Tortuga 2.

Írok, ha úgy érzem. Olvasok, mindig.

Friss topikok

  • alaurent: Kösz a figyelmeztetést, javítottam. (2013.03.08. 07:30) Tadamm
  • perenne-2: A várost felvásárolták az oroszok (szó szerint), így a tulajdonosokat hallottad. (2012.11.14. 06:17) Karlovy Vary

Címkék

ajándék (1) arborétum (3) Ausztria (7) Balaton (4) balett (3) Ballada (2) bank (1) barátok (13) Bécs (10) boldogság (1) bor (2) Budapest (27) csak úgy (19) család (38) Csehország (3) csoki (2) divat (1) doki (5) egészség (2) egyestés (1) Egyiptom (2) ékszer (1) élmény (1) emlékek (16) esszék (3) étterem (7) ezjó (19) festészet (4) film (12) foci (1) fotó (5) Füles (1) Gaudi (1) gazdaság (1) gonosz (1) gyász (7) gyerek (3) háború (3) hagyomány (4) hatalom (4) hazánk (33) házasság (7) (3) Hollandia (14) Horvátország (1) ígéret (1) irodalom (3) Itália (10) játék (2) jókívánság (10) kaland (1) Káli-medence (2) kapcsolat (3) kár (2) karácsony (6) karikatúra (1) kert (6) Kiállítás (8) Kirándulás (27) koncert (1) konyha (13) könyv (21) környezet (6) krimi (5) kultúra (41) kutya (1) London (6) macska (1) Málta (7) mesélek (19) munka (14) művészet (12) múzeum (17) Nemzeti Park (1) nők (7) nosztalgia (10) oceanárium (1) oknyomozás (1) oktatás (2) olvasmány (23) opera (14) öregség (1) ötlet (1) ötvenhat (4) Passio (1) Pécs (4) pénz (15) politika (26) régészet (2) repülés (5) rohanás (1) romantika (1) Sajnos (15) scifi (3) Skócia (1) Slamperáj (19) sör (2) sosetanulunk (1) Spanyolország (15) sport (13) szecesszió (4) Szeged (1) szerelem (1) szerencse (1) színház (28) Szlovénia (1) szocreál (1) szökőkút (1) szórakozás (14) tánc (13) tanulás (2) technika (1) Télapó (1) telek (1) templom (10) tengerpart (2) természet (9) történelem (27) tudomány (3) tutifrankó (9) ünnep (21) USA (17) utazás (70) üzlet (3) vágy (3) válás (3) vár (7) városnézés (53) végrendelet (1) vers (26) vígjáték (1) virág (13) víz (6) vulkán (1) wellness (3) zene (58) zoo (2) Címkefelhő

Tadamm

"De az a máglyára vetett Radnóti-kötet nekem azt üzeni: muszáj szólni.

Hát az egyházaknak, különösen a „történelmieknek”? Nem kellene végre komolyan megsértődniük, hogy orrba-szájba zsidózó, cigányozó, buzizó (igen!) szervezetek, emberek magukat „kereszténységükkel” akarják „igazolni”? Nem kellene minden korábbinál határozottabban visszautasítani, hogy a legaljasabb törekvéseket próbálják a keresztény hittel „szentesíteni”? Nem kellene a híveknek elmondani, milyen sátáni bűnökről van szó? Nem kellene a társadalomnak megüzenni: nem hagyják szó nélkül, ha gyilkos indulatok fertőzöttjei keresztényinek mondják a barbár aljasságot?"

2011.05.13. 17:31 alaurent

Rám-szakadék - képtelen

A múlt hétvégén újra megpróbáltuk a Rám-szakadékot, hátha most nem ver ki bennünket az eső, mint húsvét hétfőjén tette. Szerencsénk volt, jó idő fogadott, meleg napsütés, kis szél, ideális kirándulóidő.

Dömösön meglepődtünk, mert a fenti parkolóban beszéltük meg a találkozót a barátainkkal, de a falu, mióta - utoljára vagy hat éve - erre jártunk, lezárta az oda vezető utakat. Ha ezt tudjuk, akkor a másik család Nagymaroson hagyta volna az autót, de így jártunk, a helyiek szerint négy éve van az új rend. Tehát a faluban kell helyet keresni, és onnan gyalog, végülis nem sok, csak két kilométer végig betonúton (na ezt pont úútálom). Az biztos, hogy az ott lakóknak ettől sokkal jobb lett, és a szurdok alatt sem az autóktól hemzseg a rét.

Szóval séta a falun keresztül, amely rendezett, virágos, csendes, feljebb még egy sorompó, amely már nem beléptetőkódos, mint  a lentiek, hanem kulcsos.

Szentfa-kápolnaA szurdok alatt a tisztás, oldalt a kicsi Szentfa-kápolnával, Szűz Máriás-szentes-Attila királyunkos fedett fa pihenővel, forrásvízzel, tűzrakóhellyel.

A szurdok a sok víz ellenére könnyen járható volt, itt már sok ember gyűlt össze. Kifogtunk egy iskoláscsoportot, akik zöme, beleértve a tanárokat is, sosem volt még ilyen vadregényes-mászós helyen, nem tudom, ki volt jobban begyulladva közülük...

A kőzet a Visegrádi-hegységre jellemző andezit, illetve erre zömében már annak breccsás változata. a képeken jól megfigyelhetők a láva által magával ragadott, de be nem olvadt, úszó kövek. Helyenként mészkőréteggel is találkozni.

A környéken több bánya is működött, a szakadék a nevét is a rézről kapta (ómagyar (?) névadás). Még a múlt század közepén is megpróbálkoztak kőszénnel, de aztán felhagytak vele.

A szurdok szépen ki van építve, eltévedni nem lehet benne, a fölfelé menésre van optimalizálva, a lépcsők, kapaszkodók mind erre lettek tervezve. Bár alul ki van írva, hogy hétvégén csak felfelé legyünk szívesek használni, de mindig vannak, akik jobban tudják. A többség persze a hely megkövetelte szép libasorban, létrák előtt várakozva, napozva, a korlátos részeknél tempósan haladt felfelé. A tetején több útvonal indul vissza a faluba, vagy fel Dobogókőre, Pilisszentlászlóra, itt még szépeket lehet kirándulni.

A szakadékban az út felfelé kb. egy óra, a teljes túra szép kényelmesen három-négy óra alatt fel-le megjárható.

Breccsás sziklafal, a sok víztől mohás

Létra a vízesés felett

Ahol kapaszkodni kell: itt elkelhet egy kis segítség, máshol könnyen mászható minden

Itt nem kellett fémkorlát

Beugratós kérdés: sokat láttunk, és nem jöttünk rá, amíg egyet továbbfejlődve nem láttunk: milyen növény ez? (megfejtés lesz)

Korábban magzatelhajtásra is használták

A kapotnyak most virágzik, olyan rövid a szára, hogy úgy kell kiásni az avarból (Jellegzetes vese alakú leveleiről ismerhető fel, erős simaizom-összehúzó hatása van)

Ezt én sem tudom, miféle bogár, de gyönyörű.

Szilfa magonc

Igen, ez egy közönséges szilfa, a két hatalmas vízszintes, erezetlen levél a sziklevelek.

Szólj hozzá!

Címkék: természet hazánk Kirándulás


A bejegyzés trackback címe:

https://laur.blog.hu/api/trackback/id/tr196072367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása