Tortuga 2.

Írok, ha úgy érzem. Olvasok, mindig.

Friss topikok

  • alaurent: Kösz a figyelmeztetést, javítottam. (2013.03.08. 07:30) Tadamm
  • perenne-2: A várost felvásárolták az oroszok (szó szerint), így a tulajdonosokat hallottad. (2012.11.14. 06:17) Karlovy Vary

Címkék

ajándék (1) arborétum (3) Ausztria (7) Balaton (4) balett (3) Ballada (2) bank (1) barátok (13) Bécs (10) boldogság (1) bor (2) Budapest (27) csak úgy (19) család (38) Csehország (3) csoki (2) divat (1) doki (5) egészség (2) egyestés (1) Egyiptom (2) ékszer (1) élmény (1) emlékek (16) esszék (3) étterem (7) ezjó (19) festészet (4) film (12) foci (1) fotó (5) Füles (1) Gaudi (1) gazdaság (1) gonosz (1) gyász (7) gyerek (3) háború (3) hagyomány (4) hatalom (4) hazánk (33) házasság (7) (3) Hollandia (14) Horvátország (1) ígéret (1) irodalom (3) Itália (10) játék (2) jókívánság (10) kaland (1) Káli-medence (2) kapcsolat (3) kár (2) karácsony (6) karikatúra (1) kert (6) Kiállítás (8) Kirándulás (27) koncert (1) konyha (13) könyv (21) környezet (6) krimi (5) kultúra (41) kutya (1) London (6) macska (1) Málta (7) mesélek (19) munka (14) művészet (12) múzeum (17) Nemzeti Park (1) nők (7) nosztalgia (10) oceanárium (1) oknyomozás (1) oktatás (2) olvasmány (23) opera (14) öregség (1) ötlet (1) ötvenhat (4) Passio (1) Pécs (4) pénz (15) politika (26) régészet (2) repülés (5) rohanás (1) romantika (1) Sajnos (15) scifi (3) Skócia (1) Slamperáj (19) sör (2) sosetanulunk (1) Spanyolország (15) sport (13) szecesszió (4) Szeged (1) szerelem (1) szerencse (1) színház (28) Szlovénia (1) szocreál (1) szökőkút (1) szórakozás (14) tánc (13) tanulás (2) technika (1) Télapó (1) telek (1) templom (10) tengerpart (2) természet (9) történelem (27) tudomány (3) tutifrankó (9) ünnep (21) USA (17) utazás (70) üzlet (3) vágy (3) válás (3) vár (7) városnézés (53) végrendelet (1) vers (26) vígjáték (1) virág (13) víz (6) vulkán (1) wellness (3) zene (58) zoo (2) Címkefelhő

Tadamm

"De az a máglyára vetett Radnóti-kötet nekem azt üzeni: muszáj szólni.

Hát az egyházaknak, különösen a „történelmieknek”? Nem kellene végre komolyan megsértődniük, hogy orrba-szájba zsidózó, cigányozó, buzizó (igen!) szervezetek, emberek magukat „kereszténységükkel” akarják „igazolni”? Nem kellene minden korábbinál határozottabban visszautasítani, hogy a legaljasabb törekvéseket próbálják a keresztény hittel „szentesíteni”? Nem kellene a híveknek elmondani, milyen sátáni bűnökről van szó? Nem kellene a társadalomnak megüzenni: nem hagyják szó nélkül, ha gyilkos indulatok fertőzöttjei keresztényinek mondják a barbár aljasságot?"

2010.07.09. 16:16 alaurent

Barcelona fölött

2010 június 30.

Montserrat az úticél délelőttre, végül 11 lesz, mire odaérünk. Benedek-rendi kolostor, mint Pannonhalma, a függetlenségi háborúban (18. század) lerombolták, majd 1850 körül kezdték újjáépíteni. A katalán kormány 1881-ben nemzeti üggyé nyilvánította a kolostor működését, azóta a katalán függetlenség, önazonosság jelképe - az volt a Franco-érában is, amikor még a nyelv használata, és az identitás kinyilvánítása is tilos volt.

Montserrat hihetetlen formájú hegy, fantasztikus kiemelkedés, már messziről látszik, bár erősen párás a levegő.

 A feljutást elszúrjuk, a fogaskerekűvel lenne a leggazdaságosabb, de nem ismerjük fel - vagy elbeszéljük, ezért végül felmegyünk a parkolóig kocsival. A fogaskerekűvel lentről, kombinált jegyet véve a kolostor feletti hegyre is, egy euróval lenne drágább, mint a fent megvett jegy a hegy tetejére. Gyalog is megjárható, az úton felfelé a stációk, igazi keresztút.

Először a katedrálissal próbálkozunk, de kettőig folyamatosan miséznek, ezért megnézzük az emlékhelyet, gyertyák két méretben kaphatók, a középen álló bronz angyal még sokáig elkísér, közszolgálatilag újragyújtok pár kialudt gyertyát, kipróbálandó a technikáját, majd felmegyünk a hegyre. A jármű sikló, két kabin, egy kötélen. Fent több túraútvonal van, különféle hosszban, mi a szent Jont választjuk, ez egy kiürített kápolna a hegyen, yuccák és pálmák között, felette valahavolt remeteszállások romjai, rajtuk keresztül vezet az út a csúcsra, azt már kihagyjuk, áll a hőség a sziklák között.

A remetelakok között egy sziklába vájt, kb egy méter átmérőjű üreg, tele sötét, hűvös, titokzatos vízzel.

A katedrális végre szabad, halk gregorián szól a hangszórókból, beállunk a sorba, ami a Mária-szoborhoz és a kriptához áll, a kripta persze zárva, de erre semmi nem figyelmeztetett kint, így a mellékoltárokon keresztül a főoltár feletti kis kápolnában a Fekete Mária szoborhoz megyünk. A kisded a kezében, aki a világ gömbjét tartja.
Az egész üveg alatt, kivéve a  gömb, azt megérinthetik a hívek, egy rövid ima erejéig. Van, aki kiállja a sort, majd továbblép előtte, de a többség megáll, bal keze a gömbön,
jobb a szívén, vagy az oltár faragványán, és imádkozik.

Mindez a főhajóban ülve szépen látható. Ezt persze nem tudjuk, csak amikor visszamegyünk a templomba, és leülünk kicsit, érezni a hely szellemét. Furcsa stílus-és színkeverék a templom belseje, de valószínű a mi közép-európai barokkunkhoz szokott szemnek szokatlan csak.

A katedrális előtt kis kolostor, fél-kerengő, nyitott a fogadótér felé, benne a négy szimbólum, az örökkévalóság, az erő, a táplálék és a tisztaság növényi jelképeivel. Az egész hely nyilvános része inkább túrisztikai célzatú, aki a vallási áhitatot keresi, más úton kell jönnie. Hatalmas épületek szolgálnak a hívek elszállásolására, és egyházi úton, zarándoklatra
érkezve minden adott az áhitathoz.

A hegyek pedig fantasztikusak a kolostor felett.

Nincs kedvünk visszamenni a forró Barcelonába, a csúcsforgalomban, ezért Cardona felé vesszük az irányt, ez a város a függetlenségi háború (1714 körül) egyik erődítménye az ötből, mór X. századi alapokon, majd többször átépítve, utóbb a 18. században az ágyúkkal történő korszerű hadviselés követelményeinek megfelelően.

Ma túristaszálló üzemel benne, a gótikus részek, a kerengő stilizálva vannak újjáépítve, így az értékelhető elemei az erődítmény fantasztikus látványa az útról, közeledve felé, valamint  a nagyon átgondolt, többszintű védelmi rendszer.

Alatta a város kárpótol, zegzugos utcáival, sikátoraival, spanyol embereivel, teraszaival. A katedrálisról lepattanunk többször is, nem sikerül kiderítenünk a bejutás rendjét, kívülről rettenetesen lekopott gót elemek ígérnek valami különlegest, de majd legközelebb.

A parkoló alatt strand, egy nagy medencével, eltöltünk ott egy órát, nagyon kellemes áthűlni kicsit a vízben, és megmozgatni a tagjaimat. A katedrális utána is zárva. A girbegurba utcákon sok kis üzlet, helyi sör, likőr, kolbász, méz, mi szem-szájnak ingere. A tulajdonosok önfeledten beszélgetnek, a vegyesboltos kifejezettten meg van sértev, hogy betértünk, pedig ő addig is a pult mögött matatott magányosan.

Este Barcelonában tombol a csúcsforgalom, de találunk ingyenes parkolót reggel kilencig, majd teszünk egy búcsú-kört a városban. Visszajövünk jövő vasárnap, egy este erejéig.

Szólj hozzá!

Címkék: utazás templom múzeum Spanyolország


A bejegyzés trackback címe:

https://laur.blog.hu/api/trackback/id/tr845872693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása