Tortuga 2.

Írok, ha úgy érzem. Olvasok, mindig.

Friss topikok

  • alaurent: Kösz a figyelmeztetést, javítottam. (2013.03.08. 07:30) Tadamm
  • perenne-2: A várost felvásárolták az oroszok (szó szerint), így a tulajdonosokat hallottad. (2012.11.14. 06:17) Karlovy Vary

Címkék

ajándék (1) arborétum (3) Ausztria (7) Balaton (4) balett (3) Ballada (2) bank (1) barátok (13) Bécs (10) boldogság (1) bor (2) Budapest (27) csak úgy (19) család (38) Csehország (3) csoki (2) divat (1) doki (5) egészség (2) egyestés (1) Egyiptom (2) ékszer (1) élmény (1) emlékek (16) esszék (3) étterem (7) ezjó (19) festészet (4) film (12) foci (1) fotó (5) Füles (1) Gaudi (1) gazdaság (1) gonosz (1) gyász (7) gyerek (3) háború (3) hagyomány (4) hatalom (4) hazánk (33) házasság (7) (3) Hollandia (14) Horvátország (1) ígéret (1) irodalom (3) Itália (10) játék (2) jókívánság (10) kaland (1) Káli-medence (2) kapcsolat (3) kár (2) karácsony (6) karikatúra (1) kert (6) Kiállítás (8) Kirándulás (27) koncert (1) konyha (13) könyv (21) környezet (6) krimi (5) kultúra (41) kutya (1) London (6) macska (1) Málta (7) mesélek (19) munka (14) művészet (12) múzeum (17) Nemzeti Park (1) nők (7) nosztalgia (10) oceanárium (1) oknyomozás (1) oktatás (2) olvasmány (23) opera (14) öregség (1) ötlet (1) ötvenhat (4) Passio (1) Pécs (4) pénz (15) politika (26) régészet (2) repülés (5) rohanás (1) romantika (1) Sajnos (15) scifi (3) Skócia (1) Slamperáj (19) sör (2) sosetanulunk (1) Spanyolország (15) sport (13) szecesszió (4) Szeged (1) szerelem (1) szerencse (1) színház (28) Szlovénia (1) szocreál (1) szökőkút (1) szórakozás (14) tánc (13) tanulás (2) technika (1) Télapó (1) telek (1) templom (10) tengerpart (2) természet (9) történelem (27) tudomány (3) tutifrankó (9) ünnep (21) USA (17) utazás (70) üzlet (3) vágy (3) válás (3) vár (7) városnézés (53) végrendelet (1) vers (26) vígjáték (1) virág (13) víz (6) vulkán (1) wellness (3) zene (58) zoo (2) Címkefelhő

Tadamm

"De az a máglyára vetett Radnóti-kötet nekem azt üzeni: muszáj szólni.

Hát az egyházaknak, különösen a „történelmieknek”? Nem kellene végre komolyan megsértődniük, hogy orrba-szájba zsidózó, cigányozó, buzizó (igen!) szervezetek, emberek magukat „kereszténységükkel” akarják „igazolni”? Nem kellene minden korábbinál határozottabban visszautasítani, hogy a legaljasabb törekvéseket próbálják a keresztény hittel „szentesíteni”? Nem kellene a híveknek elmondani, milyen sátáni bűnökről van szó? Nem kellene a társadalomnak megüzenni: nem hagyják szó nélkül, ha gyilkos indulatok fertőzöttjei keresztényinek mondják a barbár aljasságot?"

2011.04.29. 17:23 alaurent

Shen Wei

ShenWei.jpgTáncfesztivál lévén el kellett menni - még akkor is, ha amikor a jegyet vettem, nem tudtam, hogy egy táncóránkat kell kihagynunk miatta, sorban a másodikat. Érdekesnek találtam, amit róla írtak, így Shen Weire esett a választásom.

A képen: Shen Wei Dance Arts (left to right): Joan Wadopian (álló), Hunter Carter, Jessica Harris and Sara Procopio (keresztben)/ © Lois Greenfield 2009

A neve ismerős volt, de csak a beharangozóból jöttem rá, hogy honnan: a pekingi olimpia nyitóünnepségén a koreográfia  az ő műve volt, nagyban tehát tud gondolkodni, és látványt tervezni. Vártam, mit tud kisebb színpadon. "A kínai származású Shen Wei nemcsak a társulat művészeti vezetője és koreográfusa, hanem táncos, festő és designer is egyben. Munkáit a New York Times a „különlegesen kreatív” és a „lélegzetelállítóan látványos” jelzőkkel illette."

Az első darab a "MAP (Térkép)" címet viseli, és Steve Reich a "Sivatag zenéje" című művének hangszeres változatára készült. Steve Reich minimálzenéje, ostinátói eltáncolás után kiáltanak, ez ragadta meg a koreográfust is. Kihangsúlyozandó a zene monotonitásba hajló repetitivitását, a táncosoknak is ezt kellett eltáncolniuk. A folyamatos, ismétlődő mozdulatok, az álló test kis, rángásszerű csavarásai, a helyváltoztatás monoton lassúsága mind a zene taktusainak ismétlődését, pulzáló visszatérését képezi le. A táncosok fenomenálisak voltak, összemosott-foltos pólójukon nem látszott az izzadtságfolt, és lenyűgözően végezték a mozdulatsorokat: az élet folyamatos mozgás és szenvedés, sugallták számomra. Az, hogy az egyik mélynyomón ültünk, nem segítette elő a zene élvezetét, de a tánc hamar feledtette a kényelmetlenséget. Itt egy rövid részlet belőle.

"A második rész Re-II Shen Wei mesteri táncai és fotográfiája révén utazásra viszi a nézőt a világ három titokzatos és csodálatos részébe – Tibetbe, Kambodzsába és Kínába. Önmagát és a világot elemezve a koreográfus a „rekreáció”, „rekultiváció”, „reláció” és „regeneráció” szavak „re-” előtagját használja a munkájához." A kambodzsai Angkor Wat-ban járva fogant meg benne az ötlet, az őserdő hangjaira, helyi hagyományos hangszerekkel játszott tradícionális zenére készíteni koreográfiát.

Ugyanaz a tizenkét táncos, mint az első részben. de szigorúan összefogott, feltűzött hajjal, testhez simuló kisnadrágban, mezítelen felsőtesttel játszottak - a mozdulatok hasonlóak, mint az első részben, az ottani túlhajtott ismétlődések nélkül. Három táncos fehérre mázolva egy-egy vakítóan fehér fénykörben, fekve-könyökölve "táncol", hosszú percek után vettem észre, hogy a nők felsőteste is csupasz, semmi testszínű fátyol meg ilyenek. A mozdulatok, mint Picasso képein a kifacsarodott testek, lassúak, kimértek, mégis szépek. A fenti képen látható egy pillanat a bevezető jelenetsorból, kiemelkedve a legjobb, leglégiesebb, legbalettosabb mozgású szólistával. Itt egy részlet belőle, négy  percnél ő látható, öt perctől figyeljétek a a jobb oldali párt.

IMG_0588.JPGKözben sikerült kiderítenem: a neve Joan Wadopian, öt éve tagja a társulatnak, koreografál is, és erről a képről senki meg nem mondaná, mekkora csoda történik, amikor megmozdul, milyen pontosak, lágyak, légiesek a mozdulatai (és mennyire nőies teste van).

A második rész végén vastaps, függöny, megint vastaps, megérdemelték. Örülök, hogy láthattam.

Itt több táncuk is látható.

 

Szólj hozzá!

Címkék: színház tánc ezjó


A bejegyzés trackback címe:

https://laur.blog.hu/api/trackback/id/tr76072352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása