Sajnos (15) scifi (3) Skócia (1) Slamperáj (19) sör (2) sosetanulunk (1) Spanyolország (15) sport (13) szecesszió (4) Szeged (1) szerelem (1) szerencse (1) színház (28) Szlovénia (1) szocreál (1) szökőkút (1) szórakozás (14) tánc (13) tanulás (2) technika (1) Télapó (1) telek (1) templom (10) tengerpart (2) természet (9) történelem (27) tudomány (3) tutifrankó (9) ünnep (21) USA (17) utazás (70) üzlet (3) vágy (3) válás (3) vár (7) városnézés (53) végrendelet (1) vers (26) vígjáték (1) virág (13) víz (6) vulkán (1) wellness (3) zene (58) zoo (2) Címkefelhő

Tadamm

"De az a máglyára vetett Radnóti-kötet nekem azt üzeni: muszáj szólni.

Hát az egyházaknak, különösen a „történelmieknek”? Nem kellene végre komolyan megsértődniük, hogy orrba-szájba zsidózó, cigányozó, buzizó (igen!) szervezetek, emberek magukat „kereszténységükkel” akarják „igazolni”? Nem kellene minden korábbinál határozottabban visszautasítani, hogy a legaljasabb törekvéseket próbálják a keresztény hittel „szentesíteni”? Nem kellene a híveknek elmondani, milyen sátáni bűnökről van szó? Nem kellene a társadalomnak megüzenni: nem hagyják szó nélkül, ha gyilkos indulatok fertőzöttjei keresztényinek mondják a barbár aljasságot?"

2011.03.01. 18:59 alaurent

Menekülési kísérlet

sztrugackij1.jpgA Sztrugackij-fivérek két kisregényét tartalmazza a vékonyka kötet. Mindkettő abban az időszakban született, amikor a már megvalósult ideális társadalom, és benne az ideális emberek konfliktusaival és  eseményeivel foglalkoznak.  Az emberekből kiveszett - vagy legalábbis jelentősen kiszorult - mindenféle gyarlóság, az irigység, a hatalomvágy, és mindenki boldogan dolgozik a társadalom céljaiért. Szerintem ezek a regényeik és elbeszéléseik lényegesen gyengébbek - vagy, legyünk nagyvonalúbbak -, kevésbé állták ki az idő próbáját, mint a többi művük.

Ez a két novella sem tartozik a díjazottak közé. Az ideális világban igazi konfliktusok nincsenek, ezért valahol, a távoli űrben a tudósok/kirándulók/aki-arra-jár talál valamit, ami veszélyes. Vagy egy fizikai jelenséget, ami talán időutazásra, talán a világ megsemmisítésére lesz jó, vagy egy társadalmat, ami a Földön már túlhaladott eszmék alapján rendeződik. Az első novella egy földszerű bolygó kiürítéséről szól, ahol a fizikusok egy csoportja az ottani különleges jelenségeket  - amelyek vélhetően közelebb vinnének az időutazás megértéséhez és megvalósításához - tanulmányozza. A bolygón kisebb kolónia is él, családtagok, gyerekek, a körülmények idilliek. Addig, amíg.

Nem tudjuk meg, a fizikusok, vagy a körülmények okozzák, de a tanulmányozott jelenség pusztítóvá nő. A bolygón van egy szállítóűrhajó, amelyik utánpótlást hozott a kutatóknak, aki felfér, megmenekül. A feljutásnál pedig várakozásainkkal és tapasztalatainkkal ellentétben mindenki (majdnem mindenki) betartja a szabályokat. Aki maradásra ítéltetett, elfogadja a sorsát: menjenek a gyerekek, a fiatalok, akik előtt ott az élet. Végül nem tudjuk meg, hogy azoknak, akik maradtak, beteljesül-e a sorsuk, ez a képzeletünkre van bízva.

Az egész túlságosan utópisztikus, túlságosan eseménytelen, sok a kizárólag orosz regényben elképzelhető fordulat (gondolom erre a fordító Weisz Györgyi is rájátszott kicsit).

"Ezek a mindenféle virágocskák-csalánocskák, mind ezek az utacskák-ösvényecskék, a különböző sétautak, mindez szerintem, Leonyid Andrejevics, csak demoralizál. Éppen elég rendetlen dolog akad még a világban, korai még ezeken a bukolikus gyönyörűségeken ámuldozni."

A második regény, mintha ujjgyakorlat lenne a "Nehéz istennek lenni" című regényükhöz. Két, vadászatra készülő fiatal mellé harmadikként betársul egy idősebb férfi, és rábeszéli őket arra, hogy a céljuk helyett egy másik bolygóra szálljanak le. Ott feudális társadalmat találnak, amelyikben az alsó osztályokba tartozó, vagy oda ítélettel lebuktatott emberek életének értéke a semminél is kevesebb. Egy távoli, megfoghatatlan hatalmasság, a "Hatalmas és Erős Sziklaszirt, a fénylő viadal, akinek a lába az égen, aki addig él, amíg a gépek el nem tűnnek" nevében kegyetlenkednek a helyi kis hatalmasságok, és tekintik, folyvást urukra hivatkozva, sajátjuknak bárki holmiját, méltóságát, életét. Hőseink megpróbálják felderíteni az okokat, a működés mechanizmusait, majd, mielőtt ők is áldozatul esnének az erőszakos környezetnek, és saját végtelen naivitásuknak, elmenekülnek. Majd egy gyors csavar a végén, nehogy ne jusson eszünkbe a párhuzam a valódi történelemmel...

Egyszer elolvasható mindkettő. Ha nem vagy Sztrugackij-fan, akkor ne ezekkel kezdd az ismerkedést.

Szólj hozzá!

Címkék: scifi olvasmány


A bejegyzés trackback címe:

https://laur.blog.hu/api/trackback/id/tr345886021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása